MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tabuları yıkmanın putları kırmanın zamanıdır
Tayfun MARO
YAZARLAR
14 Temmuz 2020 Salı

Tabuları yıkmanın putları kırmanın zamanıdır

Osmanlı’da ekonominin kapitalist sisteme göre örgütlenmesi iki dönemde gerçekleşir:

1839-1908 dönemi; yapısal değişim yavaş ve yüzeyseldir.

1908-1922 dönemi; yapısal değişim hızlı ve kapsamlıdır.

Ancak uluslararası sisteme entegrasyon tamamlanamadan İmparatorluk çöktü.

Ve sanayi devrimiyle ortaya çıkan yeni Dünya düzenine entegrasyon, 1923’ten sonra, Cumhuriyet rejimi tarafından gerçekleştirildi.

Bu durumu şöyle anlamak da mümkün; Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası kapitalist sisteme entegrasyonu, Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde gerçekleşti. (Entegrasyonun getirdikleri ayrı bir tartışma konusudur.)

CHP’nin Kemalist ve sol cenahı kusura bakmasın. Sermaye birikimi yetersizliğinden devlet kapitalizminin öne çıktığı dönemi çok zorlarsanız, nasyonal sosyalizm etkileri falan çıkar…

Sonuç olarak, Türkiye, kapitalist sistemin periferisinde yer aldı. Ve hep orada kaldı.

Ellili, altmışlı yıllarda ağır sanayi altyapı yatırımlarına yönelen Türkiye’nin önü, 60 darbesi, 71 muhtırası ve 80 darbesiyle kesildi. Sovyetler Birliği ile merkez sağın arasında gelişen işbirliği, Batı tarafından hoş karşılanmadı.

Cumhuriyet’in kuruluşunu izleyen yıllarda Batı blokuyla ilişkileri enikonu güçlenen Türkiye’nin, hukuktan kamu yönetimine, demokrasiden insan haklarına bütün norm ve kurumlarıyla Batı’yı benimsediği bir vakıadır.

İşte bu Türkiye’de, seksen darbesiyle birlikte, ülkeyi bütün kurum, kuruluş ve kurallarıyla islama yönlendirecek süreç başlatıldı.

Ve bugün o süreci Erdoğan liderliğinde hedefe ulaştırmak için son hazırlıklar yapılıyor.

Sembollerin ve anlamların yapı bozuma uğradığı bir çağdayız. Büyük çözülme başladı.

Dünyada üretilen gayrisafi hâsılanın tam üç katı borç yaratan sistem krizde; dengeden çıktı ve dengeye dönemiyor. Buna bir de iklim krizini ekleyin…

Yeryüzü yönetilebilir olmaktan hızla uzaklaşıyor. Bu durum, otoriter yönetimlere ilgiyi artırıyor. Ve böyle bir zamanda, Türkiye, İslamcı kadrolar tarafından yönetiliyor.

Müslüman Kardeşler almış başını gitmiş… Ortadoğu yangın yeri… Doğu Akdeniz ısınıyor…

Bu da muhalefete dert olsun.

Bu günlere durduk yerde gelmedik. Türkiye’de toplumsal mutabakatın çökmesine ve kırk yıldır yaşanan ayrışmaya yol açan gelişmeleri tetikleyen, seksen darbesine yeşil ışık yakan NATO ve Pentagon’dur.

Ve şimdi, ellerini yıkayıp kenara çekilmekle meşhur Batı, Türkiye’nin izlediği İslamcı siyaseti eleştiriyor…

Yeni bir Dünya kuruluyor. Eski Osmanlı, Yeni Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti; Bu tarihi mirasın ve Cumhuriyet’in getirdikleriyle yeni bir çağa gireceğiz.

Din gruplarının, etnisite gruplarının ve cemaat gibi hareket eden siyasi grupların postmodern misyonu son buluyor.

Devletlerin ve sınırların anlamsızlaşacağı bir çağın başındayız. Yeni uygarlığı, yeni toplumu, yeni devleti, yeni güvenlik politikalarını konuşacağımız günlere geldik.

Eleştiri adı altında yıkmaktan vazgeçmek lazım… Ezberleri bozmaktan korkmamak lazım… Yoksa sistemde başlayan çöküşün altında kalacağız. “Bize bir şey olmaz” kafasının iş yapacağı günlerde değiliz.

İllaki yeni bir dil kuracağız ve her şeyi yeniden söyleyeceğiz.

Tabuları yıkmanın, putları kırmanın zamanıdır.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Tayyar Önder
 15 Temmuz 2020 Çarşamba 22:35
Hiç Bir Şeyden Anlamadığın Belli... Senin 500 Milyar Borç Dediğin Rakamın 400 Milyar'lık Kısmı İstanbul Burjuvazisi Olan TÜSİAD Üyelerinin Borcu... Kaldı ki O Paralar da Bu Ülke'den Yurt Dışına Kaçırdıkları Paralar.. Yani si Yurt Dışındaki Kendi Paralarını Kendi Şirketlerine Kredi ve Borç Olarak Getirtiyorlar... Eskiden Bu Durumlarda Kendi Kurdukları Hükümetlere Baskı Yapıp IMF'den Borç Aldırıp Kendi İhtiyaçlarını Görüp Devleti IMF'ye Borçlu Hale Getirirlerdi... Şimdi Artık İstedikleri Gibi Hükümet Kurup Bunları Yaptıramadıkları İçin de İstanbul Sermayesi ve Komprador Burjuvazi Temsilcisi TÜSİAD Olarak Hükümete Nefret Kusuyorlar... Kardeş Sen Bi Git Dolaş Ders Çalış Öyle Gel...
 Hayal Dünyasında Yaşamak
 15 Temmuz 2020 Çarşamba 17:40
Kim, neyi hallediyor ya! Şaka mısın sen? 500 milyar dolara yaklaşmış dış borç var ama bu arkadaşa göre bunlar basit meselelermiş, hallediliyormuş. 100 yıllık eziklikmiş. Papaz nerede?
 Tayyar Önder
 15 Temmuz 2020 Çarşamba 15:46
Mesele Diye Bahsettikleriniz Tek Tek Hal Ediliyor da... Sizlere Miras Bırakılan Bu 100 Yıllık Ezik Olma Sorunu Nasıl Hallolur Bilemem...
 Hayal Dünyasında Yaşamak
 15 Temmuz 2020 Çarşamba 13:42
Hayal dünyasında yaşayanlar sizlersiniz ama farkında değilsiniz. Millet geçim derdinde, bunlar Ayasofya ... bir dakika demiş, tabuları yıkmış. Ha ha ha ... Ekonominin, tarım ve hayvancılığın, eğitimin, dış politikanın ... hali ortada, daha ne konuşuyorsunuz! Ayasofya'yı bırak da yakın zamanda Suriye'de şehit edilen askerlerimizin hesabını sorun. Rusya desteği olmadan Türk askeri konvoyuna Esad saldırımaz. Araya salgın girdi, Ayasofya dendi, konu unutuldu. Bırakın hikaye anlatmayı.
 Tayyar Önder
 15 Temmuz 2020 Çarşamba 13:12
Hayal Dünyasında Yaşamaya Devam Et...
 Hayal dünyasında yaşamak
 15 Temmuz 2020 Çarşamba 12:18
One Minute mü? Moderatöre "bir dakika" demekle hangi tabu yıkıldı? "Dünya beşten büyüktür." Eee? Sonuç?
 Tayyar Önder
 15 Temmuz 2020 Çarşamba 02:17
" One Minute " " Dünya Beşten Büyüktür " " 15/7 Darbe Girişiminin Önlenmesi " " Libya İle MEB Anlaşması " Ve Ayasofya'nın İbadete Açılması Kararından Sonra O Tabuların Hepsi Yıkılmaya Başlandı...
 CaglayanYildirim
 14 Temmuz 2020 Salı 15:44
Taffun Maronun yazilarini cok gercekci buluyorum.yorumlarini olumluyorum.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz