MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Şengül neden Zeybekci’yi hedef aldı?
Fatih YAPAR
YAZARLAR
14 Nisan 2019 Pazar

Şengül neden Zeybekci’yi hedef aldı?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan yerel seçim sonuçlarında ortaya çıkan “manzarayı” değerlendirmek üzere raporları almak ve sorumluları tespit etme çalışmalarına başlamıştı ki ilk kemik sesi İzmir’den geldi.

15 Şubat 2018 tarihinde Bülent Delican’ın yerine “partiyi seçime götürmesi” için görevlendirilen Aydın Şengül il başkanlığından istifa etti.  Elbette istifa tek taraflıdır ve “ben gidiyorum” diyene hiçbir yerde “lütfen kal” denmez. Bu yüzden Erdoğan da, süreci yürüten üst düzey isimler de deneyimli siyasetçi Şengül’e “ne olur kal” demedi.

Ve hemen istifasını işleme koydu!

Parti içinde, seçim sürecinden önce aday belirleme, meclis üyeleri listelerinin tespiti, teşkilatın kente hâkimiyeti ve Şengül’ün yoğurt yeme tarzı gibi nedenlerden dolayı sorun yok muydu?

Elbette vardı.

AK Parti’nin genel yapısal durumu gereği diğer partilerde olanın aksine “kol kırılır yen içinde kalır” mantığı işler.  İstifalar, krizler, görevden almalar ya da restleşmeler hep arka planda gerçekleşir. Ankara’ya gidip liderine, “başarısızlık varsa sorumluluğu üzerime alıyorum” diyen bir il başkanı için, “zaten istifası istendi, görevden alınacaktı” söylemleri de ortaya atılabilir.

Bu kez öyle olmadı. Kol kırıldı ama yen içinde kalmadı!

Ne oldu?

2009 yerel seçimlerine giderken de partide il başkanı sıfatıyla 29 ilçeyi kaybeden bir seçim sürecini yürüten Şengül, iki ilçe kazandı ama Torbalı, Kemalpaşa, Menderes, Selçuk gibi prestijli, gelirli, rantın yüksek olduğu ilçeleri kaybetti. Ve görevden ayrılmak artık kaçınılmazdı. Tabi ki süreçten çok burada dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var; o da Şengül’ün veda ederken söylediği sözler.

AK Parti İzmir teşkilatında uzun süredir hâkimiyet 2014 yerel seçimlerinden sonra “İzmirli başbakan” sıfatını taşıyan ve TBMM Başkanlığı da yapan Milletvekili Binali Yıldırım’daydı. Yıldırım, İstanbul’a aday olmasına rağmen İzmir’in meclis listeleri için bizzat geldi ve otelde konu üzerinde çalıştı, listelere son şeklini verdi.

Bir yıl önce Yıldırım’ın da onayıyla göreve gelen Şengül’ün giderken ağzından çıkan, “İzmir’e patron-ağabey gerekli değildir” sözleri daha da önemli.

Peki neden?

Çünkü ister istemez İzmir’den kopan ve ülke sorunlarıyla ilgilenen Yıldırım’ın talip olduğu koltuğa bu seçimde Denizli’de belediye başkanlığı yapmış, ekonomi bakanlığı görevlerinde bulunmuş Nihat Zeybekci aday gösterildi. Hem de bizzat Erdoğan’ın talimatı ve oluruyla! Çünkü uzun süredir Zeybekci’nin İzmir’in yeni “patronluğuna, ağabeyliğine soyunduğu” söylemleri vardı. Zaten Zeybekci teşkilat içindeki kapalı birçok toplantıda, “gitmiyorum, buradayım, kentten ayrılmayacağım” ifadelerini kullanmıştı. 31 Mart sonrasındaki sonuç değerlendirme toplantısında ise derin bir cümle kullandı:

“Bu şarkı burada bitmez…”

AK Parti İzmir teşkilatı denildiğinde önemli bir isim daha var. O da üç dönemdir milletvekili olan Ar-Ge’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ… Parti’de gençlik kollarından gelen birikimini “ekipçilik ve yol arkadaşlığı” üzerine kuran Dağ’ın da yeni süreçte kanaati önemli olacak. Çünkü Dağ, halen daha İzmir akla düştüğünde Erdoğan’ın gözünün önüne gelen en önemli isimlerin başında geliyor.

Yeni atanacak il başkanına, getirilecek ekibe bu açılardan bakmakta fayda var…

Veda eden Şengül’ün sözlerine dönersek satır aralarında önemli mesajlar var. Burada hedef belli. Doğrudan Büyükşehir Adayı Zeybekçi’ye ateş eden Şengül’ün, “Seçim sonucunda alınan başarıda şunu gördük ki gerçekten ilçelerimizde çok doğru adaylarla yola çıktık. Yine olsa yine aynı adaylarla yola çıkardık. İlçe belediye başkan adaylarımız Büyükşehir adayımızdan daha çok oy almış!” ifadeleri dikkat çekici.

İşte burası çok önemli!

Neden?

Zeybekci İzmir’e aday gösterildiğinde Şengül zaten ilçelerdeki adayları belirlemiş, üstüne SONSÖZ TV’de katıldığı programda, “30 ilçenin 20’sinde adaylarımız belli” demişti. Zeybekci geldikten sonra Seferihisar Adayı Hamit Nişancı, Karabağlar Belediye Başkan Adayı Bilal Doğan ve Menemen Adayı Durmaz Bayraktar gibi birkaç isim dışında geriye kalan tüm adayları zaten ilan etmişti. Zeybekci ise hiç belediye başkan adayına karışmadı. Meclis üyelerinin belirlenmesi sırasında ise Denizli’den yardımcısı olan Balçova listesinin birinci sırasına yerleştirdiği Erhan Çalışkan dışında başkalarına ısrar bile etmedi.

Bu yüzden Şengül, doğrudan kendi sorumluğunda belirlenen belediye başkan adayları ve meclis listelerinin seçimlerde Zeybekci’den daha çok oy aldığının altını bu yüzden çiziyor. Kısaca, “ben yaptım ama listem de Zeybekci’yi geçti” mesajını veriyor.

Bir önceki yazımda, İstanbul, Ankara, Antalya gibi eldeki belediyelerde yaşanan sonuçlara öncelik vereceğini ifade ettiğim AK Parti Genel Merkezi’nin İzmir’e yönelik alacağı tavırda etkili olacak faktörleri sıralamıştım. En başına da Zeybekci’nin seçim sonrası Erdoğan’a vereceği teşkilat raporu ve Şengül’ün durum analizi olduğunu belirtmiştim.

Parti kulislerinde, İzmir raporunun Erdoğan’a ulaştığı, Zeybekci’nin teşkilat ile ilgili kanaatinin de üst makamlara bildirildiği zaten birkaç gündür daha net bir şekilde dillendiriliyordu. Şengül veda toplantısında doğrudan Zeybekci’nin ismini vererek dile getirdiği, “Nihat Bey ile süreç içinde çok sorunumuz olmadı. Etaplarla ilgili sıkıntılar oldu. Bazı şeyler söylenmez. Hissedilir, arka planda konuşulur. İyi bir kampanya yürüttük. Kendisinin zaten, ‘ben istemedim beni zorla aday yaptılar’ gibi bir söylemi oldu” cümleleri aslında arka planda yaşanan krizi ifade ediyor.

İzmir sonuçlarına göre kendisinin sorumluluk aldığını belirten Şengül’ün, “İzmir ile ilgili başarı varsa başarı herkesin olsun. Başarısızlık benim olsun. Ben kendi adıma gerekeni yaptım. Başarısızlık varsa ve tek başına sorumluluk benimse sorun yok, herkes görevine devam eder. Ama bana ait değilse istifalar devam eder. Nerden baktığınıza bağlı!” sözleri de bir hayli ilginç

Çünkü Şengül dışında sonuçlardan sorumlu olan bir il yönetimi ve ilçe başkanları listesi var. Anlaşılan onlara da sıra gelecek. Milletvekilleri görevlerinden istifa etmeyeceğine göre parti yönetiminde görev alan İzmirli bir kişi daha var. O da Genel Başkan Yardımcısı Dağ… Şengül’ün örtülü olarak istifa çağrısında bulunduğu ve ismini verdiği Dağ ile bu süreçte yıldızının barışmadığı da biliniyor. En başından bu yana Büyükşehir adaylığı konusunda kendisi hazırlık yapan Şengül’ün, Zeybekci ve Dağ ile çatışmasının altında da bu sözlerin dışa vurumu yatıyor.

Görünen o ki olağanüstü bir durum olmazsa 4,5 yıl seçim yok. Yeni atanacak bir il başkanı teşkilat ağırlıklı bir yönetim sergileyecek. Partide bu göreve içeriden ve dışarıdan birçok talipli var.

Bilinen şu ki; kararı bir kişi verse bile o karar sadece bir kişinin kanaati ile oluşmayacak!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 ahmet
 15 Nisan 2019 Pazartesi 08:08
Akp bundan sonra Türkiyede seçim kazanamıyacak.Ülkeyi mafettiniz.Merkezi yönetim olarak zaten bitirdiniz.Yerel yönetim anlayışınızda temelde rant yaratıp para kazanalım olgusunda.Artık bittiniz.Din söylemi artık büyük şehirlerde insanları kandırmıyor.Ancak kira derdi olmıyan, çocuğum okusun iş güç sahibi olsun demiyen,trafik sıkışıklığı yaşamıyan. sosyal hayatı olmıyan dinin ağır bastığı üretimsiz bir yaşamın olduğu yerlerde kaldınız.Bir dahaki seçimlerde gerçek tokat gibi patlıyacak.
 necdet
 15 Nisan 2019 Pazartesi 00:50
ülkede demokrasi uzatmaları oynuyor. O da sadece İzmir de...
 İzmirli
 14 Nisan 2019 Pazar 22:40
Slogan belediye işi gönül işi adaylara bakıyorsun çoğu iş adamı nasıl bir tercih anlamadım.
 Muharrem abi
 14 Nisan 2019 Pazar 20:10
Burdaki yazınızı ve yorumları okudum olay şu Şengül ve ekibi izmir de başarısız olacağı çok belliydi. Gösterilen adaylar izmire yakın değil izmirlilikden uzak isimlerdİ sürekli hemseri derneklerinden medet Ummak ve ilçe başkanlarını belirlerken yine tüccar kökenli kişileri o mevki lere getirmek kendisinin sonunu getirdi izmirde başarılı olan tek ilçe baskani yoktur başta konak olmak üzere hepsi istifa etmelidir
 Osman Oktem
 14 Nisan 2019 Pazar 19:46
Seçim zamanı gelip şunu yapıcaz bunu yapıcaz sonra Her şeye engel olmakla zor alırsın izmiri. Gavur izmir deyip düşman görürsen aha bak angara da getti istanbul da. Hatta kırşehir bile gitti. Geçmiş olsun akape.
 Aliaga''dan
 14 Nisan 2019 Pazar 18:47
Chp li olarak şunu tavsiye edebilirim izmirde büyümüş yetişmiş izmirin her yerini karış karış bilen hamza dağ ı aday yapsaydınız belki yine seçimi alamazdınız ama daha yüksek oy neticesinde metropol dışı 3 5 ilçe daha kazanabilirdiniz ama siz bile bile kazanma ihtimali olmayan adayla yarışa giriyorsunuz ilginç.
 Dava
 14 Nisan 2019 Pazar 17:44
Gönlünde dava diyenleri partiden uzaklaştırıldı ortada dava diye dolaşanlar gözünde ve dilinde dava olanlar onlarında gözü ve gönlü siyaset sayesinde gelecek nimetleri hesap edenler dava diye ortada geziyorlar. Siyaseti kendi özel işine kullanıp normal ofislerden villalara ve plazalara giden tüccarları istemiyoruz. İzmirin hakkını savunmayan vekiller yeni sürece dahil olmasınlar. Gençlerin önünü açsınlar.
 Gürkan
 14 Nisan 2019 Pazar 16:03
Seçim döneminde de aralarında sorun olduğu çok net belliydi. Zorla aday yapıldığı projelerin açıklandığı zaman da kendini belli ediyordu. Projelerin çoğu yıllardır yapılması vaat edilen, ısıtıp ısıtıp önümüze konan projelerdi. 60 milyar, 70 milyar hatta 200 milyar yatırım yaptık, yapacağız yerine vaat edilen projeler yapılsaydı belki seçimi kazanmaya yetmezdi ama yüzde 38 rahat 40'ı geçebilirdi ama tam tersi bir durum söz konusu. En basiti otogar metrosu yıllardır bekliyor. En son 100 günlük planda yapılacak denmişti ama yine ortada bir şey yok. Hızlı tren 2017'de İzmir'de olacaktı 2019 bitiyor :) ...
 Mertcan
 14 Nisan 2019 Pazar 15:10
Bence akp yi kapatın toptan , Atatürkçü yeni bir sağ parti kurun
 Balçovalı
 14 Nisan 2019 Pazar 14:57
Gerçekten sağlam bir kaleminiz var..çok iyi anladık. kaleminize sağlık
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz