MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başkan Gönen’den kahve zammı eleştirisi: Fahiş fiyatla mal satıyor gibi utanıyoruz!
Ekonomi
5 Aralık 2021 Pazar 08:53

Başkan Gönen’den kahve zammı eleştirisi: Fahiş fiyatla mal satıyor gibi utanıyoruz!

İzmir Kuru Kahveciler, Kuru Yemişçiler ve Baharatçılar Esnaf Odası Başkanı İlyas Gönen,kahve fiyatlarına gelen zamlara yönelik açıklamalarda bulunarak kahvenin bilinçsizce satışının yapıldığını aktardı. Gönen, “ Kahveyi ucuz fiyatlara satan yerlere lütfen dikkat edin. İnsanların sağlığında her türlü zarara yol açabilir.Kaliteyi düşürüp satarak aslında kahvenin değerini düşürüyorlar.Bizler de sanki fahiş fiyatla mal satıyormuş gibi utanıyoruz” dedi.

Ceren Korkmaz’ın haberine göre, Brezilya’dan ithal edilen kahve, döviz kurlarındaki değişimle birlikte navlun paralarındaki yaşanan artışa yenik düştü. İthalatçıların bu yüksek maliyetler sebebiyle ithalatı gerçekleştirmediği ve tedarik sorunun yaşandığı görüldü. Bu nedenlerle yüksek fiyatlara ulaşan kahve, hem esnafı hem de vatandaşı zor duruma düşürdü. Serbest piyasa ekonomisiyle kalitesiz kahvelerin ucuza satışa çıkması ise halk sağlığını tehdit ediyor.

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

Kahveye gelen zam yüzünden hem esnafın hem de vatandaşın zor durumda kaldığını ve yetkililerin acilen buna el atması gerektiğini söyleyen Gönen, “Serbest piyasa ekonomisinde sattığınız naylon poşet, kâğıt vs. gibi yan ürünlerin maliyetleriyle bu fiyatlar oluşuyor.  Birde ithalatçılar navlun paralarının çok yükseldiğini söyleyerek ithalat etmeyi düşünmüyorlar. Bizde de artık bıçak kemiğe dayandı. Biz de kahve bittikten sonra zor duruma düşüyoruz. Çünkü halk geliyor, neredeyse bizimle kavga ediyor. Bizler de fahiş fiyatla mal satıyormuş gibi utanıyoruz. Aslına baktığımızda şu an kilosu 160 liradan satılan bir kahve bize zarar yapıyor” ifadelerini kullandı.

BREZİLYA’DAN GELEN KAHVE FİYATI, TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN ÇAYA GÖRE NORMAL

Kahve satış fiyatının kur artışı ve serbest piyasa ekonomisine göre şekillenmesine değinen Gönen, “Çok eski zamanlarda kahve tekelden idare edilirdi. Bizler tekel depolarından kahve alırdık. Şimdi kahvenin kalitesini düşürüp satanlar aslında kahvenin de değerini düşürüyor. Çünkü adına kahve diyorlar ama aslında kahve satmıyorlar. Ticaret asilse; o kişi 200 TL maliyeti olan malı 180 TL’ye satıyor. Ülkemizde un imalatının olmasına rağmen simit 2,5 liradan satılıyor. Brezilya’dan gelen kahvenin fiyatını Türkiye’de üretilen çaya göre baktığımızda normal karşılıyoruz” diye konuştu.

UCUZDUR VARDIR BİR İLLETİ, PAHALIDIR VARDIR BİR HİKMETİ

“Kuruyemiş, Kuru Kahve, Kuru Baharatçılar Odası İzmir Şubesi Başkanı olarak vatandaşlarımızı uyarıyorum” şeklinde konuşan Gönen, “Baharat ve kuruyemişleri çok değişik yerlerde ucuz fiyatlara satan yerlere lütfen dikkat edin. İnsanların sağlığında her türlü zarara yol açabilir. Ucuzdur vardır bir illeti, pahalıdır vardır bir hikmeti. Halkımız bilinçli tüketici olsun. Kahveyi baharat ve kuruyemiş satar gibi satmayıp da bizler gibi eski tahmis yöntemiyle yapanlar Türkiye’de 100’ü geçmez. Ama serbest piyasa ekonomisi olduğu için kaliteyi düşürüp değişik fiyatlarla satışlar uygulanıyor” dedi.

SONRASINI NE BİZ NE DE HALK KALDIRAMAZ

Son olarak kahveye gelen zamlara değinerek bu durumun devam etmesinin hem kahve satıcıları hem de vatandaşları sıkıntıya sokacağını dile getiren Gönen, “Kahvenin kilo fiyatının burada kalmasını istiyoruz, buradan sonrasını ne biz ne de halk kaldıramaz” diyerek yetkili merceğe çağrıda bulundu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Ahmet
 5 Aralık 2021 Pazar 11:02
Gerçekten kahveleri leziz yıllardan beri alırım
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz