MENÜ
İzmir 15°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yüzde 17’si okuma yazma bilmeyen bir dünyada
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
14 Haziran 2019 Cuma

Yüzde 17’si okuma yazma bilmeyen bir dünyada

Dünyadaki en güçlü sivil toplum örgütleri arasında 1 milyon 200 bin üye Rotary ilk sırada yer alıyor, 1 milyon destekçi ile SlowFoodikinci sırada. Ne güzel ikisinde de yerel, ulusal ve uluslararası görevler yaptım, yapıyorum, yapacağım. Bir Rotaryen olarak gurur duyduğum hizmetlerden örnekler vermek istiyorum bu yazımda.

Rotaryenler her gün tutkularını ve zekalarını, kalıcı bir etkiye sahip olacağına inandıkları projeleri tamamlamak için kullanıyor, çevrelerindeki sorunlara gerçek ve kalıcı çözümler üretmek için çalışıyorlar. 110 yılı aşkın süredir okur yazar sayısını artırmak, çözümsüz hastalıklara deva olmak, yoksullukla mücadele etmek, temiz suya kolay ulaşımı ve barışın dünyaya egemen olmasını sağlamak için, kültürler arasında kıtaları birleştirecek köprüler kurduk.

Rotary hizmetlerinde 6 öncelikli alan vardır. Bunların ilki Barış ve Anlaşmazlıkların Çözümübaşlığını taşır. Rotary Barış Merkezleri programı, yerel ve küresel barış ve çatışmaların çözümü için katalizörler görevi yapacak olan liderleri yetiştirir. Rotary barış gönüllüleriyüksek lisanslarını almak yada gerekli sertifika programlarını tamamlamak için ortak çalıştığımız altı üniversiteden birinde bu programları tamamlayabilirler.

***

İkinci sırada sağlık gelir. Sağlığımız her şeydir. Oysa dünyadaki 400 milyon insan temel sağlık hizmetlerine erişemez veya erişemez. İyi sağlık hizmetinin herkesin haklı olduğuna inanıyoruz. 

Hastalık dünya çapında milyonlarca insan için sefalet, acı ve yoksulluk ile sonuçlanır. Bu yüzden hastalığın tedavisi ve önlenmesi bizim için çok önemlidir. Hem büyük hem küçük çabalarımız var. Salgınlar ve sağlık hizmeti erişimi ile mücadele eden yetersiz toplumlarda geçici klinikler, kan bağışı merkezleri ve eğitim tesisleri kurduk. Doktorların, hastaların ve hükümetlerin birlikte çalışmasına izin veren altyapı tasarlıyor ve oluşturuyoruz. 

Üyelerimiz sıtma, HIV / AIDS, Alzheimer, multipl skleroz, diyabet ve çocuk felci gibi hastalıklarla mücadele eder. Önleme önemlidir, bu yüzden sağlık eğitimine odaklanmakta ve insanlara rutin işitme, görme ve diş bakımı sunmaktayız..

Anne ve Çocuk Sağlığı…Rotary, savunmasız annelere ve çocuklara yüksek kaliteli sağlık hizmeti sunmakta, böylece daha uzun yaşayabilmeleri ve güçlenebilmeleri sağlanmaktadır. Kaliteli hizmete erişimi genişletiyoruz, bu nedenle anneler ve çocuklar her yerde sağlıklı bir gelecek için aynı fırsatlara sahip olabilir. Her yıl beş yaşın altında olan 5,9 milyon çocuk yetersiz beslenme, yetersiz sağlık hizmeti ve kötü sanitasyon nedeniyle ölmektedir – bunların hepsi önlenebilir.

***

Temiz su, sanitasyon ve hijyen eğitimi, sağlıklı bir çevre ve verimli bir yaşam için temel ihtiyaçlardır. Ekonomik ve Toplumsal Gelişim… Yaklaşık 800 milyon işsiz insan, günde 1.90 dolardan daha az bir miktarla yaşıyor. Ekonomik ve toplumsal kalkınmayı geliştirmeye ve bireyleri ve tüm toplulukları ekonomik olarak güçlendiren fırsatlar yaratmaya yardımcı olur Rotaryenler.

***

Ve Temel Eğitim- Okuryazarlık…Dünya genelinde 775 milyon 15 yaş altı çocuğun eğitime erişimi yok. Bu dünya erişkin nüfusunun yüzde 17’sine denk gelmektedir.Temel eğitim verilmesini ve okur-yazarlığı destekliyoruz, eğitimde cinsiyet eşitsizliğini azaltıyor ve yetişkin okur yazarlığını artıyoruz.

Altı öncelikli alanda Türkiye’deki rotaryenler de yıllardır hizmet yarışındalar. Ayrıca yerel tematik konularda dönem guvernörlerinin talepleri doğrultusunda önemli hizmetler yapılıyor. Örnek vermek gerekirse Reha Akın döneminde Trafik, İsmail Rodoplu döneminde Cumhuriyetimizin Kazanımları, Alaeddin Demircioğlu döneminde Köye Rotary Geldi dönemin yerel hizmet başlıklarıydı. 1 Temmuz 2019’da Guvernörlük hizmetini devralacak Fatih Akçiçek ise kendine Rotary Okulda başlığını seçti ve bölgedeki tüm kulüplerden bu konuda hizmet bekliyor.

30 Haziran 2019’da hizmet süreleri dolacak olan kulüp başkanlarımız hizmet yarışında diğer alanların yanı sıra peş-peşe okul hizmetleri yapıyorlar. İhtiyaç sahibi okullar için bu girişimler çok önemli. Ayrıca gençlerin kişisel gelişimine katkıda bulunmak da önemli.

Aklıma gelenleri şöyle bir sıralayayım.

Alsancak, Buca, Dokuz Eylül, Güzelyalı, Kordon ve VaryantRotary Kulüpleri Torbalı Yeniköy İlkokuluna Fen ve Bilgisayar Laboratuvarı, Yemekhane ve Kütüphane yaptı.

Gündoğdu Rotary Kulübü13 yıldır olduğu gibibu yıl da Aybers Hikmet Karabacak Anadolu Lisesi 9. Sınıf öğrencilerine “Akran Arabuluculuk” eğitimleri düzenliyor. Bu yıl 20 saatlik eğitimi tamamlayan toplam 121 öğrenciye sertifikaları aldı. 4 yıl boyunca okullarında akranları arasında arabuluculuk yapabilecek.

Kordon Rotary Kulübü Batı Anadolu Çimento İlkokulu'nda özel eğitim gerektiren öğrenciler için “Duyu Bütünleme Parkı” açtı.

Varyant Rotary KulübüSağlıklı Gözler Projesi kapsamında Turgutlu ilçesinde 41 okulda5 ayda 4-6 yaş grubu çocuklar üzerinde göz kusurlarının erken saptanarak Ambliyopi'nin önlenmesine yönelik 2005 çocuğa tarama yaptı.

Kuzey Yıldızı Rotary Kulübü Görme engelli çocukların el becerileri kazanmasına yönelik seramik kursu açtı.

Rotary e-kulüp çocukların doğa ile kopan bağlarını yeniden kurmayı amaçlayan “Permakültür Okulda” projesi ile 3. Sınıf öğrencilerine kasım ayından bu yana okulun bahçesinde sebze, meyve ve bitki yetiştirmeyi öğreten projeyi gerçekleştirdi.

Tophane Rotary Kulübü 2012'den bu yana Ramazan ayı boyunca  üniversitesi öğrencilerine yönelik iftar yemeği veriyor. Bu yıl da yemeklerin servisi Rotaryenler tarafından yapıldı.

MavişehirRotary Kulübü devlet okullarında da Robotik Eğitimi verilebilmesi için Milli Eğitimde çalışan öğretmenlere “Robotik”eğitimi verdi.

Ve benim kulübüm Göztepe Rotary, "Latife ve Fikriye" adlı oyunun geliriyle Konak Kemal Reis İlkokulu'na pırıl pırıl bir kütüphane yaptırıp kitap bağışında bulundu.

Rotaryen olduğumuz için ne kadar sevinsek az… Ve bir kez daha Eğitim şart!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Kemal Hoca
 14 Haziran 2019 Cuma 13:42
Bu rotaryler ne iş yapar, yemek yerler, birbrlerine ödül verirler zannederdim. Nedim Hocam ne güzel yazmışsın.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz