MENÜ
İzmir 22°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
'Tiny house gecekondu sorunu olabilir!'
Ekonomi
24 Haziran 2023 Cumartesi 09:05

'Tiny house gecekondu sorunu olabilir!'

Son dönemde konut alamayan yüz binlerce kişi arsa ve tarla alıp üzerine tiny house tarzı binalar yapma yoluna gitti. Ancak uzmanlar gecekondulaşma ve tarım alanları üzerinde olumsuz etki konusunda risk yarattığı uyarısında bulundu.
Arsa, tarla, iş yeri gibi gayrimenkulleri kapsayan konut dışı satışlar 2021 yılında konutun önüne geçerken, ilgi bu yılın 5 ayında da sürdü. 2023'ün ilk 5 ayında konut dışı satışların toplam gayrimenkul satışları içindeki payı yüzde 58,31’e çıktı. Konut dışı satış işlemlerin 49 bin 114'ünü arsa, 86 bin 657'sini tarla oluşturdu.

Ekonomi gazetesinin haberine göre; sektör uzmanları arsa -tarla alımlarında artan riske dikkat çekiyor. Alınan tarlalara ekim yapılamasının tarımı negatif etkileyeceği vurgulanırken, tarla üzerine yapılan tiny house’ların da yeni bir gecekondulaşma riski oluşturabileceği kaydediliyor. Ayrıca kullanılma ihtimali düşük olan bu yapıların kısa zamanda gereksiz bir yatırıma dönüşebileceği de ifade ediliyor.

Yeni gecekondu sorunu olabilir
Arsa geliştirme alanında yaptığı çalışmalarla tanınan CVS Hava Kent Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuşoğlu, arsa ve tarlaya olan kontrolsüz talebin tarım alanları üzerinde olumsuz etkisi kadar gecekondulaşma konusunda da yeni bir risk yarattığını söyledi.

Bu konuda özellikle tiny house’ların yarattığı riske vurgu yapan Erkut Çavuşoğlu, "Tarlaya yapılan tiny house’ın altına beton döküp yapanlar var. Yarın öbür gün bunlara ruhsat verildiğinde 1980’lerde olduğu binlerce yeni gecekondu sorunu oluşabilir" dedi.

Çiftçilik yapılmıyor
Silivri Emlak Müsavileri Derneği Başkanı Mustafa Ersu Altınkök de arsaya yoğun talep olduğunu, ancak alınan bu arazilerde çiftçilik yapılmadığını söyledi.

"Alanlar çiftçilik için almıyor. Bu nedenle bölgede çiftçilik düşüyor" diyen Altınkök, "Sadece Selimpaşa bölgesinde 6-7 bin dönümde çiftçilik yapılıyordu. Ortalama senede dört beş bin ton buğday alınırken şu an buğday rekoltesi bin beş yüz tonlara düştü. Yandaki komşu ekmek istediğinde çok fazla icar paraları istenmeye başlandı. Eskiden dönüm başına en fazla 300 lira olan icar parası 700- 800 TL’lere çıkınca çiftçi zarar edeceğini düşünerek ekim yapamıyor. Yani diğer taraftan çiftçiliği tehdit ediyor" dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Cumhuriyetli
 24 Haziran 2023 Cumartesi 14:00
tiny kondular artık yaygınlaştı.millet ucuza tarla alıp arsa yapma peşinde
 TC misafir
 24 Haziran 2023 Cumartesi 13:23
Evler artık alınamayacak düzeyde pahalı, kiralar ise insanca yaşamaya en büyük engel ve insanlık dışı bir talep haline geldi. Burada gecekondulaşmanın tarım arazileri üzerinde yoğunlaşması ise kaçınılmaz. Bu durumda tarım arazilerine olan tarım dışı talepler tarım arazilerinin fiyatlarının artmasına neden olarak tarımsal yatırım yapmak isteyen çiftçiye engel olmaktadır. Böyle giderse 20 yılda İzmirde tarımsal faaliyetle %50 ve daha fazla bir oranda azalacaktır. Tarım arazilerinin çiftçiler haricindeki vatandaşlara satışının yasaklanması gerekmektedir. Ya da alınan arazinin sürekli olarak üretimde olması şartı koşulmalı ve sürekli olarak denetlenmesi gerekmektedir. Tiny house yapılaşmasına en büyük desteği de tarımsal nitelikli arazilerde %5 yapılaşma koşulu olan alan sınırının 5.000 m² den 1.000 m² ye indiren Tunç Soyer vermiştir. Vatandaşların büyük bölümü ne yazık ki oy verdiği siyasilerin neler yaptığından haberi bile yok. siyasiler tarafından ülke olarak tüketiliyoruz
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz