MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Şaşıralım mı? Şaşırmayalım mı?
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
29 Haziran 2019 Cumartesi

Şaşıralım mı? Şaşırmayalım mı?

Çok sıcak bir haftanın sonunda hafif takılmak galiba en iyisi…

Biliyorsunuz dünyada da ülkemizde de kadınlar erkeklerden daha uzun yaşıyor. Yaşam süresi farkı ne oldu dersiniz? Yeni okudum. Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi kadınlarda 80.7 yıldan 80.8 yıla çıkmış.Böylece kadınlarla erkekler arasındaki doğuşta beklenen yaşam süresi farkı 5,5 yıla yükselmiş. Şaşırmayalım lütfen.

TÜİK verileri, yaşa göre ortalama kalan yaşam süresini de ortaya koydu.

Çalışma çağının başlangıcı olan 15 yaşındaki kişilerin ortalama kalan yaşam süresi 64,1 yıl iken, erkekler için bu süre 61,5 yıl iken, kadınlarda 66,8 yıl oldu. Ülkemizde, 30 yaşında olan bir kişinin kalan yaşam süresi ortalama 49,6 yıl, erkekler için bu süre 47,1 yıl iken, kadınlarda 52,1 yıl oldu. Bu yaş için kadın ve erkek arasındaki beklenen yaşam süresi farkı 5 yıl olarak ortaya çıktı.

Şimdi anlıyorum hayatın tadını çıkarma konusunda kadınların neden daha kalabalık ve daha önde olduklarını… Şaşırdım mı? Şaşırmadım..

***

Dünyadaki belli başlı 338 şehir arasında yapılan “en güvenli şehir” sıralamasında Türkiye’den Eskişehir’in en güvenli il olduğu görülmüş. Şaşırdım mı şaşırmadım. Eskişehir’de suç oranı sadece yüzde 18,36 olan Eskişehir’in 12’nci sırada olması ne güzel. Bursa’nın da yüzde 22,96 suç oranıyla 27’nci sırada, İzmir’de ise suç oranı yüzde 27,16 oranında seyrederken bu oran İzmir’i 48’inci sıraya yerleştirdi.Üç kentimiz güvenli şehir statüsünde…

Listede Ankara ve İstanbul da yer alırken bu şehirlerdeki güvenlilik oranının daha düşük olması dikkat çekti. Böylelikle, Ankara’daki suç oranı yüzde 42,76 olurken, İstanbul’da bu oran yüzde 49,83 şeklinde görüldü. Ankara ve İstanbul bu istatistiklerle beraber yarı güvenli statüsünde yer aldı. Şaşırdım mı? Şaşırmadım..

En güvenli şehir ise Abu Dabi… İşte buna şaşırdım… Abu Dabi sadece yüzde 11,74 suç oranına sahipken, onu ikinci sıradan takip eden şehir, yüzde 13,11 suç oranıyla Katar’ın başkenti Doha olarak belirlenmiş. Buna da şaşırdım…

Listenin üçüncü sırasında yer alarak en güvenli şehirler kategorisine adını yazdıran yer ise halen G-20 zirvesinin devam ettiği Osaka…Buna karşın dünyanın en güvensiz şehri yüzde 85,18 suç oranıyla Honduras’tan San Pedro Sula olarak kaydedildi. Honduras dünyada en az turist çeken ülke aynı zamanda…

***
Çiftlik Bank gibi bir yapıya sahip olduğu iddia edilen Anadolu Farm operasyonu kapsamında 7’si tutuklu 41 sanık önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacakmış. 195 mağdurun olduğu 278 sayfalık iddianamede, yüzde 300’e varan kar vaadleri ile vatandaşın ‘helal kazanç’ diye kandırıldıkları yazıyormuş. Şaşırdım mı? Elbette şaşırmadım

***

Baştan yazayım… Buna şaşırdım: Kahvesini sütsüz ve şekersiz içenlerden uzak durmak gerekiyormuş. Bilim insanları acı tatları tercih edenlerde antisosyal kişilik bozukluklarının daha sık görüldüğünü ortaya koydu.

O zaman  benim çevremde kahvesini yudumlayan psikopat olma ihtimali olan çok kişi var.

Avusturya’daki İnnsbruck Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre,  kahvelerini sütsüz ve şekersiz içen kişilerde çoğunlukla psikopat veya sadist kişilik bozuklukları görülüyormuş.

Apettite Dergisi’nde yayınlanan çalışma acı tat tercihlerinin antisosyal kişilik bozuklukları ile ilişkili olduğunu gösterdi. Bunlar arasında en belirgin olanı günlük sadizm oldu.

Yıllardır damak tadı ve kişilik arasındaki ilişki üzerine kalem oynatıyorum. Öğrenecek ne çok şey varmış.

Bu son habere şaşırdım ama öte yandan da inanmadım. Yazıyı yazdığım kafede garson gence seslendim:

“Evlat yap bakalım bir az şekerli Türk kahvesi…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Gürkan
 29 Haziran 2019 Cumartesi 11:18
Kahve, çay ... şekersiz içilir. Şeker hem tatlarını bozuyor hem de sağlıksız ... çayı da özellikle çeşme suyundan YAPMAM. Kötü oluyor.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz