MENÜ
İzmir 16°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türk usulü çözüm arayışı
Harun ÖZDEMİR
YAZARLAR
25 Nisan 2018 Çarşamba

Türk usulü çözüm arayışı

Bu millet uzlaşmacıdır. Kavgayı sevmez. Mızıkçılıktan hazzetmez. Kurnazlığa şapka çıkarır ama kurnaza da güvenmez!

Olur olmaz konulara laf saydıranı hafif bulur.

Bilgisinin tamamını kullanıp uzun uzun konuşanı sıkıcı bulur.

Bu millet, kısa cümlelerle sonuca varana kulak verir.

Her konuda net konuşan hakkında, hesabı zayıf der.

Arada bir az ve net konuşanın liderliğini ise takdir eder. Ağırbaşlı ve ciddi bir devlet adamı olarak görür.

***

Bağırtı ve çağırtıya kulan verenler milletin azınlık bir kesimidir. İşi bozulup borcu artanlar ile işsizler, birilerinin çıkıp masaya yumruk vurmasını ister.

Stratejisini asabiyeti tavan yapanlara göre belirleyenler için de uzlaşma beklemeye gerek yoktur!

İç ve dış risklerin gittikçe arttığı, birleştirici, uzlaştırıcı, asabiyetten uzak, aklı ve muhakemesi yerinde, her şeyi ben bilirim havasına girmeyen, herkes kendi işini yapsın diyen, medyadan ve özgürlüklerden korkmayan, devleti oluşturan kurumlar arasında denge kurabileceğine güvenilen… kişi ve kişiler ise her konuda uzlaşmaya yakındırlar.

Orta yolcu bir lider, uzlaşılan hiçbir konuyu gol attık/gol yedik diye düşünmez.

Siyaset, ticaret, adalet… kin tutmaya gelmez. Geçmişte “o onu demişti, bu da bunu demişti” diye bir hesabın içinde olunmaz.

Onur, gurur, kibir, önce ben, ben ne olacağım, ben demiştim… gibi kaygılar bireyleri de toplulukları da hatta ülkeyi de uzlaşmaktan ve problem çözmekten uzaklaştırır.

Doğru otursa da yanlış düşünenler çok geçmeden, çok akıllı gibi görünenlerin hesapları “istemedikleri kişilere” büyük yararlar sağlamış olabilirler.

Milletin gözleri önünde yaşanan uzlaşma, çatışma, ben de ben, mızıkçılık, kurnazlık hamleleri, sonunda kocaman bir güvensizlik havası yaratır ki, kazandım diyenler, çok geçmeden nasıl kaybettiklerini görürler.

Bu da hiç istemedikleri kişilere nefis yararlar sağlar.

Dikkatle izlemeye çalışıyorum:

Toplumun önemli bir kesimi tarafından antipatik bulunan Ak Parti-MHP-BBP ittifakı, ilan edildiği günden beri sarsılmadan duruyor. Bu ittifakta bir istikrar var!

Bir de yeni çözüm arayanlara bakıyorum; çok ilginç!

Uzlaşmada ve yapıcı davranmakta tarihe unutulmaz notlar düşen Kemal Kılıçdaroğlu ve ondan geri kalmayan Temel Karamollaoğlu bir yanda, Meral Akşener ise başka bir yanda görüntüsü çiziyor.

Bu doğru mu değil mi ayrı bir konu. Ama medyada sergilenen tablo, uzlaşmadan uzak gibi.

***

-Türkiye’yi toplama kamplarıyla rahatlatmayı düşünen varsa milletin beklediği bu değil!

-Önüne gelene ağır laflar söylemek milletin özlemi olamaz. Çünkü bunu hakkıyla yapan zaten var!

-Milletin umudu, devleti “devlet adamı” olduğuna inanılan bir liderin yönetmesidir.

-Milletin yarısını oy vermediği için terörist ilan eden,

-Muhalefet edenleri hain olmakla suçlayan,  

-Tarafsızları bertarafa layık gören birilerinden usanmış, hatta gına gelmiş ise, bu konuda samimi ise, yapılacak iş uzlaşma yolu aramaktır.  

Uzlaşmayan varsa da onu uzlaşmaya zorlamaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Lombak
 29 Nisan 2018 Pazar 14:09
Gül''e Gül''e seçimlere gidiyoruz. Hedef Perinçek 100bin imza.
 Lombak
 27 Nisan 2018 Cuma 00:11
Öncelikle ermeni isimleriyle sorunum yok. Milletimin de önünde boynum kıldan ince. Ancak ne iş hayatımda ne çevremde uzlaşı görmedim. Görseydim uzlaşmaya hazırdım. Ama uzlaşmacı bir toplumda yaşamıyoruz. Gerçeklere teslim olmak erdemdir. Türk milletine teslim olun. Gözünüz arkanızda kalmaz.
 Fikret ASLAN
 26 Nisan 2018 Perşembe 13:55
Bakın son günlerde çıkan bir haber. """"AKP Alanya Kadın Kolları Başkanı Gülay Özen, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’a muhalif olan isimlere ‘Kafirler’ dedi. “Kâfirler bir olup birleşse ne çıkar… Bizim Reis lakaplı liderimiz var. Reisimizi 24 Haziran’da başkan yapacağız."""" Buyrun sayın seyirciler, bu söylemler ülkemizi parçalanmaya doğru götürmekte ve maalesef benim hacı annem ve hacı babam dahil tertemiz Müslümanlar bu söylemleri destekliyor. Yazık... çok yazık değil mi?
 gürkan
 26 Nisan 2018 Perşembe 13:53
Melih Aras'a göre sayısal üstünlük varsa sorun yok. Ha ha ha ... canım kardeşim bu ülkede yan baktı diye adam öldürüyorlar sen neyden bahsediyorsun? bu toplum hangi konuda uzlaşmacı oldu? TV'lerde kavga gürültü nerede reytingler orada. Spordaki şiddet, üniversitelerdeki sağ-sol kavgaları, siyasetteki üslup sorunu, kavgalar ... bugün karı-kocalar siyasi kavgalardan boşanıyorlar, insanlar gittiği kahvehaneleri bile ayırıyor. toplum birbirinden nefret eder hale geldi. bu gerçekliği göremiyor isen bu senin sorunun. bu arada komonist nedir? sizin üniversite neresiymiş insan merak etmiyor değil :)
 Fikret ASLAN
 26 Nisan 2018 Perşembe 11:50
İslam Ülkelerinin hepsinde Diktatörlüğün sonu hep kanlı olmuştur. Diktatörlüğü destekleyenler Dikatöre iyilik değil kötülük ederler. Ülkemize yazık etmeyelim, diktatörlüğe özenen herkese dur diyelim. LÜTFEN.
 MELİH ARAS
 26 Nisan 2018 Perşembe 11:42
Tombalak ve ..kan, sesi fazla çıkanın sayısal olarak da fazla olduğunu sanıyor. Bizim üniversitede Dev Sol her gün eylem yapardı ve sürekli slogan atar, sloganlı konuşurlardı. Bimeyen de sanırdı ki okulun tamamına yakını komonist! Halbu ki sayıları ise çıkardıkları ses tam ters orantılıydı ve aslında okulda sayısal olarak en az grup Dev Sol'du. Yani milletimizin büyük çoğunluğunun "sessiz çoğunluk" olduğunu bilmeden milletimiz ile ilgili yorum yapmayın daha doğrusu yorum yapma özgürlüğünüz var ancak hüküm vermeyin!
 Zafer
 25 Nisan 2018 Çarşamba 14:58
Uzlaşma diyerek cumhurbaşkanlığında çatı aday çıksın diye kast ediyorsanız, bu seçimleri kaybettirecek en büyük hatayı öneriyorsunuz demektir. Öte yandan vekil seçimlerinde zaten uzlaşma oluyor ve ittifak yapılacak. Ama çatı aday saçmalığı daha önce de denendi ve ne sonuç alındığı görüldü. İnsanlar sayılmak ister. Öyle tepeden inme ben adayda anlaştım gidin oy verin demekle olmuyor. Vermiyor millet işte. Herkes kendi tabanına hitap eden, kendi tabanını saydığını gösteren bir aday ile ilk tura girmeli. Tüm parti teşkilatları canla başla kendi adayı için çalışsın. İnsanlar adam yerine konulduğunu bir görsün önce. Seçime katılım maksimum düzeyde olsun. Bu sayede seçim ikinci tura kalacaktır. Bu sayede çatı adayı doğal yollarla milletin tercihi ile ortaya çıkmış oluyor. İkinci turda muhalefet en yüksek oy alan muhalif aday etrafında birleşecektir. Aksi halde ilk turdan dayatma şeklinde çatı matı adayı koyunca erdoğan alıp götürüyor. Bütün anketlerde de böyle çıkıyor. E bu çatı adayı diye hala neden dayatılıyor???
 Lombak
 25 Nisan 2018 Çarşamba 14:12
Bu millet oldum olası kavgacıdır. Ben hayatımda hiç uzlaşıldığını görmedim. herkes dikine gider. Önce toplumu tanıyın sonra yazın.
 Gürkan
 25 Nisan 2018 Çarşamba 12:19
Bu millet uzlaşmacıdır, kavgayı sevmez. Türkiye' den mi bahsediyoruz ?
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz