MENÜ
İzmir 15°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Besiciden ilginç yorum: Bu gidişle kırmızı et reçeteyle satılacak!
Ekonomi
25 Kasım 2021 Perşembe 10:00

Besiciden ilginç yorum: Bu gidişle kırmızı et reçeteyle satılacak!

Üç ay önce 120 liraya alınan bir çuval yemin bugün 180 lira olduğunu, artan maliyetlerin altından kalkamaz hale geldiklerini belirten İzmirli besici Abdullah Evcim, “200 hayvanım vardı, şartlar iyileşecek umuduyla cepten yiye yiye 140’a düştü. Karkas etin kilosu 8 ay önce 36 liraydı, bugün 52 lira. Böyle giderse insanlar ete hasret kalacak, öyle ki bu temel gıda maddesi ilaç gibi reçeteyle satılacak” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Artan maliyetler ve dövizin yükselişiyle birlikte kırmızı et fiyatları her hafta zamlanırken, vatandaş kasaptan elini ayağını kesmeye başladı. Vatandaş, bir kilo kıymanın 80 liraya ulaştığı şu dönemde 250 gramla yetinmeye çalışırken, biftek, bonfile, kuşbaşı ve pirzolayı çoktan unuttu. Kasaplar, tezgaha koyacak et bulamazken, besiciler de kesimlik hayvan sıkıntısı çekmeye başladı.

BESİCİYİ ÖLDÜREN, YILDIRAN, YEM FİYATLARINDAKİ BÜYÜK ARTIŞTIR!
Kemalpaşa’da besicilik yapan Abdullah Evcim, özellikle yemdeki fahiş artış nedeniyle üretim maliyetlerinin hafızanın alamayacağı kadar arttığına dikkat çekerek, “Böyle giderse, devlet bu olaya el koymazsa, kırmızı et, ilaç gibi reçeteyle satılmaya başlanacak” yorumunda bulundu.  “Besiciyi öldüren, yıldıran, bir türlü kontrol altına alınamayan yem fiyatları” diyen Evcim, bir yıl önce 200 hayvanı olduğunu, cepten yiye yiye bugün 140 civarı hayvanı kaldığını, yakında sermayeyi tüketmekten korktuğunu dile getirdi.

BİR BÜYÜKBAŞ HAYVAN, AYDA 1200 LİRALIK YEM TÜKETİYOR
Bir çuval yemin üç ay önce 120 lirayken, bugün 180 lira olduğuna işaret eden besici Abdullah Evcim, bir hayvanın ayda 1200 liralık yem tükettiğini söyledi. 140 hayvana almaları gereken yemi verdiğinde aylık 168 bin liralık bir hesabın ortaya çıktığını anlatan Evcim, “Bizi öldüren, yıldıran, yem fiyatlarının pahalılığı. Üç ayda yem yüzde 45 oranında artar mı? Bu ne vicdansızlık! Biz ödediğimiz yem parasını bile çıkaramıyoruz. Kasapların et taleplerini karşılayamaz durumdayız. Yetiştirmedeki maliyet yüksekliği nedeniyle satın almaya yöneliyoruz, üç ay önce 5 bin liraya aldığımız danayı 7 bin liraya alamıyoruz. Bir çıkış yolu arıyoruz. Devletin, bizim gibi besicilere destek vermesi lazım. Başka çare yok” diye konuştu.

KARKAS ETİN KİLOSU 8 AY ÖNCE 36 LİRAYDI, BUGÜN 52 LİRA
8 ay önce karkas etin kilosunu 36 liradan satıldığını, bugün itibariyle rakamın 52 liraya çıktığını belirten Abdullah Evcim, “Bugünkü rakam, önümüzdeki süreçte daha da yükselecek. Bugün kasaplar, artık kiloyla et satmaz, satamaz oldu. İnsanlar yarım kilo, hatta 250 gram, 100 gram gibi düşük miktarlarda kıyma, et almaya başladı. Böyle giderse, alım gücü zaten zayıf olan vatandaş, ilaç niyetine eti reçeteyle alacak. Hem tüketici, hem üretici açısından zor günler geçiriyoruz. Bu kötü gidişe bir çözüm bulmak lazım” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz