MENÜ
İzmir 15°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tek aday mı? Tek adam mı?
Fatih YAPAR
YAZARLAR
26 Aralık 2017 Salı

Tek aday mı? Tek adam mı?

Siyasi atmosferin oldukça hareketli olduğu Türkiye’de partiler bir yandan yeni döneme ilişkin çalışmalarını sürdürüyor.

Hem AK Parti’de hem de CHP’de parti organlarına dönük önemli çalışmalar var. Tabi ki amaç 2019 seçim süreci. Partiler,  “erken seçim ihtimalinin tartışıldığı bir psikolojik ortamda”  aynı zamanda bu amaca uygun hareket edecek yapı taşlarını oturtuyor.

Malum, ülkede OHAL var.  15 Temmuz’un hemen ardından 20 Temmuz 2016 tarihinde ilk olarak üç aylık süreyle ilan edilen olağanüstü durum uzatılarak bu güne kadar geldi. Ve son olarak çıkan yeni kanun hükmünde kararnamelerle ciddi anlamda düzenlemeler yapıldı.

CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne götürmeye hazırlandığı son düzenlemenin tartışmaları ekseninde parti örgütleri ciddi anlamda iç meseleyle, kongre ve kurultay süreciyle de yakından ilgileniyor.

Türkiye’nin üçüncü büyük şehri, partinin en güçlü olduğu, 140 bine yakın aktif üyenin bulunduğu İzmir’de şu sıralar 7 Ocak’ta yapılacak il kongresinin telaşı var. Bu telaş sadece parti yönetimlerini değil 2014 yerel seçimleri sonrasında göreve gelen belediye başkanlarını da sarmış durumda. Bulundukları ilçelerin seçimlerinde aktif rol oynayan isimler yeni başkanı bulmak için canhıraş bir şekilde çalışıyorlar!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “tek aday” formülü ve bunun çerçevesindeki temasları henüz karşılık bulmuş değil. Özellikle milletvekilleri ciddi anlamda defans yapıyor.

CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven’in başkanlığındaki ilçe başkanları toplantısına “sürpriz yaparak” katılan Genel Sekreter ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın, Kocaoğlu’nun aksine,“Bir, iki, üç aday çıkar, esas olan şudur; adaylar çıkar, çalışır, delegasyonla ilişki kurar,  kendisini ifade eder, projelerini ortaya koyar. Bu yarış güzel bir yarıştır. Partiye de heyecan dinamizm verir” sözleri dikkat çekmişti.

Hemen ardından milletvekilleri toplantısına katılmayan Tacettin Bayır ve Musa Çam’ın Kocaoğlu’nu hedef alan açık sözleri var. İki ismin sözlerinin satır aralarında kongrenin öyle kolay bir şekilde tek adaylı yapılamayacağı gerçeği ortaya çıkıyor.

Bu arada, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun belediye başkanlarına yönelik “örgüte müdahale etmeyin, karışmayın” sözlerinin gölgesinde ilçe kongreleri yapıldı. Geçen süreçte belediye başkanları bu süreçte en çok yıpranan isimler oldu. Bu yüzden başkanların Seferihisar zirvesinde aldığı “kurultay delegesi olmama” kararı bir anlam taşıyor. Başkanların bu tavrı, “partinin iradesini, kurulların seçimini örgüte bırakıyoruz” demek.

Gelinen noktada parti örgütlerindeki “iradeleri” birçok yerde belediye başkanlarının gölgesinde kalan ilçe başkanları da yapacakları zirvede önemli mesajlar verecektir.

Partide uzun yıllar görev yapmış, etkili görevlerde bulunmuş deneyimli isimlere göre gelinen nokta ve içinde bulunulan durum aslında “kavramlar” değil “kişisel” tavırların konuşulması. Yani kimin adayı olsun, kime yakın olsun, hangisini dinlesin, kimin adamı dursun, nereyi şekillendirsin?

İşte bu yüzden “o kadar kusur kadı kızında da olur” diyenler ile “gözünün üzerinde kaşı da var” diyenlerin yarıştığı bir süreci herkesi izliyor!

Gelelim adaylara…

Yarışta “ben de varım” diyen birçok isim var.

Başkan Kocaoğlu’nun fikirlerinin oluşması aşamasında etkili olan isimlerin başında gelen eski Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir eski Milletvekili Alaattin Yüksel dahil birçok kişi “adayını” kabul ettirmeye çalışıyor. İl Başkanı Asuman Ali Güven’in “adayım” çıkışının ardından yanında bulunan Yönetim Kurulu Üyeleri Salih Özçiftçi, Okan Karlıdağ gibi isimlerin niyetleri zaten açık.

Gaziemir eski İlçe Başkanı Umut Tekin’in önce Parti Meclisi sonra da belediye başkan adaylığı “hayali” ile il başkanlığı yarışında geri çekilmesinden sonra Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyesi Mahir Polat “ekibin önerisiyle” yarışta olduğunu deklare etmişti.

Eski İl Başkanı Ali Engin’in, Kocaoğlu başta olmak üzere başka kesimlerle yaptığı temaslar sonucu ortaya attığı isimler arasında Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Süha Barlak ve Buca Belediyesi Meclis Üyesi Deniz Yücel de bulunuyor.

Konak eski İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu, eski İl Başkanları Kemal Karataş ve Rıfat Nalbantoğlu’nun yarıştaki “genel merkez adayı olma” talepleri henüz karşılık bulmuş değil. Nalbantoğlu’nun, “genel başkan isterse aday olurum” sözleri kulislerde konuşulan açıklamalardan öteye gidemedi.

Bu arada önceki il kongresinde uygulanan Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar’ın yöntemini kendisine rehber edinerek Çiğli İlçe Başkanlığı’ndan il başkanlığına yürümek isteyen Utku Gümrükçü’nün çalışmaları sürüyor. Gümrükçü, Torbalı’daki ilçe başkanları zirvesinin arka planındaki isim olarak görünüyor.

Kongre ve kritik süreçlerde “pazarlık” yapmayı seven ve usta hamleleriyle bilinen Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın önerisiyle masaya gelen Gençlik Kolları eski Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız’ın ışığı kısa sürede söndü. Yapının, yeni isim arayışları ise sürüyor.

Kongre sürecinin başından bu yana “kararlı” bir şekilde adaylık için çabalayan eski İl Başkan Yardımcısı Altan İnanç’ın temasları ise devam ediyor. İnanç’ın oluşan atmosferde “uzlaşı” adayı çıkmazsa yarışa katılacağı biliniyor. Kocaoğlu’na yakın olmasına rağmen kulislerde bazı isimler tarafından “vize alamadığı” yayılan İnanç, örgüt turları sonrasında aday çıkarsa bu işi söküp almış olacak. 

Kocaoğlu’nun daha önceki kongre süreçlerinde isimlerini masanın üzerine koyduğu Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan ile Konak eski Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ’ın parti örgütü düzeyinde bir çalışması yok. Yeniden gündeme gelen bu iki isim Kocaoğlu’nun adayı olarak yarışa katılsa da özellikle ilçe başkanlarının desteğini almak zorunda kalacak.

Kısa süre önce “ağabey” formülü olarak Kocaoğlu’nun görüşme yaptığı İzmir eski Milletvekili Prof. Dr. Oğuz Oyan da tavrını net olarak belirtmiş durumda. Ankara ziyaretinde de Kocaoğlu’na “yarışta olmam” mesajı veren Oyan’ın tavrı artık biliniyor.

İşin özeti milletvekilleri, belediye başkanları, parti yöneticileriyle oldukça karışık bir yapı görüntüsünü Ankara’ya sunan İzmir’den tek aday çıkma ihtimali zor görünüyor. Kılıçdaroğlu’nun ülkenin içinde bulunduğu durumu da gerekçe göstererek bir ismi işaret edebileceğini dile getirenler var.

İşte bu an ne zaman gelir bilinmez ama siyasette 24 saat bile çok uzun.

Bekleyelim, görelim…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Siyaset İzmir
 26 Aralık 2017 Salı 21:24
Sayın Yapar yazınızın başında Chp ve Ak Parti diye başlıyorsunuz devamında kaleminiz hemen Chp‘ye gidiyor Ak Parti durağını transit geçmişiniz.İl kongrelerinde çok aday çıkar delege karar verir demokrasinin gereğide budur.Sizin transit geçtiğiniz Ak Partiye bakalım; Sayın Delican dürüst, efendi bir siyasetçi.Özel işini partililerin çoğunluğu bilmez.Çünkü siyaseti dava için yapıyor.Dilinde dava gönlünde ve gözünde siyaset sayesinde kazanılmış ve kazanılacak para olan normal ofislerden siyasetin nimetleri sayesinde plazalara-villalara gidenler 07 haziran seçimlerinden beri il başkanı ile uğraşıyorlar.Çünkü onların tek derdi koltuk.Hele birde zaman zaman basında görevden alınıyor,istifa ediyor gibi yazılar çıkan il başkanından icraat nasıl bekleyeceğiz.Gözümüz kulağımız Ankara‘ya bakmaktan yoruldu, bırakın isteyen aday çıksın delege karar versin.Herşeye rağmen kaynayan kazan gibi görünse de Chp en doğrusunu yapıyor.
 Mehmet
 26 Aralık 2017 Salı 19:41
Demokrasi bu mu herkes kendi adayı seçilsin istiyor bizler artık İzmirde yeni isimler istiyoruz bütün belediye başkanları bir daha aday olmasın aday gösterilmesin bu iş meslek değil farklı isimlere yer açın
 İzmirli
 26 Aralık 2017 Salı 19:16
Tek aday uzlaşıdan tek adam dayatmadan çıkar. Dayatmaya hayır, uzlaşıya ??
 Gençlik
 26 Aralık 2017 Salı 19:07
Herkes elini ayağını çekip gençlerin önünü açmalı ve Umut Tekin tek başkan adayı olarak çıkmalı, bütün tecrübeli eskilerde onu desteklemeli, genç olduğu için küskünlükte olmaz, enerjinizi seçimlerde harcayın Türkiye elden gidiyor..
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz