MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
2 bin kızılçam kesilecek... Bakanlık'tan Sabancı'ya onay!
Enerji
16 Mart 2023 Perşembe 09:08

2 bin kızılçam kesilecek... Bakanlık'tan Sabancı'ya onay!

Tirelilerin ‘yetti gari’ diyerek halkın katılım toplantısını yaptırmadığı Sabancı Holding’in Kartal Dağı’ndaki rüzgâr enerji santrali projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘ÇED olumlu’ kararı verdi. Proje onaylanırsa 2 binin üzerinde kızılçam ağacı kesilecek. Öte yandan şalt sahasının 110 metre uzaklığında arkeolojik SİT alanı olduğu ortaya çıktı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir-Aydın sınırındaki Kartal Dağı’na yapılmak istenen mermer ocağına karşı bölge halkının verdiği çevre mücadelesi kazanımla sonuçlanırken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı rüzgar enerji santrali yapımı için çevresel etki değerlendirme süreci (ÇED) başlatmıştı

İzmir’in Tire İlçesi’ndeki Küçükkale, Büyükkale  ve Üzümler mahalleleri ile Aydın’ın Germencik İlçesi’ndeki Dampınar Mahallesi mevkiinde Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan "Dampınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi” proje tanıtım dosyası Bakanlığın İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nda ele alındı. Komisyon proje için ‘ÇED olumlu’ kararı verdiğini duyurdu.



YOL AÇMAK İÇİN DİNAMİT PATLATILACAK
Kapıkaya Devlet Ormanı ile Kartal Devlet Ormanı sınırları içerisinde kurulması planlanan RES projesi 1/100.000 Ölçekli Aydın-Muğla-Denizli ve İzmir Manisa İlleri Çevre Düzeni Planında; orman, mera ve tarım alanı statüsünde yer alıyor. Proje alanının etrafında incir ve zeytin tarlaları da bulunuyor. 

Proje dosyasına göre; türbin platform alanları, yollar ve şalt sahası alanlarında zemin gevşetmesi amacıyla patlatma faaliyeti yürütülecek.  Bununla birlikte arazi hazırlık ve kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkacak olan kazı fazlası malzemenin dolgu ve benzeri amaçlarla yeniden kullanılabilmesi amacıyla mobil kırma eleme tesisi de kurulacak. Alanda yapılacak kazı çalışmaları, kırma eleme tesisi ve dinamit patlatma faaliyetlerinden kaynaklı toz oluşumu da meydana gelecek.

Proje hayata geçerse en az 2 bin 40 ağaç kesilecek. Öte yandan şalt merkezine 110 m mesafede tescili yapılmış olan 1 adet 1’inci Derece ve 3’üncü Derece arkeolojik sit alanı bulunuyor. Proje için 159 milyon 500 bin TL bütçe ayrıldı. 11 türbinden oluşacak santral yılda 132 milyon kWh elektrik üretilmesi planlanıyor



ÇED TOPLANTISI YAPTIRILMAMIŞTI
Tire’nin Büyükkale Mahallesi’nde yapılmak istenen halkın katılımı toplantısı halkın tepkilerinden dolayı gerçekleştirilememişti. Toplantıya yöre halkının katılımı olmamasından kaynaklı gerçekleştirilemediğine dair tutanak tutulmuştu. Yine yöre halkının itirazlarını içeren dilekçeler de tutanağa ekletildi. Tire Belediyesi’de 11 sayfalık bir dilekçe vererek projeye karşı itirazlarını ekletmişti.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Vatan hainlerisiniz
 16 Mart 2023 Perşembe 20:36
Dikkat edin bunlar çevreci filan değil bunlar ülkenin kalkınmasını istemiyen bir kaç şerefsiz.kömürü anlarım lakin resin neresi kötü...rüzgar santraline bile karşı hepinizi ülkeden sürmek lazım
 Vatan hainlerisiniz
 16 Mart 2023 Perşembe 20:36
Dikkat edin bunlar çevreci filan değil bunlar ülkenin kalkınmasını istemiyen bir kaç şerefsiz.kömürü anlarım lakin resin neresi kötü...rüzgar santraline bile karşı hepinizi ülkeden sürmek lazım
 Ali Veli
 16 Mart 2023 Perşembe 17:44
Kes kurut beton dök yok et. tek bildikleri bu..
 ergin
 16 Mart 2023 Perşembe 12:48
Ondan sonra baslarsiniz : bir yillik yagmur iki günde yagdi ondan sel felaketi oldu diye yalan atmaya. Suyu tutacak Agac birakmadiniz. Bize her sey müstehak.
 
 16 Mart 2023 Perşembe 12:02
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı seçime az süre kala böyle birşeye onay veremez. Binlerce ağacın kesilmesi ne demek yahu?
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz