MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tek başına araç kullanma hastalığı
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
6 Ocak 2017 Cuma

Tek başına araç kullanma hastalığı

Yüzlerce kez yaşadım ve yazdım. Belki 3-5 kişiyi etkilerim düşüncesiyle tekrar yazmak istedim. 6 Ocak 2017 Cuma yani bugün işime yine toplu taşım aracı servis ile geldim. Karşıyaka vapur iskelesinin önünden TRT Müdürlüğü’ne kadar olan 12 kilometrelik mesafeyi 55 dakikada gidebildik. Evet yanlış okumadınız 12 kilometre 55 dakika. Sebebi trafik yoğunluğu. Bizim minibüs dur kalk giderek en az 4 litre mazot yakmıştır. Yapılan araştırmalara göre bir litre benzinden 9 kilo karbon gazı havaya karışıyorsa, binlerce aracın yaydığı zehiri siz hesaplayın. Başlıkta okuduğunuz üzere büyük şehirlerde yaşanan yeni bir hastalık türüdür bu. Bakın yollara otomobilinde tek başına yüzlerce kişi sayarsınız. Aklım almaz nasıl katlanırlar onlarca dakika dur kalk araç kullanmayı. O kişilere sorun kabonmonoksit gazı nedir?, hava kirliliği nedir? umurlarında değildir.

Akciğer, kan, kemik ve sinir sistemini bozuyor

Otomobiller çalıştığında egzozlarından havaya, karbonmonoksit, azotoksit  ve hidrokarbon gazlarıyla ağır metal kurşun karışıyor. Karbonmonoksit gazı yüzde 80'e varan oranda uzun süre havada asılı kalıyor ve başta insanlar olmak üzere tüm canlılara büyük zarar veriyor. Bilim insanları, egzoz gazı solunması halinde akciğer dokusunda önemli hasarların meydana geldiğini, kan, kemik ve sinir sisteminde telafisi olamayan zararlara yol açtığını söylüyorlar.

Hava kirliliğinin birinci nedeni egzoz gazı

Yapılan araştırmalarda, kentlerde oluşan hava kirliliğini yüzde 50-70 oranında egzoz gazından oluştuğu, her yıl ortalama havaya 825 bin ton kurşunun motorlu araçlardan yayıldığı, bir aracın 10 dakikalık çalışması sonucu bir insanın günlük ihtiyacı olan 15 metreküplük temiz havayı kirlettiği, bir insanın havadan soluduğu kurşun miktarının 0.6 mg'ı aşmama gerektiği, kurşunsuz yakıt tüketiminin özendirilmesi uyarıları yapılıyor.

İzmir 648 bin ton karbon gazından kurtulacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin karbon gazını azaltma çalışmalarını yakından takip ediyorum. Eğer vadedilenler hayata geçerse İzmir’de hava kirliliği ciddi şekilde azalacak. Nasıl mı? İzmir Büyükşehir Belediyesi 3 yıl içinde 400 elektrikli otobüsü hizmete sokarak 36 bin kilo karbon gazından İzmirlileri kurtarmış olacak. Keza tranvayların hizmete girmesiyle motorlu taşıtlardan yılda 19 bin 272 ton karbondioksit gazının havaya karışması önlenecek. Yine akıllı trafik denetim sistemi devreye girdiğinde bu rakam yıllık 251 bin 795 tona ulaşacak. Yani toplamda 648 bin ton karbon gazının havaya karışması önlenmiş olacak. Temiz hava için doğa dostu çalışmalarından dolayı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni kutluyorum.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Turdal Şentürk
 8 Ocak 2017 Pazar 21:38
Haklısınız,tek başına araç kullanmak,hem hava kirliliği,hem milli servet savurganlığı,hem trafik yoğunluğu yaratıyor.Dün aracımı eşimle birlikte olduğum içinkullandım.18-20 gündür kullanmıyordum.
 Yiğit Korap
 8 Ocak 2017 Pazar 16:38
Ve bisiklet kullanımı da unutulmamalı, temiz, çevreci ulaşımı hatırlattığınız için teşekkürler...
 
 8 Ocak 2017 Pazar 15:38
1-2 kilometrelik yola , 10 dakika park yeri arama pahasina, Arabayla gidenler oldugu müddetce bu sorun cözülmez. Tembellik iliklerimize islemis bir kere.
 unsal altunbas
 8 Ocak 2017 Pazar 12:23
Sayin Akansu,merhaba. Ege'de Son Soz de kosenizde,bugun yazdiklariniza katiliyorum.Bu onemli sorunun cozumunde ilk ve onemli adim iyilestirilmis,duzenli, guvenli,konforlu... toplutasimdir.Toplutasimin olumsuzluklarina katlanamayan kentliler ozel araclariyla bireysel ulasima kalkisinca,once yollarda yigilan, sonra(duzenli park)park yeri bulamayanlarin isgal ettigi kentin kaldirim,sokak,cadde, meydanlarini dolduran binek araclariyla gorulen bilinen olumsuz tablo ortaya cikmaktadir. Yazinizi Facebookta paylasacagim.Ancak sadece yazismalarla asil amaca ulasilamiyor ne yazik ki.Bu konuda yazdiklariniz yaninda,yazmadiginiz benzer gorusleri de etkinlestirecek yontemleri,gorusleri yazisarak da olsa surmemizi,facebookta da paylasmanizi oneriyorum. Islerinizde basarilar diler, Saygilarimi sunarim Unsal Altunbas Turkiye Trafik Vakfi Kurucu uyesi
 Hayriye Erkalkan
 8 Ocak 2017 Pazar 08:55
Çok hakljdınız hem kendi sağlıklarını Hemde toplum sağlığını tahşikryr sokacak kadar Bencil ve biliçsiziz. Biraz Mantık Biraz Düşünce. Yanlız kendilerine değil, Bütün topluma zarar veriyorlar.
 
 7 Ocak 2017 Cumartesi 12:58
Şehrin göbeğine konak tüneli yapıldığında alkışlanıyor; tramvay yapılınca ise ne gerek var deniyor 😀
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz