MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Troll siyaseti
Ender ALDANMAZ
YAZARLAR
27 Mayıs 2020 Çarşamba

Troll siyaseti

Sosyal medya platformlarının gelişmesi ile kişiler arası ilişki özellikle genç kuşaklarda sosyal ağlara çekilirken siyaset platformu da kendisine bu ağlarda bir alan yaratmak zorundaydı.

Ana akım medyadan umduğunu bulamayan muhalif kesimlerin kendisine sosyal medya üzerinden alternatif alan yaratmasına hükümette sessiz kalamazdı. Ancak her şeyde olduğu gibi bunu da hor kullanmaktan geri durmadık.

**

“Troll” olarak tabir edilen sosyal medya hesapları üzerinden yaratılan atmosfer siyaset kültürünü her geçen gün erozyona uğratıyor.

Hedef gösteren, ötekileştiren, ayrıştıran ve daha da ileri giderek krimalize eden bir yöntemin son günlerde siyaset alanında daha da etkili hale geldiğinden bahsetmek mümkün.

Belediyelerin dağıttığı yardım üzerinden polemikler, “darbe” tartışması, camide “Çav Bella” provokasyonunun ardından oluşan atmosferdeki siyasilerin tutumu, yine Tunç Soyer’in sosyal medya hesabını kullanan görevlinin yaptığı hata sonucu ortaya çıkan tepkimeler ve daha birçok olay siyasette yeni bir düzlemin oluşmaya başladığını gösteriyor.

Tartışmanın merkezinde ise maalesef İzmir bulunuyor.

Kontrolden çıkan ve artık kara deliğe dönen “troll siyaseti”nin hükümeti de muhalefeti de yönlendiren bir mekanizmaya dönüşme aşamasına gelmesi tehlikeye işarettir.

Bu ve benzeri kişilerden oluşan toplulukların ya da onları el üstünde tutanların son derece sağlıksız hareket ettiğini vurgulamak gerekir. Bu durum siyaset kurumunu bitiren ve holiganizme dönüştüren bir hale getiriyor. Sığlık ve nefretten beslenen, yalan içerik üreten, provokasyon eğilimleri olma özelliği taşıyan trollerin siyasette yön verme aşamasına kadar gelmesi bu memleketten hala umudu olan, aklı başında genç kuşakların umudunu daha da azaltıyor. Troll siyasetinin ne bu yöntemi deneyene, ne memlekete ne de kendine bir hayrı olmayacaktır.

Trollerin sığlığını, ülke siyasetindeki fay hatlarının kırılganlığını düşünürsek siyasiler cephesinden kurulacak herhangi bir söz, atılabilecek bir tweet benzine ateş dökmekten öteye geçmez. Eğer önü alınamazsa siyaset kurumu kirlenecek ve onarılması zor yaralar alacaktır.

**

Politikacılar ilkelerine uygun hareket etmek ve net davranmak zorunda. İlkeli bir siyaset ne trollere ihtiyaç duyar ne de trollere pabuç bırakır.

Naçizane tavsiyem…

Bu siyaset tarzını kimden ve nereden gelirse gelsin reddetmek gerek.

Rahatsızsak ve kin, nefret, karşıtlıktan beslenen trollerin palazlanmasını istemiyorsak onları besleyecek işlerden kaçınmak gerek.

Siyasi aktörler de, bireyler de aklını trollerden kurtarması gerek.

Örnek insan, örnek vatandaş, örnek siyasetçi olabilmek için…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Baba Muhalefet
 27 Mayıs 2020 Çarşamba 20:50
Altına imza atılacak bu yazıya, "Sadece iktidar ve özellikle AKP trollerinin değil, muhalefet ve özellikle de CHP trollerinin de hizaya getirilmesi gerekir" diyerek bir katkıda bulunmak istiyorum.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz