MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Şekerin özelleştirilmesinde farklı iki ses!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
YAZARLAR
24 Mart 2018 Cumartesi

Şekerin özelleştirilmesinde farklı iki ses!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türkiye Şeker Fabrikaları'na ait 14 fabrikanın özelleştirmesi için ihale sürecini başlatmıştı.

Şeker pancarı üreticileri,Şeker-İş’e bağlı sendikalar,namusunu yitirmeyen bilimciler,yurttaşlar ve de kimi muhalefet partileri özelleştirmeye karşı tepki göstermişler ve şunları dile getirmişlerdi;

•             “Fabrikaların birçoğu,değerli arazisi ve şeker kotası için satılacak.

•             Bu  satıştan sonra Orta Anadolu bölgesinde pancar üretimi daha büyük bir tehlikeye girecek.

•             Avrupa’da pancar üretiminde söz sahibi olan Almanya, Fransa, Hollanda ve Polonya şeker fabrikalarını gözü gibi korurken, fabrikaları gözden çıkarması  doğru değildir.

•             Şeker üretimi ve pazarlaması tekellerin eline geçecek.Bu durumdan pancar üreticisi kadar tüketici de zarar görecek.

•             Şeker-İş Başkanı Gök,fabrikaların yerine  AVM  ve rezidans yapılacak .

•             Şeker fabrikalarının kamuoyunda hiç tartışılmadan ABD'nin küresel şirketi Cargill Raporu'nun ardından satışa çıkarılacak olması da manidardır.Türkiye’de NBŞ üretimini % 90’nı bu şirketin tekelindedir.

•             NBŞ’lerin tüketimi, AB’nde ve dünyada düşerken Türkiye’de yükselmektedir. Türkiye’de kişi başına NBŞ tüketimi 6kg. iken, AB’de bu miktar 1 kg. civarındadır. NBŞ’lerin insan sağlığı açısından içerdiği sakıncaları dikkate almak zorunluluğu vardır. Türkiye’de üretilen NBŞ, genetiği değiştirilmiş mısır kaynaklıdır. Bilindiği üzere GDO’lar insan sağlığına ciddi zararları taşımaktadırlar.”

Tartışmalar sürerken şekerin özelleştirilmesinde iktidar cephesinden de kamu oyunun dikkatini çeken farklı  iki ses geldi:

Bunlardan birisi  Adalet ve Kalkınma Partisi Çorum Milletvekili Salim Uslu’ya ait.

BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk'e konuşan Uslu, özetle şunları söyledi(*):

  • “Sadece şeker fabrikalarının değil, gıda sektörünün özelleştirilmesini doğru bulmuyorum. Buralar illa özelleştirilecekse, işletmeleri özelleştirilebilir ve devletin malı olmaya devam eder. Alacak kişiler de paralarını işletme sermayesine koyarlar.
  •  Ya da kooperatifler kurarsınız, üreticiler ve çalışanlar buranın ortak sahibi olurlar.
  • Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde zarar eden fabrikalar yerine kar eden fabrikaların özelleştirilmesini asla doğru bulmuyorum. Ve bu fabrikalar zarar etmiyordu.
  •  Bana özelleştirilen işletmede işçi sayısı ve istihdamın arttığını gösteremezler.Ben bürokratların hükümeti yanılttıklarını düşünüyorum.”

 

Ancak en dikkat çekici açıklama, Pankobirlik(**) Genel Başkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Karaman Milletvekili  Recep Konuk’tan geldi.

Konuk’un yaptığı açıklamanın ana hatları ise şöyle(***):

  • ''Biz özelleştirmeye karşı değiliz. Devletin gazla bezle tuzla olmasının çok sürdürebilir olduğunu düşünmüyoruz. Özelliği olan, özelleştirmenin olmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Mevcut şekliyle özelleştirilecek olursa inşaat firmaların, bu üretimin hem üretim aşamasındaki bilgi yoğunluğuna vakıf olmayan hem de üreticinin içinde olmayan bir yapıyla özelleştirilmesi durumunda, bu özelleştirmenin sonucunun kaos olacağını düşünüyorum.
  • Şeker fabrikaları, çiftçi kuruluşların işlettiği modele dönüştürülmelidir.
  • Amerika gibi dünyanın en liberal memleketinde bile eğer şeker pancarı tabiatı gereği özel sektör tarafından işletilememiş ise bu bizim ülkemizde de işletilemez. Avrupa'da da benzer gelişmeler başlamış. Başta Almanya'da yüzde 80'e, Fransa'da yüzde 80'nin üstüne çıkarak, bugün kooperatif ve çiftçi kuruluşlarına devredilmiştir. Hatta Hollanda ve İngiltere'de çiftçi kuruluşlarının işletme oranı yüzde 100'ün üzerine çıkmıştır. Şeker pancarının, pancar çiftçisinin, üretenin içinde olmadığı bir sanayinin işlemeyeceğini söylüyorum.
  • Şeker pancarını, özelliklere gıdayı başka ellere özellikle yabancı ellere, mahkum etmeyiz diye düşünüyorum.”

 

Yorumlar sizden.

24 Mart 2018

(*)BBC Türkçe Fundanur Öztürk.http://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-43456892.19 Mart 2018

(**)Pankobirlik; Ülkemizin 64 ilinin, 13.750 yerleşim biriminde pancar üretimi yapan, yaklaşık 1.5 milyon ortağıyla, 31 pancar kooperatifinin 315 şubesi, 5 kooperatif şeker fabrikası, (Amasya, Kayseri, Boğazlıyan, Konya, Çumra) ve 50'nin üzerinde tarımsal amaçlı iştirakiyle   %100 Yerli Sermaye devletten bugüne kadar herhangi bir destek almadan, tamamen üyelerinin kendi imkânlarıyla oluşturduğu sermayeleri ile kurulmuş bir çiftçi kuruluşudur.  http://www.pankobirlik.com.tr/AnaSayfa/Genel_Bilgi_ve_Tarihce

(**)İsmail Akkaya/Konya, (DHA).www.hurriyet.com.tr/  23 Mart 2018

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz