MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başkan Yelkenbiçer’den detaylı rapor ve öneriler: Girişimciliğin rotası İstanbul’dan İzmir’e dönüyor!
İş Dünyası
17 Mart 2023 Cuma 15:19

Başkan Yelkenbiçer’den detaylı rapor ve öneriler: Girişimciliğin rotası İstanbul’dan İzmir’e dönüyor!

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, girişimcilik konusunda İzmir’in ön plana çıktığını kaydederek “fırsat girişimciliği için hem yetenek havuzu hem de sermaye bakımından ön plana çıkan İstanbul’dan İzmir’e yoğun bir ilgi olacağı değerlendirilebilir. Dolayısıyla önümüzdeki dönem hem kamu desteklerinin hem de beşeri sermayenin mobilizasyonu finansal girişimcilik sermayesi için yeni adres arayışı yaratabilir. Bu potansiyel İzmir için önemli bir fırsat olarak değerlendirilmelidir” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İzmir İktisat Kongresi’nin üçüncü gününde girişimcilik konusunda değerlendirmelerde bulundu. 

2010 SONRASI GİRİŞİMCİLİKTE GAZA BASILDI
Başkan Yelkenbiçer, kongrede dünyada ve Türkiye’de girişimciliğin tarihi konusunda kısa bir brifing verdi. Yelkenbiçer, girişimcilik konusunun 2010 yılından itibaren Türkiye’de hızla büyüdüğüne dikkat çekerek “Türkiye girişimcilik ekosistemi 2010’a kadar kendi imkânlarıyla birlikte kendi yağıyla kavurulurken, 2010’dan sonra tek tük örneklerle yatırımcı ile büyüyen girişimler varken 2012’den sonra melek yatırım ağları ve girişim sermaye fonları kurulmaya başlandı. 2012-2017 arasındaki dönemde de bu ivme artarak devam etti. Hem yatırımcı hem girişimci açısından da tecrübesizliğin yüksek olduğu ve öğrenmenin daha yaygın olduğu bir dönem geçirdik. Bu dönemde özellikle dünya çapında iş yapan ya da değerlemesi unicorn diye tabir edilen seviyeye çıkamadı. Genel olarak yaygın kanı girişimlerin iç pazarı yeterli görmesi veya globale gitme iştahının çok olmamasıydı. 2018 yılları arasında girişim sermayesi fonlarının kurulumu hızlandı. 2020 sonrası da özellikle pandemi etkisiyle dijitalleşmedeki iştah ile yatırım seviyeleri daha da arttı.  2021-2021 yıllarında oyun sektöründe bir unicorn çıkardık, yine oyun sektöründe başarılı örneklerin hikâyelerini duymaya başladık. Toplamda 6 unicorn çıkararak başarı hikâyelerine devam ettik. 2022 yılında genel ekonomik konjöktörden etkilense de yine de geçmişe oranla başarı hikâyeleri duymaya devam ediyoruz” dedi.

BİR KİRA BİR YUVA KAMPANYASI DAYANIŞMAYI ÖĞRETTİ
Konuşmasında EGİAD’ın sosyal girişim örneklerine yer veren Yelkenbiçer,  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyası ile ilgili de, “2020 yılında İzmir depremiyle tanıştık. Tarihin gördüğü en büyük deprem olan 6 Şubat  depremiyle de tüm ülkeye yayıldı. Hepimize dayanışmayı öğreten ve bizleri örgütleyen girişimlerdendi” dedi.

Girişimciliğin eskiye dayandığını hatırlatarak Hasan Ali Yücel’in köy enstitülerini  Atatürk’ün vizyonuyla kurduğunu kaydeden Yelkenbiçer, “Kırsal kesimde yaşayan insanların eğitim seviyesini artırmak için kurulmuş, bölgesel kakınmayı hedefleyen girişimlerdendi. 300-400 bin kişi o dönemde eğitim aldı” ifadelerini kullandı.

GİRİŞİMCİLİĞİN YOL HARİTASI NASIL OLMALI?
EGİAD’ın 2015 yılında yola çıktığını aktaran Başkan Yelkenbiçer, İZQ İnovasyon merkezi ile İzmir’in girişimcilik açısından çekim merkezi haline dönüştüğünü aktardı. Yelkenbiçer açıklamasında kentte girişimcilik performansının artması konusunda önerilerini şöyle sıraladı:
-İzmir’in girişimcilik yol haritası düşünülürken, ülkemizde şubat ayında gerçekleşen yıkıcı depremlerin sebep olacağı değişiklikler de hesaplamalara dâhil edilmelidir. Bu perspektiften bakıldığında, fırsat girişimciliği için hem yetenek havuzu hem de sermaye bakımından ön plana çıkan İstanbul’dan İzmir’e yoğun bir ilgi olacağı değerlendirilebilir. Dolayısıyla önümüzdeki dönem hem kamu desteklerinin hem de beşeri sermayenin mobilizasyonu finansal girişimcilik sermayesi için yeni adres arayışı yaratabilir. Bu potansiyel İzmir için önemli bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.
-İzmir’de kurulacak girişim sermayesi fonu sayesinde, girişimcileri İzmir’de tutmanın yanı sıra şehre yeni girişimler ve yatırımlar çekilebilir.
-Finansmana erişim girişimciler için kolaylaştırılmalı ve melek yatırımcılar hızlı değil sürdürülebilir karlara yönelmeli. Teknopark’ın dışında kalan yatırımcılardan ve network’ten uzak kaldıklarını düşünebiliyorlar. Teknopark ve birlikte çalışma alanları, know-how’ın aktarılması için oldukça önemli…
-Co-working alanları yalnızca kar odaklı ofis yerleşkeleri değil, “community” odaklı olmalı.  Çok heterojen topluluklar oluşmamalı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz