MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yerinde saymadan…
Harun ÖZDEMİR
YAZARLAR
29 Ocak 2021 Cuma

Yerinde saymadan…

Sorunları dile getirmek, çözüm olmuyor. Acıya dönüşmüş sorunları ekranlara çıkanlar değil; ekran arkasındaki milyonlar en yakıcı haliyle yaşıyor.

Bu insanların kamuoyu önderlerinden bir beklentisi var, lütfen çözümlerinizi anlaşılır şekilde açıklayın:

2023’ten önce yapılacak seçime gündemi değiştirecek çözümlerle girilmeli.

Şöyle ki;

1-Hırsızlık, yolsuzluk, rüşvet, gasp, kayıt dışı kazançlar, adaletsiz dağıtım ve paylaşım, vergi suçları… daha açıkçası para ile doğrudan ve dolaylı işlenen bütün suçları ortadan kaldıracak bir çözüm var. O da “kâğıt para”nın tedavülden kaldırılarak yerine sadece “elektronik para”nın kullanılmasıdır.  

Görüşüm çok net, kâğıt para yürürlükte kaldıkça ekonomik suçlarla mücadele etmek iki yüzlülüktür.

2-En önemli sorunlardan biri de “işsizlik”tir. İşsiz yığınlar ülke için büyük bir ekonomik ve sosyal kayıptır. İşsizler bugün “rezillik içindeler, gelecekten de umutsuzlar”. Lütfen işsizlere kulak verelim!  

Çözüme gelince;

a-Hukuk düzenini kurma iddiasında olan bir devlet, vatandaşlarına “ücretsiz hukuk desteği” vermek zorundadır. Davaların olabildiğince azalması, adliyelerde usandırıcı zaman kayıplarının son bulması için avukatlık mesleğinin içeriği ve işlevi genişletilmelidir.

Aile hekimliği”nde olduğu gibi her ailenin bir ‘’Hukuk Danışmanı’’ olmalı. Herkes istediği hukuk bürosu ile anlaşıp hukuk desteği alabilmelidir. Hizmetten memnun olmayan aile, hukuk bürosunu değiştirebilmelidir. Avukatların alacağı ücretler ise kamu bütçesinden üye sayısına göre olacaktır.

Her aile açısından düşünüldüğünde Türkiye’nin avukat ve yardımcı çalışan açığı var. Başlangıçta küçük sorunlar yaşansa da her yıl artan üniversite mezunları, “özel yeminli kamu hizmet büroları”nda çalışabileceklerdir.

Bir avukat en az 500, en fazla da 3.000 kişiyi üye kabul edebilecektir. Üye sayısı 500’den az olursa faaliyete geçemeyecek, fazla ise kabul edemeyecektir.

Yeminli müşavirin yanlış yönlendirmesi ile zarara uğrayan kişinin zararını, hukuk müşaviri ve müteselsil kefilleri ödeyecektir.

b-Ekonomik suçlarla mücadele eden devlet, yurttaşlarına hukuk müşavirliği desteği yanında “ücretsiz yeminli mali müşavirlik” desteği de vermek zorundadır. Bu destekle adil ve eşitlikçi rasyonel bir ekonomik düzenin kurulması çok daha kolay olacaktır.

Şu an faal olan yeminli mali müşavirlerin sayısı çok az. Mali müşavirler, yeminli mali müşavirlerle iş birliği yapsalar da sayı yetmeyecektir. Bu açık, mesleğe yeni katılanlarla yakın zamanda büyük ölçüde kapatılacaktır. Geleceğin çalışacaklarına şimdiden kalıcı işler hazırlanması önemlidir. İyi bir kamu hizmet planlamasıyla gelecek beş yılda her işsiz iş bulabilecektir.

Rüşvetin, yolsuzluğun, kayırmacılığın olmadığı, kamu hizmetinde zaman kaybının önlendiği, güvenli bir sosyal ve ekonomik düzeni reel olarak kurmak mümkündür.

c-Yeni dönemde “iş var ama işi bilen eleman yok” veya “diploması var ama becerisi yok” gibi mazeretler ileri sürülemeyecektir. Kapalı veya tek vardiya çalışan fabrikalarda askerliğini bitiren erlere, konusuna göre 4 veya 6 ay maaşlı ve uygulamalı eğitim verilebilecektir. Teskereyle birlikte iş kolu sertifikası alan gençler, tatmin edici ücretle iş bulabilecektir.

d-İşsizlere iş bulma kapsamında, belli standartlara göre faaliyet gösteren “üretici işletmelere”, çalışan sayısına göre 24 ay ödemesiz kredi verilecektir.

Çalışanlar istedikleri işletmede çalışabilecek, ücretlerini ise bankamatikle kamu veya kamu ile anlaşmalı özel bankalardan alabileceklerdir. İşletmeler kredi ödemelerini üretilen mal cinsinden yapabileceklerdir.

e-Türkiye adeta uçsuz bucak bir bozkır. Ağaçlandırılabilecek milyonlarca hektar tarım ve orman dışı bırakılmış toprak var. Milyonlarca hektar mera da hayvancılık dışı bırakılmış. Cennet vatan içler acısı durumda. Bu topraklar en kısa zamanda ekonomiye kazandırılabilir. Böylece işsizlik sorunu çözülecek ama “nitelikli ve yüksek ücretli” iş arama tartışması devam edecektir.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Fikret ASLAN
 2 Şubat 2021 Salı 07:55
Hocam hayallerinizin bu ülkede gerçekleşmesi imkansızdır. Bu hayallerin düşüncede vukuu bulması bile imkansızdır. Çünkü islam ülkelerinde Demokrasinin “D”si bile yokken sizin bu güzel hayalleriniz maalesef gerçekleşmeyecektir bilakis günden güne daha kötü günlere doğru yol alıyoruz. At izi İt izine karışmış bir Ülkede yaşıyoruz hocam İsveçte değil.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz