MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
'İlave doğalgaz görüşmelerimiz sürüyor'
Enerji
13 Ekim 2021 Çarşamba 11:52

'İlave doğalgaz görüşmelerimiz sürüyor'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kış aylarında artacak gaz talebinin karşılanması için ek kaynak görüşmelerinin sürdüğünü, uzun dönemli doğalgaz anlaşmalarının olmasının ise ellerini rahatlatan bir unsur olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kış aylarında artacak gaz talebinin karşılanması için ek kaynak görüşmelerinin sürdüğünü ve hanehalkının, esnafın, ve üreticilerin korunması için tüm imkanların kullanılacağını söyledi.

"Enerji fiyatlarının küresel ekonomileri allak bullak ettiği bir dönemde, maliyet artışlarının vatandaşlarımıza en az seviyede yansıması için bütün çabayı ortaya koyuyoruz" diyen Dönmez, uzun dönemli doğalgaz anlaşmalarının görüşmelerde ellerini rahatlatan bir unsur olduğunu belirtti.

BOTAŞ'tan primli LNG alımı
BOTAŞ, Ekim-Şubat arasında teslim edilmek üzere almayı planladığı 20 kargo LNG'nin bir kısmının alımı gerçekleştirdi. Bloomberg’in haberine göre, şirket Avrupa gösterge doğalgaz fiyatından 40-50 sent primli ve Ekim-Şubat teslimatlı 20 kargo almayı planlıyordu.

Haberde BOTAŞ’ın tedarikçilerle kalan teslimatları garanti altına almaya ve fiyatları indirmeye çalıştığı belirtilirken, daha önce başka kurumların 80-90 sent primli alım tekliflerinin bile kabul edilmediği dile getirildi.

Hollanda vadeli doğalgaz gösterge fiyatı alım haberinin geldiği gün 1 İngiliz Termal Birimi başına 37,6 dolar civarında işlem görüyor. Primli fiyat metreküpe çevrildiğinde ise alınan gazın fiyatı bin metreküp başına 1.300 dolardan fazla oluyor. Türkiye’de spot doğalgazın referans fiyatı ise 4 Ekim’de 2 bin 526 TL civarında bulunuyor.

BNEF'in raporuna göre, Türkiye 26 Eylül haftasında Kasım 2020'den bu yana ilk defa Katar'dan LNG ithal etti. Türkiye 2020'nin tamamında ise Katar'dan 25 kargo LNG ithal etmişti. (Bloomberg)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 
 13 Ekim 2021 Çarşamba 12:57
Hani Karadeniz'de doğalgaz bulmuştunuz?
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz