MENÜ
İzmir 10°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başkan Soyer’den Buca Metrosu eleştirilerine yanıt: O şirketi biz seçmedik!
Güncel
7 Aralık 2021 Salı 18:39

Başkan Soyer’den Buca Metrosu eleştirilerine yanıt: O şirketi biz seçmedik!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buca Metrosu’nun ihalesinin sonuçlanmasının ardından gelen eleştiriler hakkında konuşarak, ihale değerlendirmesini Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası tarafından atanan denetmenin yaptığını söyledi. Başkan Soyer konuyla ilgili Ege’de SonSöz’e, “İhale başka birine de verebilirdi, biz sadece en düşük iki tanenin sorgusunu istedik. Diğerlerini de tabi ki biliyorlar... Başka birine de verebilirlerdi ama bunu seçtiler” açıklamasında bulundu.

EGEDESONSÖZ- Türkiye’nin kamu kaynaklı en büyük ihaleleri arasında yer alan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, 3 milyar TL’lik Buca Metrosu ihalesini en düşük ücret veren ikinci firma olan Gülermak A.Ş’nin ihaleyi aldığı 6 Aralık 2021 tarihinde açıklandı. İki aşamalı ihale sürecine toplamda 13 firma katılmış ve uygun kriterleri taşıyan 8 firmadan teklif istenmişti. İhale sonucunun açıklanmasının ardından, İzmir’de muhalefet konumunda olan AK Partili siyasiler ise Büyükşehir’e “Buca Metrosu’ ihalesini, ‘525 Milyon TL’ zararla ikinci firmanın kucağına bırakıverdi. Nerede şeffaflık?” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Gelen tepkilerin ardından ihale sonucunu İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak tek başlarına karar vermediklerini Ege’de SonSöz’e açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu uluslararası bir ihale ve uluslararası ihale normlarına tabii. Buna tek başımıza biz karar vermiyoruz. Bunun finansmanını sağlayan Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası, bağımsız bir denetmen atıyor. Onlar değerlendiriyorlar. İhale başka birine de verebilirdi… Biz sadece en düşük iki tanenin sorgusunu istedik. En düşük iki taneyi gönderdik onlara, diğerlerini de tabi ki biliyorlar... Başka birine de verebilirlerdi ama bu firmayı seçtiler. Bizim çıktığımız rakamın altına bir rakama yapılacak proje… Tabi ki mutluyuz, bu da bir avantaj” dedi.

SÜREÇ BUNDAN SONRA ÇOK HIZLI İŞLEYECEK!
Başkan Soyer, eleştiriler hakkında “Ne zaman bu tartışmalar bitti ki? Hangi konuda yıpratmadılar, hangi konuda yüklenmediler, saldırmadılar?” diye sorarak  sözlerine şu ifadelerle devam etti:

“Biz bu ihaleden son derece mutluyuz. Türkiye’deki gibi de değil… Bundan sonra çok hızlı yürüyecek. Bu İzmir’e bir müjde. Türkiye’de olsa KİK’e gidecek, dava açılacak… Bir yığın süreç takip edilebilirdi. Bu da aylarca yıllarca sürüncemede kalabilirdi… Ama buradaki uluslararası ihale sistemi böyle değil. Biraz uzun sürüyor başlangıcı –biliyorsunuz aylardır bekliyoruz- ama bir kez yola çıkıldıktan sonra da sonuçları güzel oluyor.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 izmir
 8 Aralık 2021 Çarşamba 09:20
yurt dışı kredi verirken , kendi haline bırakmaz.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz