MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Seçim Beyannamelerinde Tarım ve Gıda… Millet İttifakı…
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
6 Haziran 2018 Çarşamba

Seçim Beyannamelerinde Tarım ve Gıda… Millet İttifakı…

Dün Cumhur İttifakı’nın Tarım ve Gıda Politikalarını değerlendirmiştik. Bugün de Millet İttifakı’nın vaatlerine bakalım. 24 Haziran seçimlerine Muharrem İnce’yi Cumhurbaşkanı Adayı göstererek giren CHP, 2018 Seçim Bildirgesi’nde gıda ve tarım sektörüne yönelik çarpıcı vaatlerde bulunuyor. Çiftçiyi yeniden “Milletin Efendisi” yapma iddiasındaki CHP, şeker fabrikalarının satış ihalelerini iptal ederek, fabrikaları geri alacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Millet İçin Geliyoruz” sloganıyla hazırlanan CHP Seçim Bildirgesi 2018 ile “İki Dev Proje: Anadolu Kalkınma Kuşakları ve Merkez Türkiye Programı”nı da açıklarken tarım politikalarına güçlü vurgular yaptı… Konuşmasında daha önce tarımda kendi kendine yeten bir Türkiye olduğuna vurgu yapan Kılıçdaroğlu, “Şimdi saman ithal eden bir Türkiye gerçeğiyle karşı karşıyayız. Batının egemen güçleri, iktidarı yönlendirdikleri politikalarla Türkiye tarımını çökerttiler. Şimdi o güçler, 81 milyon insanı biz besleyeceğiz kavgasını veriyorlar. Türkiye’yi bu ayıptan kurtaracağız. Tarımda cumhuriyetin kurucu ayarlarına yeniden döneceğiz. Fiskobirlik, Tariş, Çaykur, Toprak Mahsulleri Ofisi, Çukobirlik, Trakya Birlik, Et ve Süt Kurumu gibi kurumları yeniden ayağa kaldıracağız, çiftçiyi güçlendireceğiz. Fındıkta dünya lideriyiz, en çok fındığı üreten ülke biziz ama fiyatını biz belirlemiyoruz. Sözümüz söz; Karadeniz’de fındık borsasını kuracağız, fındık fiyatını Türkiye belirleyecek” dedi.

CHP’nin tarım politikalarını programda şöyle yer aldı:

- Türkiye’yi tarımda ithalatçı olmaktan çıkarıp, ihracatçı haline getireceğiz. Tarım Kanunu’nun 21. Maddesi’ni uygulayacağız. GSYH’nin %1’i kadar vereceğimiz tarım desteklerini iki katına çıkaracağız. Tarımsal üretimde kullanılan tohum, gübre ve tarım ilacı gibi girdilerin vergilerini düşürerek, maliyetleri aşağıya çekeceğiz. Parçalı tarım arazilerinin tarım sigortası sorununu çözeceğiz. Çiftçilerimizin tarımsal kredi borçlarının faizlerinin tamamını sileceğiz.

- Türkiye’deki tüm tarımsal ve hayvansal üretimi kayıt altına alan, Üretici Kayıt Sistemi’ni oluşturacağız. Sisteme kayıtlı üreticilerin SGK primlerinin tamamının devlet tarafından karşılanmasını sağlayacağız. Tüm ürünleri, üretim araçlarını ve hayvanları, sisteme kayıt edildikleri anda primleri devlet tarafından karşılanacak şekilde, tarım sigortası kapsamına dahil edeceğiz. Çiftçilere verilen desteklerden dosya parası, genel giderler vb. adı altındaki kesintilerin tamamını kaldıracağız. Tarımsal destekler enflasyon kadar artacak.

- Tarımsal destekleri çiftçinin girdi maliyetlerini hesaplayarak ve üzerine çiftçinin karını ekleyerek belirleyecek ve bir yıl önceden açıklayacağız. Destek tutarlarını en az enflasyon oranı kadar artıracağız. Tüm tarımsal KİT’lerin özelleştirme süreçlerini durduracağız. Şeker fabrikalarının özelleştirme ihalelerini iptal edeceğiz. Pancar Üreticileri Kooperatifleri ve işçi sendikalarını fabrikalara ortak ederek yönetime dahil edeceğiz.

- Şeker pancarı üretimini artıracağız. Gıda fazlası şekeri, akaryakıtla harmanlanacak biyoetanole dönüştürerek, enerji ithalatını azaltacağız. Biyoyakıtları ÖTV ve KDV’den muaf tutacağız. Nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretimini sınırlayacak, yerli pancar şekerini destekleyeceğiz. NBŞ kaçakçılığını ağır şekilde cezalandıracağız.

- Her köylüye evinin, ahırının, garajının çatısına ya da bahçesine en az 10 kW gücünde güneş paneli kurabileceği ekipman ve teknik yardımı 10 yıl vadeli ve sıfır faizli kredi ile sağlayacağız. Sulama birliklerine ve su şebekesi pompalama gereksinimi olan köylere sıfır faizli 10 yıl vadeli kredi temin ederek, enerji ihtiyaçlarını güneşten karşılamalarını sağlayacağız. Köylerde ve tarımsal sulamada su kullanımına destek sağlayacak; şebeke, sondaj ve boru maliyetlerini merkezi bütçeden karşılayacağız.

- Artan organik gıda talebini, gıda sektörümüz için istihdam ve büyüme fırsatına çevireceğiz. Açık deniz balıkçılığını ve dondurulmuş ürünleri teşvik edeceğiz. Su ürünleri sektöründe sürdürülebilir avcılığı sağlayan, tatlı su balıkçılığını destekleyen tedbirler alacağız. Dondurulmuş gıda sektöründe atıl kapasitenin kullanılmasına dönük eşgüdümü artıracağız. Kış ve bahar aylarında üretilen ürünlerin işlenmesini sağlayacağız. Alternatif yağlı tohum ekimini özendirerek ve tağşişi önleyerek, bitkisel yağ sektörünün büyümesine katkı sunacağız. Yem sanayini tamamen yerli ürün ve ham madde işler hale getireceğiz.

- Buğdayı kayıt altına alacağız. Un ve unlu mamuller sektöründeki fiyat dalgalanmalarının önüne geçeceğiz. Kağıt sektöründe selüloz üretiminde kenevir gibi alternatif yerli hammaddelerin kullanımını teşvik edeceğiz. GDO’suz Türk Pamuğu’nun tanınmasını sağlayacağız.

Kooperatifler… “Rekabet gücünü artırmak isteyen esnaf ve sanatkarların, bölgesel kooperatifler yoluyla bir araya gelmelerinin önünü açacağız. Kooperatiflerin yasal ve teknik altyapısını, üretimi ve yeni işletme ekosistemini destekleyecek şekilde düzenleyeceğiz. Kooperatif birlik ve merkez birliklerinin uyumlu çalışabilecekleri bir modeli hayata geçireceğiz. Ekilip biçilmeyen parçalı tarım arazilerini kooperatifler yoluyla kiralayacağız. Birleştirilen arazilerde çiftçiler, ziraat fakülteleri ve kamu kaynaklarıyla tarımsal üretime yeniden başlayacağız.”

İYİ PARTİ SEÇİM BEYANNAMESİNDE TARIM VE GIDA

İyi Parti 24 Haziran Seçim Beyannamesinde, Türkiye’nin 5 yıl içinde tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten bir ülke olmasını sağlama ve gıda sektörünü yeniden yapılandırma vaadinde bulunuyor. İyi Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener, partisinin “Milletimizle Sözleşme – Toplumda Birlik, Ekonomide Güven, Yönetimde Liyakat” başlıklı Seçim Beyannamesi’ni, 30 Mayıs’ta açıkladı.

İyi Parti’nin vaatleri şöyle:

- Tarımda Dönüşüm ve Verimlilik Stratejisi’ni uygulamaya koyacağız: Tarımda ölçek verimliliğinde yıllık ortalama en az %5 reel artış sağlamayı ve kırsalda tarım istihdamını artırmayı hede?eyen; Türkiye’nin üreticisinin işletmeci, işletmecisinin ihracatçı, ihracatçısının uluslararası rekabetçi olacağı “Tarımda Dönüşüm ve Verimlilik Stratejisi Çerçeve Programı”nı uygulamaya koyacağız.

- Tarımsal Ar-Ge’yi teşvik edeceğiz, Atatürk Orman Çiftliği Tarımsal Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Enstitüsü kuracağız: Tarımda Ar-Ge çalışmalarını teşvik edeceğiz. Atatürk Orman Çiftliği Tarımsal Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Enstitüsü kuracağız. Bunun için gerekli kaynağı AOÇ’nin bütçesinden sağlayacağız.

- Toprak, sulama ve tohum araştırma ve geliştirme çalışmalarına hız vereceğiz: Ülkemize ait geleneksel tohumlardan yararlanılarak genetik teknolojilerinden azami düzeyde faydalanmak sureyle, insan sağlığına uygun, verimli ve hastalıklara karşı dirençli tohumlar geliştireceğiz. Toprak ve suyun tarımsal üremi ve verimi artırmasını hede?eyen Ar-Ge projelerini ?nanse edeceğiz.

- Tarımdaki verimliliği ve etkinliği artırabilmek, ölçek ekonomilerini yakalayabilmek, çiftçinin gelir ve refah düzeyini yükseltebilmek için üst kullanım hakkına dayalı “Tarımsal Üretim ve Ticaret Bölgeleri” kuracağız. İşletme toplulaştırmasını içeren bölge ve kooperatif temelli üretim ve ticaret modeli geliştireceğiz ve destekleyeceğiz.

- Bu model kapsamında; Arazi ve üremin planlaması ve yönetimi, Toprak, su ve ürün güvenliğinin denetimi, Yüksek teknolojinin kullanımı, Girdi ve stok maliyetinin yönetimi, Lojistik, pazarlama ve satış sisteminin oluşturulmasına ilişkin gerekli işbirliği ve altyapının tesisi için “Tarımsal Üretim Karar Destek Sistemi” kuracağız. Tüm destek ve teşvikleri bu sistem üzerinden uygulayacağız, izleyeceğiz ve değerlendireceğiz. Bu model, uygulamaya geçene kadar küçük çiftçinin vergi mua?yet oranlarını genişleteceğiz. Tarımsal Üretim ve Ticaret Kurumu Başkanlığı kuracağız.

- “Türkiye’nin 5 yıl içinde tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten bir ülke olmasını sağlayacağız”

- Çiftçilerimizin mazotu %50 indirimli kullanmasını sağlayacağız: Çiftçilerin kullandığı mazotu %50 indirimli vereceğiz. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı, ?ilen üretimde olan çiftçilerimizi bu imkandan yararlandıracağız.

- Çiftçilerimizin bitkisel üretim ve hayvancılık ile ilgili problemlerine cevap vereceğiz, uzmanların (ziraat mühendisleri, veteriner hekim, vd.)  hizmet verdiği bir çağrı merkezi kuracağız. Bu merkezi; tarım ve hayvancılık ile ilgili bilgilendirme, tarımsal üretim destekleri, tarımsal yatırım ve hibe destekleri, meteorolojik veriler, tarımsal girdi ürün bilgilendirme ve 2B arazi hukuku gibi konularda çiftçilerimizin sorularına yanıt verecek şekilde oluşturacağız.

- Sulama birliklerine su kullanım hakkını iade edeceğiz: Çiftçimizin tarımsal sulama suyunun kullanım hakkının özelleştirilerek Sulama Birliklerini tas?ye eden kanun maddelerini iptal edeceğiz, su kullanım haklarını çiftçilerimize iade edeceğiz. Tarımsal sulama suyundaki kayıp-kaçak oranını azaltacağız. Sulama Birliklerinin kullandığı elektriğin yenilenebilir enerji teknolojileri ile kullanımına ilişkin destekleme modellerini devreye sokacağız.

- Büyükşehirlerin kırsal kesiminde mahalleye dönüşen köylere tekrar köy statüsü vereceğiz: Büyükşehir sınırları içinde kalan köylerin mahalle olması sebebiyle emlak, çevre-temizlik vergileri ile alt yapı hizmetlerine yönelik katkı paylarının, ruhsat ve izin harçlarının tahsiline imkân tanıyan Büyükşehir yasasının ilgili maddelerini iptal edeceğiz. 6360 sayılı yasaya göre kurulan kırsal mahallelerin eski köy statülerini iade edeceğiz.  

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 enver olgunsoy
 6 Haziran 2018 Çarşamba 12:22
Bir sağlık çalışanı olarak NBŞ konusundaki sınırlamanın ülke insanımızın sağlığına çok önemli katkı getireceğini düşünüyorum..
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz