MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Teşekkürler Aziz Başkan...
Hanzade ÜNUZ
YAZARLAR
28 Ağustos 2017 Pazartesi

Teşekkürler Aziz Başkan...

Bu kez teşekkür etmek istiyorum.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yürekten teşekkür ediyorum.

Çünkü İzmirliler’in sesini duydu...

İzmir’in layık olduğu dünya çapında bir tiyatro salonu yapımı için talimat verdi.

Nerede mi?

Basmane çukuru adıyla hafızalara kazınan alanda.

***

Bundan yaklaşık sekiz ay önce “İzmirliler’in zor seçimi” başlıklı bir yazı yazmıştım.

Basmane çukurunda inşa edilmesi planlanan üç farklı gökdelen projesini tanıtmış, Folkart’ın anket yaparak İzmirliler’e hangisini beğendikleri sorduğunu anlatmıştım.

Projeler farklıydı ama İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hissesinden payına düşen toplam 30 bin metrekarelik kapalı alan hakkı sabitti.

Yazıda Büyükşehir Belediyesi’nin mülkü olacak söz konusu 30 bin metrekarelik yapıyı konu ederek şu satırları kaleme almıştım...

“Yapılan ilk açıklamada 30 bin metrekarelik alana Büyükşehir Belediyesi birimlerinin taşınacağı ve hizmet binası olarak kullanılacağı belirtildi.

Biliyoruz ki, yıllar önce Güçbirliği, EGS Holding tarafından planlanan ama sonra tarihe karışan Dünya Ticaret Merkezi projesi içinde Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 12’lik hissesine karşılık bir opera salonu inşa edilecekti.

Geçen malum karmaşık ve çetrefilli 18 yılın ardından TMSF’nin devraldığı Basmane Çukuru arsası Folkart tarafından satın alındı.

Başkan Aziz Kocaoğlu da Büyükşehir’in projedeki mevcut yüzde 12’lik hissesini İzmirliler lehine yüzde 30’a çıkarttı.

Dolayısıyla,

Folkart konut, iş ve alışveriş merkezlerinin yer alacağı gökdelen kompleksi içinde Büyükşehir Belediyesi’ne ait 30 bin metrekarelik ayrı bir bina  inşa edecek.

Folkart, Büyükşehir mülkiyetinde kullanılacak bu yapının piyasa koşullarındaki değerinin  160 milyon Dolar olacağını açıkladı.

Tam bu noktada  düşünüyorum da,

İzmir’de Kültürpark projesi kapsamında gergin tartışmalar yaşanırken...

20 bin kişiyi aşmış “Kültürpark’a Dokunma” çevre grubu Büyükşehir’in Kültürpark Basmane bölgesinde inşa etmek istediği kongre merkezine büyük tepki gösterirken...

İzmir Büyükşehir Belediyesi de aynı Folkart gibi bir anket düzenleyerek,

İzmirliler’e sorsa...

Kentin kalbinde yer alan,

Metrekaresi 5 bin 300 Dolar’a denk gelen,

30 bin metrekarelik lüks bir yapının,

Belediye hizmet binası mı,

Yoksa kongre ve sanat merkezi ya da çok işlevli bir kültür sanat kompleksi olarak mı kullanılmasını istediğini,

Sorsa...

İzmirliler,

Böyle bir yapıda,

Belediye hizmetini mi?

Kültür sanat hizmetini mi?

Seçer...”

Diye sormuştum.

***

Bu sorunun yanıtını Başkan Aziz Kocaoğlu bizzat verdi.

“17. Sinema Burada Festivali” açılışında yaptığı konuşmada müjdeli haberi açıkladı.

“Basmane çukuru diye isimlendirilen ve yüzde 30’u Büyükşehir Belediyesine ait olan alanda bir tiyatro salonu ile tiyatro eğitimi yapılabilecek bir başka salon daha yapmaya karar verdik. Şimdi bu projeler çiziliyor” dedi.

Bu açıklamaya gerçekten çok sevindim.

Kültürpark’taki İzmir Sanat’tan başka tiyatro salonu amaçlı bir yapısı olmayan İzmir için bu gerçekten de müjdeli bir haber.

Sanatseverler ve tiyatro dünyası için müthiş bir haber.

İzmir’de bugüne dek kendimizi gerçek bir tiyatro mabedinde hissederek oyun izleme  imkanı bulamayan biz İzmirliler için çok önemli bir haber.

 İzmir en sonunda Türkiye’de konuşulacak bir drama sahnesine kavuşuyor.

***

Başkan Kocaoğlu 30 bin metrekarelik alanın bir bölümde Avrupa’da ses getirecek bir tiyatro salonu planlaması için talimat verdi.

Mimari projede yenilemeye gidildi.

Tiyatro tasarımında uzman isimler şu anda İzmir için gerçek bir tiyatro projesi hazırlıyor.

En az 500 seyirci kapasiteli olacak tiyatro salonunun iç dizaynı da alanında en iyi isimler tarafından yapılacak.

Salon oyunlarda en son sahne teknolojilerinin kullanılmasına imkan tanıyan altyapıda olacak.

Ve bu salon İzmir’i tiyatro dünyasında birinci lige taşıyacak.

***

Başkan Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir’e ait 30 bin metrekarelik yapıda önemli bir kültür mekanı yaratacaklarını belirterek, 

“Kompleksin belirli bir bölümünde İzmir’e yakışan çok nitelikli bir tiyatro salonu ve müştemilatı yapılacak. Üçkuyular’a Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ni yaptık, çok nitelikli bir konser salonumuz oldu. Karşıyaka’ya da çok nitelikli bir opera salonu yapacağız. Kültürpark’ta sergi salonlarının olduğu bölgede ayrı bir şov ve sergi merkezi ile Basmane’de de Avrupa çapında bir tiyatro salonumuz olacak. Ulaşım rahatlığına öncelik vererek İzmir’in farklı noktalarında kültür sanat altyapısını güçlendiriyoruz. İzmir gerçek bir sanat kenti olacak” dedi.

***

Tiyatrosever bir İzmirli olarak çok mutluyum.

Dünya çapında tiyatro sanatçılarımızın sergiledikleri muhteşem oyunları tiyatro salonuna benzetilmeye çalışılan mekanlarda izlemekten bıktığım usandığım için çok mutluyum.

Tiyatro turneleri düzenleyen organizatörlerin İzmir’de sahne olmadığı için getiremedikleri oyunları izleyebileceğimiz için çok mutluyum.

İzmir adına, Avrupa’daki örnekleri gibi bir tiyatro salonumuz olacağı için çok mutluyum.

Teşekkürler Başkanım.

Gerçek tiyatro salonumuzu heyecanla bekliyoruz.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 İZmirli
 29 Ağustos 2017 Salı 00:58
Fuar - sadece spor ve sanat için kullanılmalı ! Mevcut hangarlar taşınılıp yerine kapalı havuz ve spor tesisi yapılmalı
 ali
 29 Ağustos 2017 Salı 00:19
izmir için harika çok güzel bir gelişme. Aziz başkan tarihe geçmeye kararlı. Türkiye nin en yaşanılası şehrinde yaşamaktan mutluyum gururluyum.
 kerim erol
 28 Ağustos 2017 Pazartesi 22:20
Basmane çukurunda binlerce EGS MaĞduru küçük yatırımcı var.Birikimler Bu çukura gömüldü.Tiyatro seyrederken Bu küçük yatırımcıların dramıda aklına gelsin Hanzade hanım.
 
 28 Ağustos 2017 Pazartesi 22:01
opera binası yapılmasın burası ... cidden gerek yok. 400 milyona yeni bir bulvar açılsın çok daha iyi. bizim millete yol-köprü yapacaksın. tramvay-metroyu da salla. o paraya kilometrelerce yeni bulvarlar açılır. bir iki de tünel-alt geçit yapacaksın senden büyük başkan yok.
 ŞZ
 28 Ağustos 2017 Pazartesi 21:22
açık alan olarak kalsa daha iyi değil mi?
 
 28 Ağustos 2017 Pazartesi 20:57
bir yorumcu "rahmetli priştina'dan sonra hangi proje adam gibi yerini buldu ki?" demiş. rahmetli iyi adamdı da İzmir'e doğru düzgün kazandırdığı proje YOK. ömrü yetseydi belki yapardı ama döneminde elle tutulur 1-2 projeden başka bir icraat yok. Bir efsane gidiyor da ortada yapılan işler belli. Birde Eskişehir efsanesi var. Eskişehir dediğimiz yer ufak bir yer ve ufak olmasına rağmen otopark sorunu, trafik sorunu başlıca sorunlar. Yollar parklanma yüzünden 1'er şeride düşmüş, şehir içinde yollarda 50 km/s hız sınırı var, doğru düzgün asfalt yok, 2 tane yarım yamalak rekreasyon alanı yapılmış sürekli onların reklamı dönüyor da oralarda da bir numara yok. porsuk çayı diyorsun bir bölümü allanıp pullanmış reklamı dönüyor az ileriye gittin mi bizim yeşildere gibi :)
 
 28 Ağustos 2017 Pazartesi 19:57
m2 si 5300 dolara tiyatro binası yapılacağını kim söylüyor? m2 si 5300 dolar olan belediye hizmet binasının piyasa değeri, maliyeti değil :)
 GEREKSİZ
 28 Ağustos 2017 Pazartesi 19:33
M2 Sİ 5300 $ a TİYATRO SALONU MU OLURMUŞ BELEDIYE KIRAYA VERSIN ORAYI GELIRIYLE TIYATROYA HASRET OLAN ILCELERE TIYATRO SALONUDA YAPAR.BASKA KÜLTÜREL ETKINLIKLERDE.KENDI HIZMET BINASI OLARAK TA KULLANMASIN
 sezarın hakkı sezara
 28 Ağustos 2017 Pazartesi 19:05
Hala kültürparkıma dokunma platformu deniliyor yahu! Bu platformun ARkasında Mimarlar odasının oldugu ortaya çıktı daha neyin 20bin üyesi? bu 20 bin üyeye sorsan mimarlar odası İzmir de en sevilemyen kurum der. Bunun dışında ben bu projeye karşıyım. kardeşim onca masraf edip Gökdelen bölgesi oluşturulmadımı ? Madem bu yeni kent merkezi dışında da gökdelen yapımına izin verilecekti. niye bunca dava ile uğraşıldı? niye bu planlama için milyonalr harcandı,yarışmalar düzenlendi. Yapılmasın folkart molkart vs.. İzmir de yeni kent merkezi haricinde 100m üzeri yani highrise bina yapımı yasaklanmalı !!! yoksa YKM nin hiç bir önemi kalmayacak . bakın point bornova nekadar alakasız duruoyr yerinde. Game of thrones taki buzdan duvar gibi mübarek .
 
 28 Ağustos 2017 Pazartesi 18:41
kongre merkezi zaten basmane çukuruna yapılmayacak. bizim millet neyin ne olduğunu bilmeden ahkam kesmeye bayılıyor.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz