MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Şekerin tadı niçin kaçtı?/1
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
YAZARLAR
11 Şubat 2018 Pazar

Şekerin tadı niçin kaçtı?/1

Günümüzde şekerin insan sağlığı için zararlı olduğu söyleniyor ve toptan bir bakış açısı getiriliyor.

Bu yanlış bir yaklaşım.Hangi şeker daha tehlikeli ?Bunun yanıtını aramak gerekiyor. Konunun ekonomi yönü, emperyalizme bağlantılı.

Bir tarımcı olarak  önce kimi tespitler yapmak isterim.

Şeker Pancarı Üretiminin Türkiye Ekonomisindeki Yer Neydi?

?Şeker pancarı tarımı, topraktan en yüksek düzeyde yararlanılmasını sağlayan bir etkinliktir.

?Şeker pancarı tarımı, işgücü açısından önemlidir. Üç yılı sulu buğday tarımı+1 yıl şeker pancarı tarımı şeklinde yapılan münavebeli tarım sürecinde, toplam 500 bin  çiftçi ailesi şeker pancarıyla geçinir(di). Hane halkı düzeyinde bu sayı yaklaşık 2.5 milyon kişiye eşdeğer(di).Yüz bini geçen mevsimlik tarım işçisi de hasat döneminde çalışır(dı). Şeker fabrikasında çalışan işçi sayısı ise 30 bin dolayında(ydı).

?Şeker fabrikalarının çıktıları, üretim ekonomisinin can damarı(ydı).En önemli çıktısı şeker ile Türkiye şeker piyasasında egemen rol oynar(dı). Şeker eldesinden sonra kalan melas ve maya gibi yan ürünler içki ve yem sanayisinin en önemli girdisi(ydi).Pancar posası ise doğrudan hayvan yetiştiriciliği ve besiciliğinde ucuz ve değerli bir yem kaynağıdır. 

?Şeker tarımı, taşımacılık sektörüne her yıl milyonlarca ton yük sağlamakta(ydı).

Türkiye 2000’i yıllara değin şekerini şeker pancarından üretiyordu.Bu yıllardan itibaren,”şeker pancarından şeker üretimi pahalı,şeker fabrikaları zarar ediyor” denildi,gaflet uygusundaki politikacılar tarafından ABD’den ithal edilen Bay Kemal Derviş aracılığıyla çıkarılan 15 yasanın birincisi  olan  “Şeker Yasası”  ile kota getirildi.

Kota  Ne idi?

Kemal Derviş Yasaları ile pancar yanında mısır gibi diğer bitkilerden elde edilen şeker benzeri maddelerin, kısaca Nişasta Bazlı Şeker(NBŞ) üretimine olanak sağlandı.Bunların toplam şeker üretimindeki payına “Kota” diyoruz.

Kota ,başlangıçta %10 idi.Beklentiler,yüksek olan bu oranın sağlığa zararlı olduğu için AB’de olduğu üzere  azaltılması yönünde  iken,hükümetin,8 Nisan 2013 tarihinde  TBMM’ne  sunduğu  yasa tasarısı ile NBŞ kotası yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı. Oysa AB ülkelerinde kota oranının  % 0-4 oranında değiştiği biliniyordu.

Şekerin emperyalizme bağlantısı ne?

Yazının başında konunun ekonomi yönünün, emperyalizme bağlantılı olduğunu söylemiştim. Birincisi,özelikle ABD’nin elinde bulunan mısır stoklarının eritilmesi ile ilgili.

İkincisi AB’nin Ortadoğu pazarları ile bağlantılı.Türkiye’de şeker pancarından elde edilen şeker üretimi azalınca ,bu pazarlar başta AB ülkelerine kalacaktı ve öyle oldu. Örneğin Fransa.Yıllık şeker tüketimi 2 milyon ton olan Fransa,çıkarına uygun olduğu için 4,5 milyon ton/yıl şeker üretmeyi sürdürmektedir.Hedef,Ortadoğu pazarları idi.

Üçüncüsü ise  daha korkunç idi.NBŞ tüketimin arttırılması  ile ortaya çıkan hastalıklar.

Bunu biraz açalım.

Nişasta Bazlı Şeker  tüketimi sağlığımıza zarar veriyor.

Türkiye’de NBŞ mısırdan üretiliyor. Mısır Şurubu,vücutta früktoza dönüşüyor.Fruktoz, insülün direncini olumsuz olarak tetikliyor. Şeker hastalığı ve şişmanlık başta  olmak üzere kanserden kalp hastalıklarına ve karaciğer yetmezliğine kadar birçok kronik hastalıkları yol açıyor.

 Türkiye’de NBŞ üretimi ,beş firmanın denetiminde(*)Mısır şurubunun fiyatı, şeker pancarı şekerine göre ton başına 250-300 dolar daha ucuz ve sıvı olarak pazarlanabilmekte. Bu nedenlerle, şekerlemeler, unlu mamuller, reçel, alkollü ve alkolsüz içecekler gibi şeker gıda sanayinde yaygın olarak kullanılıyor.

NBŞ’lerin tüketimi, AB’nde ve dünyada düşerken Türkiye’de yükseliyor. Türkiye’de kişi başına NBŞ tüketimi 6 kg. iken, AB’de bu miktar 1 kg. civarında.

NBŞ Kotası’nın yükseltilmesi  ekonomiyi olumsuz etkiledi.

Şeker pancarı üretimi ile ilgili  çiftçi sayısı 500 bin idi,günümüzde 120 bine düştü.

Şeker pancarı üretim alanı,500 bin hektardan 272 bin 990 hektara geriledi.

Şeker ithal etmeye başladık.

Şeker fabrikalarını özelleştirdik.

Çok sayıda çiftçimiz ve işçimiz,işsiz kaldı.

İzin verirseniz analar,babalar,nineler ve dedelere de  bir kaç önerme yapalım mı?

Şekerlemeleri, kek ve pastaları ve reçellerimizi evimizde yapalım.

Bebelerimize bisküvi ,çikulata  ve gazlı içecekleri  almayalım .

TV Reklamlarına  kanmayalım. Örneğin reklamlarda kadınlarda adet öncesi dönemde, hamilelikten önce ya da sonrasında gözlemlenen  gıda intoleransına karşı  öğütlenen çikulataya karşı temkinli olalım.Reklamlardaki kadınlara  “İntense Krizi Sonuçta”dedirmiyorlar mı?

Canımız baklava  ve helva gibi  tatlıları çektiği zaman mutlaka şeker pancarı şekeri kullanıp kullanmadıklarını kontrol edelim.

ve  de

Çevrenizde siyasetçi varsa bu konuda bir sorgulama yapalım.

 11 Şubat 2018

----------------------------------------

(*)Bu şirketler,şimdilik Cargill(ABD),Amylum(Britanya ve ABD Ortaklığı),PNS(Cargill ve Ülker Ortaklığı),Tat Nişasta ve Sunar Mısır Entegre’den oluşuyor.Sırası gelmişken, emperyalizmin yeni farkına varanlara bir anımsatma yapalım.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Zafer Zafer
 11 Şubat 2018 Pazar 14:06
Memleketimizde namuslu yurtseverlerin sesleri namussuz işbirlikçilerin sesleri kadar çıkmadıkça daha nice kaynaklarımız/mal varlıklarımız/dağımız/taşımız/toprağımız emperyalizme peşkeş çekilecek ve tadımız durmadan kaçacaktır.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz