MENÜ
İzmir 22°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Buca Cezaevi için kritik gelişme!
Yerel Yönetimler
13 Nisan 2023 Perşembe 15:50

Buca Cezaevi için kritik gelişme!

Yerel mahkemenin Buca Cezaevi alanı ile verdiği ‘yürütmeyi durdurma ret’ kararını istinaf bozdu. İstinaf, yerel mahkemenin kararını hukuka aykırı buldu.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ -  İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremin ardından dayanaksız olduğu gerekçesiyle yıkılan Buca Cezaevi'nin alanıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi, alanın yeşil alan ve otopark olarak planlanması için çalışma başlatmıştı.

Büyükşehir Belediyesi’nin alana dair plan çalışmaları devam ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı alan ile ilgili kendi planlarını askıya çıkarmıştı. Askıya çıkan planlar Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yargıya taşınmış ve yürütmenin durdurulması kararı istenmişti.

Ancak İzmir 4. İdare Mahkemesi, CHP Grubu’nun planlara ilişkin yürütmeyi durdurma istemini reddetti. Yerel mahkemenin kararı meclis üyeleri tarafından bir üst yargıya taşınarak yürütmeyi durdurma ret kararının kaldırılmasını talep etti.

Talebi inceleyen İzmir Bölge İdare Mahkemesi Üçüncü İdari Dava Dairesi, İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin yürütmenin durdurulması istemini reddeden kararı kaldırarak dosyayı yeniden İdare Mahkemesine gönderdi.

‘HUKİKİ İSABET GÖRÜLMEMİŞTİR’
Kararda “Aynı maddi ve hukuki sebepten doğan plan değişikliklerinin iptali istemiyle aynı mahkemede açılan davaların birlikte ele alınarak karara bağlanması gerektiğinden, İzmir 4. İdare Mahkemesinin 2023/142 esas sayısına kayden incelenen davada yaptırılacak keşif ve bilirkişi incelemesinin sonucuna göre iş bu davadaki yürütmenin durdurulması isteminin karara bağlanması gerekirken, bu usulde bir inceleme yapılmadan yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmesinde hukuki isabet görülmemiştir.” Dedi.

AVM GİTTİ TİCARET KONUT ALANI GELDİ
Yeni planda 42 bin 336 metrekarelik ticaret ve konut alanı, 7 bin 819 metrekarelik ilkokul alanı, 2 bin 607 metrekarelik belediye hizmet alanı, 13 bin 496 bin metrekarelik yol ve otopark alanı, 20 bin 500 metrekarelik açık ve yeşil alan belirlendi.  Ticaret ve konut alanı için 1,65 emsal, okul ve belediye hizmet alanı için 1 emsal, yeşil alan için 0,05 emsal yapılaşma hakkı tanındı.

Önceki planlarla karşılaştırıldığında AVM yapılmasının önünü açan ticaret merkezi alanı kaldırılırken yerine  ticaret ve konut alanı merkezi getirildi. Ayrıca sosyal donatı (okul, belediye hizmet alanı, otopark) alanlarının düşürüldüğü de görüldü. Yeşil ve açık alandaki artış ise çok sınırlı kaldı.

Eski plandaki 26 bin 460 metrekare ticaret merkezi alanı kaldırılırken yerine 42 bin 366 metrekare büyüklüğünde ticaret ve konut alanı getirildi. Sosyal donatı alanı ise 33 bin 211 metrekareden 23 bin 962’ye düşürüldü. Yeşil alanlar 20 bin 298 metrekareden 20 bin 500 metrekareye yükseltildi.

YERİNDE KEŞİF YAPILACAK
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın yaptığı açıklamada” Buca cezaevi arazisi hakkında yapılan bakanlık planının iptali istemiyle açtığımız davada yürütmenin durdurulması talebimiz reddedilmişti. Bu ret kararına karşı İzmir Bölge İdare Mahkemesine itiraz ettik. Bölge İdare Mahkemesi itirazımızı kabul etti. Yerinde keşif yapıldıktan sonra karar verilecek. Buca cezaevi arazisi halkındır ve tümüyle yeşil alan olacaktır. Halkın yeşil alan olmasını istediği yerin ranta ve betona teslim edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz