MENÜ
İzmir 18°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yatırımcıyı ne ürkütür?
Fatih YAPAR
YAZARLAR
6 Haziran 2018 Çarşamba

Yatırımcıyı ne ürkütür?

Seçim atmosferinin en önemli gündem maddesi ekonomi !

Yani vatandaşın “geçim” derdi.

Çarşıda, pazarda, sokakta tüketim mallarının fiyatları konuşulurken, muhalefeti de iktidarı da “rakamlar” üzerinden ya açıklama yapıyor ya da savunma.

Bu arada dolar ve altının önlenemeyen yükselişi de başka bir tartışma konusu.

Sorunun ,”Dış güçlerden mi, iç mihraklardan mı” kaynaklandığı konusuna hiç girmeyeceğim!

Gerçek olan şu ki yatırımcı, siyasi atmosferi karışık bir ortamda bulunmak isterken en az 10 kez düşünüyor. Herkesin malumu, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu (Moody's) Türkiye'nin kredi notunu "Ba2"ye düşürerek Brezilya, Hırvatistan, Gürcistan, Azerbaycan ve Kosta Rika ile aynı grupta sınıflandırmıştı. Bu sınıflandırma ekonomi otoriteleri tarafından “siyasi hamle” olarak yorumlansa da ülke ekonomisi hiç olmadığı kadar “müdahalelerle” karşı karşıya kalıyor.

Peki ülkeler için geçerli olan bu durum kentler için geçersiz mi?

Elbette hayır!

Yatırımcı tıpkı karmaşık gördüğü, önüne engeller çıkartılan, “hoş geldiniz” yerine “niye geldiniz” denilen bir yerde bırakın iş yapmayı artık oraya uğramıyor. Bu yüzden günümüz dünyasında kentlerin yönetimleri “türlü teşvikler” ile yatırımcıyı çekiyor. Çünkü istihdam önemli bir sorun olduğu için etkilerini de minimuma indirmek istiyor.

Dönelim kendi şehrimize!

Yani Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir’e…

Gerçek olan şu ki başta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarıyla birlikte İzmir’in kredi derecelendirme notu uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından AA’ya kadar yükseldi. Kısaca kent, yatırım yapılabilir- yerel yönetimleri güçlü, ekonomisi sağlam olarak nitelendirildi.

Bunları neden anlattım?

İzah edeyim!

İzmir’in Karabağlar-Konak ve Balçova ilçelerinin birleştiği Üçkuyular’da (eski pazaryeri ve otobüs garajının olduğu alan) Doğuş Grubu, Orjin Grup ile birlikte 460 milyon TL yatırımla Otel-AVM projesinin çalışmalarını sürdürüyor.  İki grubun kendi arasındaki ticari ilişki bir yana proje İzmir gündeminde “mahkeme kararları” ile tartışılıyor.

Nedir bu konu?

Doğuş ve Orjin projeye başlamadan önce, Karabağlar Belediyesi’ne ait alandaki taşınmazlar ile Konak Belediyesi’ne ait akaryakıt istasyonunu da satın aldı.  Sonrasında ise bugün inşaat alanının olduğu yerde önceden olan Balçova Vergi Dairesi ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı plan sonrasında karşı taraftaki Maliye Meslek Lisesi’nin olduğu alana taşındı. Hem okul yenilendi hem de yeni bir vergi dairesi inşaatı yapıldı.

Açılan dava sonrasında mahkeme, “okul alanıyla ilgili”  planları iptal edince “İstinye Park Projesi”nin durdurulduğuna yönelik bir fikir ortaya atıldı. Kamuoyundan gelen “inşaat durdurulmalıdır” eleştirilerine önce Orjin Grup Eş Yönetim Kurulu Başkanları Zafer Yıldırım ve Zafer Kurşun yanıt verdi.  İnşaatın devam edeceği belirtilirken hem hükümetin hem de yerel yönetimlerin bu projeyi desteklediğini anlattı. Üstüne, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’ya teşekkür edildi.

Ve yine, İzmir’e gelmeden önce Şehir Plancıları Odası’nın Ankara’da genel başkanlığını yapmış İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe’nin projenin yürümesi konusunda gösterdiği hassasiyetin “yerel yönetimlerin olumlu bakışını” yansıttığı vurgulandı.

Burada İzmir kamuoyu açısından netleşmesi gereken bir durum var!

Aslında kenti yakından tanımayan, sosyolojik bakışını, duruşunu çözemeyen sermaye yapısının (ki bu isimlerin daha önce kent ile alakaları yok) kendilerini anlatamama yani iletişim problemleri bulunuyor.

İzmirlilerin ise inanmadıkları, güvenmedikleri, nasıl bir yöntemle çalışacaklarını bilmedikleri sermaye yapısına tavır almak yerine,  bugün sandık sonuçlarına göre kendilerini temsil eden isimlere inanmak, güvenmek gibi bir zorunlulukları bulunuyor.

Çünkü, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 16 yıldır başkanlığını yapan Kocaoğlu’nun, bu konuya dair daha önce yaptığı, “Buradaki imar hakkı Ahmet Piriştina’dan önce 1998 yılında verilmiştir. Ne Piriştina ne Aziz Kocaoğlu, buraya imar değişikliği yapmamıştır. Bunu bilenler biliyor.  Bilmeyenler tekrar duysun! Doğuş arsası denilen arsanın imarının kimin tarafından verildiği herkesin malumudur” açıklaması var.

Peki AVM’nin bulunduğu Balçova’nın Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ne diyor?

O da konuya şu sözlerle yaklaşıyor:

“Buranın planları 1998 yılında yapılmış. Balçova Belediyesi’nin meclisinden de aynı yılın Ağustos ayında kabul edilmiş. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura bu bölgeyi planlamış, uygulamış. Şimdi birilerinin çıkıp da ‘imar verildi, ayrıcalık yapıldı’ demesi doğru değil. Şirketin kazanılmış hakkı yıllar öncesine dayanıyor. Bizim yerel yönetimler olarak yapmamız gereken şeyler yatırımcının önünü açmaktır. Kazanılmış hakkı engellemek, yatırımı durdurmak işimiz değildir. Bir belediye başkanı kendi başına ‘yıkarım, yaptırmam’ diyemez. Biz de belediye olarak demeyeceğiz”

Meselenin kamoyunda tartışılmasına neden olan mahkeme kararının muhatap olduğu okul alanını sınırları içinde bulunduran Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise şöyle bakıyor:

“İdare Mahkemesi’nin verdiği karar AVM’nin karşı tarafında bulunan ve belediyemiz sınırlarında yer alan Maliye Meslek Lisesi’ni ilgilendiriyor. Orada Meslek Lisesi ikiye ayrılarak Vergi Dairesi taşındı ve inşaatları tamamlandı. Hem AVM’nin hem de okulun planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmıştı. Bu planlar istinaden biz belediye olarak oturma ruhsatı ve yapı kullanma izni verdik. Yapı kullanma izni verdiğimiz bir bina ile ilgili yıkım söz konusu değildir. Artık orası müktesep hak kazanmıştır. Ülkede imar barışı adı altında bir çalışma bulunuyor iken bakanlığın onayladığı plan sonrası yapılan proje iptal edilemez”…

Son olarak;

-Birincisi, “Doğuş Grubu’na ait arsaya şu anda uygulanan imar hakkını ben verdim. Yaptığımı da inkar edecek değilim. Hiçbir zaman da inkar etmedim. Balçova’da şu anda AVM’lerin bulunduğu yere bu imarı veren de benim. Orada eskiden akşam olduğunda insanlar gezemiyordu. Şimdi 10 bin kişi çalışıyor. Bu kişilerin aileleri ile birlikte ekonomiye katkısını düşünün. Çünkü istihdam benim için önceliklidir. Doğuş grubu benim babamın oğlu değil. Allah korusun haramdan korkan insanım. Kesinlikle niyetim ve düşüncem İzmir’in evlatlarının başka illere, ayrı kentlere gitmemesidir” diyen bir eski belediye başkanı (Özfatura)  var.

-İkincisi, “Biz yatırım yapıyoruz. Ülkenin geldiği koşullarda ekonomik olarak kente hizmet getiriyor, istihdam yaratıyoruz. Hiç çekinmeden 460 milyon TL’yi buraya harcıyoruz. Tabi ki ticari amaçlarımız var ama sorunsuz, tartışmasız bölgeler varken İzmir’i tercih ediyoruz” diyen yatırımcı var.

-Üçüncüsü, hem genelde hem de yerelde yatırımcının önünün açılması, kazanılmış hakkının verilmesi, kanunlar çerçevesinde uygun olanakların önüne konulması için çabalayan bir kent yönetimi var.

O zaman ne yapmak gerekiyor?

Bir meselenin arkasını sorgulamadan, bugünlere gelişinin hikayesini analiz etmeden eleştirmemek, ötekileştirmemek, İzmir misafirperverliğini “şucu-bucu” demeden, acaba buradan “ben nasıl faydalanabilirim” diye düşünmeden, kamunun yararı gözetilerek göstermek gerekiyor.

Kısacası, seçtiğiniz, namusunuz olarak gördüğünüz oy’unuzu verdiğiniz insanların “kamu denetçiliği” yapmasına izin vermeniz gerekiyor.

Aksi halde kentlerde ne yatırımcı kalır ne de dayanışma ruhu!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 citizen
 7 Haziran 2018 Perşembe 08:50
Balçova Arsa Mağdurları isimli bir grup var bu arkadaşlar Balçova'nın %70'inin kendilerinin olduğunu ancak zamanında ellerinden alındığını iddia ediyorlar!?!?
 Balcovadan
 7 Haziran 2018 Perşembe 00:39
Yapilan yatirimlar guzel ama planlama yapilırken özdilek avm ile uckuylardaki avm arasinda 40 yildır cozum bekleyen imkansizliklardan dolayi cok ucuz fiyattan tarlasini satmak zorunda kalan ve cok az balcovalinin yeri kalan iki direk arasi misali ortada kalan yerlerin planlamasi icin kimse niye avm yapilmasina bu kadar taraf oluyor da halkin yerine sahip cikmiyor mal sahipleri bunu sorguluyor!
 İstemezükçüler
 6 Haziran 2018 Çarşamba 17:55
İstemezükçülüğü bu şehirde kendilerine meslek edinenler var...Kendine avukat diyenler her şeye dava açıyorlar veya balçovalı çıkarıcıları kullanıp onlardan rant elde ediyorlar..Olan harmandalı da çöpün içinde yaşayan veya yıllarca basmanı çukurunda farelere bakan İzmirliye oluyor..
 Gürkan
 6 Haziran 2018 Çarşamba 11:24
İzmir'de ki en büyük sorun istemezükçü grupların gerekli gereksiz her şeye dava açmasıdır ve uzlaşı kültürünün olmamasıdır. Hükümet, yerel yönetim arasında bir inatlaşma var. Örneğin statlar. Yerel yönetimleri devre dışı bırakıp ben bildiğimi okurum , istediğimi yaparım durumu var. Sonuç ortada. Katı atık tesisi. Bugün İzmir' in birden fazla modern katı atık tesisine ihtiyacı var mı, var. Bu iş için yıllardır çaba harcayan Aziz Kocaoğlu bu sorunu çözmek için tek başına çok uğraştı ancak gelinen nokta uzun uğraşlar sonucu Ankara 'dan alınan onaylara rağmen iş yine mahkemelik oldu. Mahkeme iptal kararı verirse süreç "yine" başa dönecek. Gökdelen bölgesi diyorsun yıllardır davalık. Yapılan iş bir elin parmağı kadar. Basmane çukuru. Bu şehrin en büyük ayıbı. Yıllarca otogar olarak kullanılmış mezbele bir alan. Sonra satılıp gökdelen imarı verilmiş. Tabiki de itirazlar gelmiş. 18 yıldır çukur duruyor. Bu şehirde 10 yıl öncesine kadar doğru düzgün bir AVM yoktu. Son yıllarda yapılıyor ancak hepsi de davalık oldular. Sebep ? Trafik olur, şu olur, bu olur. Trafik olur diye dava açanlar tramvaya da , Konak Tüneline de , körfez geçişine de "karşılar". Bu nasıl bir tezatlıktır? Konak tramvayı sahilden geçti, kötü mü oldu ? Mithatpaşa' dan geçsin diye itiraz olmuştu. Biraz şehri tanıyan birisi bu öneriyi yapmazdı. O tramvayın oradan geçemeyeceği bariz belli iken laf olsun torba dolsun diye itiraz edildi. Bunun gibi 10 larca örnek var. Yatırımcı ne yazık ki İzmir ' e girmek pek istemiyor. Lüks konutlar yapılmaya başlandı yine birileri rahatsız olmaya başladı. Sebep ?
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz