MENÜ
İzmir 18°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Büyükşehir’de 8 saatlik maraton: Dev bütçe onaylandı!
Yerel Yönetimler
24 Kasım 2021 Çarşamba 23:29

Büyükşehir’de 8 saatlik maraton: Dev bütçe onaylandı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 12 milyar 500 milyonluk dev bütçesi mecliste oy çokluğu ile kabul edildi. Pandemiyle birlikte geçen 2021 yılının ardından, 2022 yılının bütçesindeki geçen yıla göre 3 milyar 500 milyonluk artış gözlerden kaçmadı. Bütçe görüşmelerine ilişkin söz alan Başkan Soyer, "Son derece modern bir görüşme oldu ve kırıcı olmadan seviyeli bir müzakere oldu. Hepinize bunun için teşekkür ediyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi egolarına yenilen sığ siyaset yapan bir meclis olmadığını herkese gösterdi" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan Meclisinin 6'ncı oturumu gerçekleştirildi. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlık yaptı.Meclis oturumuna ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı ve Grup Başkanı Deniz Yücel'de katıldı.
Yaklaşık olarak 8 saat süren Meclis oturumunun gündeminde ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 yılı mali bütçesi ve performans programı görüşüldü. Görüşmeler sırasında AK Parti ve MHP grubu eleştirilerini yöneltirken, Millet İttifakı üyeleri bütçenin tutarlığı konusundaki savunmalarını yaptı. Meclisin açılışında konuşan Başkan Soyer, "Umarım Euro ve Dolar dalgalanmalarının olmadığı ve yeniden revize etme ihtiyacı duymadığımız bir bütçe olur" dedi. Saat 16.00’da başlayan meclis oturumu 23.35’te sona erdi.

İŞTE BÜYÜKŞEHİR’İN 2022 YILI BÜTÇESİ!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılı bütçesinde gider tahmini olarak 12 milyar 500 bin TL olarak belirlendi. 2021 yılına göre gider bütçesinde 3 milyar 500 milyonluk artışa giden Büyükşehir’in 2022 yılı gelir bütçesinin ise 9 milyar 950 milyon TL olması bekleniyor. 2021 yılında 7 milyar 320 milyon TL’lik gelir bütçesindeki 2 milyar 630 milyonluk artış da gözlerden kaçmadı. Bütçede gelir ve gider arasında oluşan 2 milyar 550 milyon TL için de borçlanmaya gidilmesi bekleniyor.

SÖZÜPEK: GÜÇLÜ MALİ YAPIMIZ SAYESİNDE…
Bütçe görüşmeleri öncesi kürsüye çıkan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü mali yapısı sayesinde uluslararası kuruluşlardan yüksek kredi derecelendirme notu aldığına değindi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, yatırım yapılabilir seviyesindeki kredi derecelendirme notu sayesinde bir çok farklı yabancı finans kuruluşundan kredi kullanabilme imkanı sağlayan nadir belediyelerden olduğuna vurgu yapan Sözüpek, “İzmir iline 2021 Eylül ayı itibariyle genel bütçeden 1.6 milyar TL aktarıldığı görülmüş, 2021 Eylül ayı itibariyle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1 milyar 599 TL, İZSU tarafından 506 milyon 994 TL, ESHOT tarafından 468 milyon TL; bağlı kuruluşları dahil belediye tarafından toplam 2 milyar 588 milyon TL yatırım harcaması yapılmıştır. 2021 Ekim ayı itibariyle 621 Milyon 886 Bin TL iç borç, 517 milyon 969 bin TL dış borç olmak üzere toplamda 1 milyar 139 milyon TL borç ödemesi yapılmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2022 mali yılı gider bütçesi 12 milyar 500 milyon TL olarak planlanmış; gelir bütçesi 9 milyar 950 milyon TL, gelir-gider dengesi 2 milyar 550 milyon TL öngörülmüştür. Gider bütçesinin 5 milyar TL’lik kısmı yani yüzde 40’ı yatırımlara ayrılmıştır. İki buçuk milyarlık finansman ihtiyacımızın 2 milyarı da Narlıdere ve Buca metrosu ile Çiğli tramvayına harcanacak olup aslında İzmir’in geleceğine yatırım yapılacaktır. Ülke ekonomisi, enflasyon, kur farkı, inşaat maliyetlerinden gelen artışa rağmen dengeli bir bütçe gerçekleşmesi ve planlamamız var. Bu koşullarda kentimizde büyük yatırımlar yapılıyor. Şirketlerimiz de yatırım yapıyor, bu sebeple şirketlerimize ayırdığımız kaynak da artık bir yatırım payı olarak değerlendirilmelidir. Umarız 2022 yılı hepimiz için sağlıklı ve yatırımlarımız için başarılı bir yıl olur" ifadeleri ile yaklaşık 1 saatlik bütçe ile ilgili meclis üyelerine ve İzmirlilere sunum yaptı.

ÖZUSLU: EKONOMİYİ BU HALE GETİRENLERİ ELEŞTİRMEK VATAN GÖREVİDİR
Yaklaşık 1 saatlik sunumun ardından kürsüye çıkarak konuşmasını gerçekleştiren CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu, Türkiye’de yaşanan ekonomik sorunlar dolayısıyla belediyelerin de etkilendiğinin altını çizerek "Herkesin bildiği gibi bir belediyenin bütçesinin etraflıca değerlendirilebilmesi ancak bağlı bulunduğu devletin ekonomik koşulları çerçevesinde düşünülürse değerli olur. Tüm vatandaşlar gibi kurumlarda ülkenin ekonomik durumundan etkilenir. Bu ekonomik durumun yansımalarını doğrudan tecrübe ederler. Kur, faiz, enflasyon… Bu üçgeni anlamadan, göremeden, dikkate almadan, ülke ekonomisini anlamak mümkün değildir. Bugün Türkiye ekonomisi vatandaşı derin bir bunalıma ve yaşamından vazgeçirecek seviyeye getirmiştir. Ekonomik girdap vatandaşlar arasındaki uçurumun derinleşmesine neden olmuştur. Konuştuğumuz bütçe birere rakam değil, bir yaşam. Yaşamın ta kendisidir. Bugün gerçekten iyi yönetilmeyen, pandeminin etkisi ile de gittikçe yoksullaşan bir ülke fotoğrafı ile karşı karşıyayız. Ekonomiyi bu hale getirenler eleştirmek mecburiyetindeyiz. Bu bir vatan görevidir. Eleştireceğiz ki doğru yolu bulabilelim. Bu ülkede ekonomiyi konuşurken zenginliğimizi milli gelirimizi konuşmak zorundayız. Kesin olan bir gerçek var; bu ülkede son 7 yıldır milli gelir düzenli olarak düşüyor. Neden sosyal yardımlara önem veriyoruz? Ülkede pandemiyi dikkate alarak yoksullaşan ve yeni gelen bir tabir var derinleşen yoksulluk... Bu nedenle sosyal yardımlar artıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi sorumluluk sahası içinde yardımlar yapabilir" dedi.

ÜRETİCİNİN ÜÇ SORUNU VAR; GÜBRE, İLAÇ VE MAZOT
Büyükşehir'in bütçesini iktidar yönetiminden bağımsız düşünülemeyeceğini belirten Özuslu, "20 yıllık iktidarı konuşmayacağız da neyi konuşacağız? İzmir bütçesi de buna dayanıyor. Kurun oynaması, milli gelirdeki düşüş, bunların hepsi bir araya geldiğinde daha az yol, daha az park, daha az çocuğa süt, daha az kişiye istihdam olarak bizlere dönüyor. Bunlar yokmuş gibi yapamayız. 2 hafta önce Ödemiş, Ovacık da kestane festivaline gittik. Üreticinin 3 sorunu var; gübre, ilaç ve mazot. Ben dedim ki ‘Geçen sene 190 TL aldığınız bir torba gübreyi bu sene 500 TL alıyorsunuz' bir köylü amca kalkıp 'Ne 500'ü 700'e alıyoruz' dedi. Bugün önemli bir sorunumuz finansman tedariki. Şükürler olsun Büyükşehri Belediyemiz finansmanı sağlayabiliyor. Bugünlerde ülkemize sıcak para gelebilir, Cumhurbaşkanımızın Birleşik Arap Emirlikleri ile yapacağı anlaşma sonrası dolar üzerinden sıcak para girebilir. Tabii ki girsin, sevinç duyarız. Bu ülke ulusal Kurtuluş Savaşı’nda bizi mahvetmek isteyen emperyalizme karşı kan ve gözyaşı ile mücadele vererek ülkeyi kuruldu. Bugün ekonomik buhranda bunu Kurtuluş Savaşı olarak açıklamaya çalışırsanız içeriden iki ses gelir" dedi.

İZMİRLİLER HAKSIZLIĞA SES ÇIKARMALI
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin finansal sıkıntılardan ötürü ertelenmiş bir tane dahi projesi olmadığını aktaran Özuslu, sözlerine şu ifadeler ile devam etti:
"Zor bir yıl geçirdiğimiz kesin. Daha zor bir yıl geçireceğimizi gördüğümüz için kılı kırk yararak bir bütçe hazırlandı. Biliyoruz üzerimize gelen ağırlığı. Temmuz ayında başladı bu bütçe çalışmaları. Geçen sene Temmuz'da Euro 9,30'du… Kur bugün kaça kadar yüzdü... Gelin bugün gerçek ve tahmin edilebilen bir bütçe yapın. İzmir Büyükşehir Belediyesi ülke ekonomisi, enflasyon, inşaat gibi çeşitli alanlarda yükselen maliyetlere rağmen, tüm ülkede dengeli akılcı, doğru bütçe yönetimi nasıl yapılır bunun dersini vermiştir. Bizim bütçeyi yumurta etkilemiyor. Bizim bütçeyi saydığım maddeler bizim bütçemizi etkiler. Bugün neden müteahhitler ihalelere girmekte hevessiz? Çünkü fiyat veremiyorlar. Burada not düşüyorum... İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin finansal sıkıntısı nedeniyle ötelenmiş yada geciktirilmiş tek bir yatırımı yoktur. Eğer ekonominin kitabı bir yerde yazılıyorsa, bütçenin kitabı da burada Büyükşehir Belediyesi'nde yazılmakta. 2021 Ocak-Eylül dönemi ile Türkiye'de en fazla vergiyi toplayan il konumunda İzmir. 23 Büyükşehir'in toplamından daha fazla toplamışız. Fakat ne yazık ki maalesef, şehrimizde vergi gelirlerinin sadece yüzde 2'sini yatırım harcaması olarak merkezi hükümetten almıştır. İzmir'in topladığı vergiye göre aldığı yatırım 81 il içinde 76'ncı sırada. İzmir merkezi idarenin gerçekleştirdiği yatırım 18 milyar TL'dır. Hür iradesi ile yaptığı siyasi seçimin sonucu mu bu ? Bu haksızlığı yapanların bugün İzmir ile helalleştiği bir gün olsun. Bizlerin hesabını veremeyeceği hiçbir eylemi yoktur, olmaz. Ancak İzmirliler de bu haksız muamelenin hesabını sormalıdır. Bütçe açık seçik bir tercihtir. Gelirlerimiz ve giderlerimiz üzerinde kalem kalem çalışarak İzmirlilere daha iyi yatırımı nasıl yapabiliriz diye çalışıyor."

KUR ZARARI OLMASAYDI 46 KAT FAZLA YATIRIM YAPILIRDI!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin borç batağında olduğu iddialarının gerçekliği yansıtmadığını ve bu girişimin bir algı operasyonu olduğuna dikkat çeken Özuslu, “Bu algıyı yıkıp atalım. Borçlarını ödeyemeyecek seviyede zinhar değildir. Sürdürülebilir borçları vardır. Rakamları doğru okumuyorsak da bunlar çok iyi niyetli olmaz... Göreve geldiğimizden beri 4,9 milyar borç alınmış, 10,2 milyara ulaşmıştır. Merkez Bankası’na dokunmayın. Kur artması ile oluşan zarar olmasaydı 46 kat daha fazla ayni yardım yapabilirdik. 1 tane daha Buca Metrosu yapardık, 736 otopark yapardık. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kredi notu yüksektir. Burada bir düşme falan yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi çok güvenli ve istikrarlıdır. Pandemiyi, depremi ve ülke ekonomisindeki çalkantıyı yaşayan İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm bunlara rağmen görevlerinde hiçbir aksama yaşamamıştır. Borçlanma limitinin yüzde 42'sini kullandık. Neden İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi metrosunu yapmak zorunda kalıyor? İktidar partisinin belediyelerine metro giderken, neden bize 1 metre bile metro gelmiyor? İstanbul'da metro çıkışlarına 'U' işareti koyuyorsunuz ancak İzmir'de 1 tane bile 'U' işareti görmedik neden?" diye sordu.


HIZAL: SUNUMLARDA 1 TANE GERÇEK FOTOĞRAF YOK
AK Parti adına söz alan Grup Başkanvekili Özgür Hızal bütçe ile ilgili eleştirilerini sıralarken, Özuslu'nun iddialarına yanıt vererek, "Mustafa Özuslu'Ya konuşmasından dolayı teşekkür ediyorum Ancak kendisinin İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi olduğunu unutması ve konuşmasının 25'inci dakikasında Sayın Başkan'ın hatırlatması manidar. Bugün bütçe maratonunun sonlarına yaklaşıyoruz. Bütçe konuşuyoruz, esasında ben bütçe konuşmamı hazırlarken, faaliyet ile alakalı bir takım soru işaretleri vardı... Yani rakamsal mı gideyim yoksa faaliyetlerden mi diye... Daha öncesinde bütçeyi faaliyet ile değerlendirirken, CHP grubundan meclis üyesi arkadaşlarımız bir takım itirazlar ortaya koyuyordu. Ancak son 2 bütçe görüşmesinde faaliyet odaklı bütçe görüşmesi yapıyor CHP grubu. Bütçe deyince aklımıza ilk gelen para ve kaynak. Bunu deyince aklımıza gelen ilk şey yatırımlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin devasa bütçesini kullanan sizler bunu tabii ki kendi kişisel harcamanız için yapmıyorsunuz. Yatırım var deyince aklımıza ne geliyor? İzmir'in sorunları geliyor. İzmirlilerin beklentileri geliyor. Yine bir belediye başkanı olarak sayın Soyer'in ve sizlerin verdiği vaatler geliyor. Bütçe değerlendirmesini kaynaklar, yatırımlar ve vaatler üçgeni üzerinden değerlendirmek istiyoruz. Meclis üyesi arkadaşımız komisyon başkanı olarak sunum yaptı. Gönül isterdi ki sunumlarda bir tane gerçek fotoğraf olsaydı” dedi.

ALİAĞA'YA AYNI YATIRIMI YAPIYOR MUSUNUZ?
Soyer, başkanlığındaki yönetimin göreve geldiği günden itibaren 2 buçuk yıl olduğunu hatırlatan Hızal, “Toplam görev sürecinizin yarısından fazla... Belediye Başkanı Sayın Soyer’in, hala bugün adaymış gibi yapıyoruz, yapmaya çalışıyoruz gibi ifadeler kullanması İzmirlilere haksızlık. Sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi için kullandığınız kaynak 25 milyar. Bugünün bütçesini eklediğinizde 40 milyar oluyor. 25 milyar gibi bir parayı kullanmışsınız ve bugün 12,5 milyar gibi rakamla karşımıza çıkıyorsunuz... Bugün bunu konuşurken geçmişe bakmak zorundayız. Bütçenin yüzde 85'i merkezi hükümetten gelen pay. Mustafa Bey, İzmir'e haksızlık yapıldığını söyledi. Merkezi hükümet İzmir'in payı ile ilgili bir kesintiye gitmiyor. Nokta! Sosyal demokrat olduğunu bahseden bir anlayış, Türkiye'nin 81 ili ile ilgili yapılan yatırımlara böyle bir eleştiri koymasını anlamıyorum. İzmir'in vergi payında en yüksek paya sahip belediye Aliağa. Siz Aliağa'ya aynı derece de yatırım ayırıyor musunuz?" ifadelerini kullandı.

MAZERETLER ORTAYA KOYARAK ŞEHİR YÖNETMEK DOĞRU DEĞİL
Geçmiş dönemlerde verilen vaatler ve şu anki son durumları hakkında bilgiler veren Hızal, sözlerine şu ifadeler ile devam etti:
"2,5 yılda 25 milyar TL para harcayan bir İzmir Büyükşehir Belediyesi ve yönetimi var... Bu bütçeyi değerlendirirken, icracı kimliğiniz ne kadar ön plana çıkıyor? Bunları az önce bahsettiğim gibi belirli ara başlıklar üzerinden değerlendirmemiz gerekecek. Birincisi temel sorunlardan olan; altyapı, ulaşım ve trafik. Mümkün olduğunca trafik problemini konuşmak istemediğinizin farkındayım. Trafiğin gerekçesini çok farklı noktalarda olduğunu iddia ediyorsunuz ancak öyle değil. Trafik denince Sayın Soyer'in 2,5 yıl önce verdiği bazı vaatler var... Siz ne kadar inkar ettiyseniz de merkezi hükümetin İzmir'e bir metre bile raylı sistem kazandırmadığı sözü gerçek değildir. Trafiğin kilitlenmesine neden olan 111 noktada kavşak düzenlemesi yapacağız demiş, Karabağlar ve Kemalpaşa metrosu yapacağız demiş, 3 kritik noktada yolu yer altına alacağız demişsiniz, 3 ana transfer merkezi kuracağız demişsiniz, yeni alternatif arterler açacağız demişisiniz… Bunları sayın başkan adayken söylemiş. Geçen yıl yine bu meclis toplantısında sizlerle yine İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2021 yılı bütçe tasarısını konuştuk... Siz bazı sözler söylediniz. Bunları söylerken İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ayırdığı bütçe 1,6 milyardı. Bugün bu bütçeyi 2 milyarın üzerine çıkardınız. Siz aynı zamanda gerek 2020, gerek 2021 yılında gerekse bu bütçeyi hazırlarken kendinize bir takım hedefler koydunuz ve bunlarla yola çıktınız. Sizin hedeflerinize göre Buca-Bornova arasındaki tünel yüzde 54 seviyesine gelmesi lazımdı, Çiğli Tramvayını kullanılıyor olması ve Buca Metrosu'nun yüzde 26'sı bitmiş olmalıydı. Ancak Buca Metrosu'na daha başlanamadı. Dün sayın başkan bir paylaşım yaptı ‘Kur arttı, bir metro parası gitti’ diye. Ancak Sayın Soyer, Buca Metrosu'na 2020 yılı içerisinde başlıyoruz diye de paylaşım yapmıştı. Demek ki kalkıp bir takım gelişmeler üzerinden bazı mazeretler ortaya koyarak şehir yönetmek çok doğru değil. Geçmiş yıllardaki performansınız ortadayken bu yıl bütçeyi rakamsal olarak arttırmış olmanızın bir anlamı yok. Sizin bu bütçeyi gerçeklerle örtüştürmeniz gerekiyor. Ne zaman ki bu yolları yapar, yatırımları ortaya koyarsınız o zaman eyvallah deriz" diye konuştu.

DEPREM KONUSUNDA DA SINIFTA KALDIK
Hızal, depremin İzmir’de önlenemez bir gerçek olduğunu söyleyerek; 30 Ekim’de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından yapılanlarla ilgili şu sözleri söyledi:

"İzmir'in deprem gerçeği, planlaması ve kentsel dönüşümü... Bizler İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri olarak 30 Ekim sonrası belki de konuşacağımız tek konu buydu. Bunda dahi sınıfta kaldık. Bir emsal artışı meselesini dahi ilçeler arasında ayrım yaparak çözme noktasına gittiniz. Bu emsal artışı bir an önce revize edilmeli. Deprem İzmir'in önlenemez bir gerçeği. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin birinci önceliğinin deprem ve kentsel planlama olduğunu bir kez daha söylüyoruz. Sayın Başkan Tunç Soyer, bu konuda da ne vaatlerde bulunmuş? 'İzmir'i yerinde dönüştürmeye hız vereceğiz' demiş, 'Kentin içinde kalmış atıl alanları ekonomik durumları düşük olan İzmirliler için yüksek kaliteli alanlara dönüştüreceğiz' demiş. İzmir'de kamu eliyle yapılmak istenen kentsel dönüşüm çalışmalarına neden karşı çıkıyorsunuz?” diye sordu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ İZBETON YAPACAKMIŞ(!)
Kentsel dönüşüm konusunda İZBETON’un kurtarıcı olarak görüldüğünü ancak hiçbir şey yapmadığını iddia eden Hızal, “Kurtarıcı olarak gördüğünüz ve maçı değiştirdiğini düşündüğünüz İZBETON ne yapmış? İZBETON'un asli görevi olan yol bakım ve onarımı için yapım süresi ortalama 6 ila 8 ay. İlçe belediyeleri kendi asfalt üretimini yapıyor. Çünkü İZBETON kendi asfalt üretimini yapamıyor. Bunları yapamayan İZBETON, çıkıp İzmir'deki kentsel dönüşüm çalışmalarını yapacakmış… Hadi oradan! 3 alanda yer teslim ettiniz, ne yaptı İZBETON? Yalandan bir kazı yaptı, bir paylaşım yaptı ve 'başladı' dedi. İZBETON iflasa sürükleniyor. Ben bunları söylediğimde İZBETON yetkilileri benim hakkımda dava açıyor ama yine söyleyeceğim. İZBETON ihalelerine tabi ki hiçbir firma girmez. Parti ayrımı yaparsanız hangi firma girer ihalelere? Toplam yapmanız gereken bağımsız bölüm sayısı 2 bin 609… Bugüne kadar yaptığınız ihale sayısı bin 28… İZBETON'u saymıyorum, çünkü yapamıyor ve beceremiyor. Bu meseleye bakış açınızı özetleyen birkaç veri vereceğim. Geçen sene bu konulara ayırdığınız bütçe 236 milyon iken bu yıl 161 milyona indirdiniz. İzmir'in deprem gerçeği, kentsel dönüşüm sorunu İskoçya Parlamentosu'nda yaptığınız konuşmadan çok daha değerli ve önemlidir. Kentsel dönüşüm için 72 milyon olan bütçeyi 52 milyona indirdiniz. 72 milyon ile ne yaptınız ki 52 milyona düşürdünüz? Bırakın kat karşılığını, gidip yapın ve insanlara düzgün bir konut teslim edin. 52 milyonluk daire başkanlığına ayırdığınız bütçe ki depremden hemen sonra çıkıp bu bütçeyi arttırıyoruz dediniz ancak iki daire başkanlığında bütçe kısıtlamasına gittiniz, onlardan biri de bu. Bu bütçeden 40 milyonunu zaten İzmir'in yapı stokunu incelemek için ayırdınız. Bu enerjinizi kentsel dönüşüme ayırsaydınız belki 1 tane daha fazla konut yapardınız ve belki Uzundere'deki vatandaşlar sizden şikayetçi olmazdı" dedi.

BİZ BORCUMUZ NEDEN 10 MİLYAR OLDU DİYE SORMUYORUZ
Sözlerine vaadi verilmiş ancak henüz başlanmamış yatırımlara yönelik eleştirileriyle devam eden Hızal, "İzmir'de altyapı ulaşım ve kentsel dönüşüm konularında geçmişteki performansınız ortada, geçmişteki kullandığınız para ve bütçe de ortada yaptıklarınız da ortada. Bitmiş bir gençlik merkeziniz var mı? Hiç kütüphane yaptınız mı? Selçuk'taki aktarma garajını bitirdiniz mi? Ne yaptınız? Bugün zaten var olan ve revize ettiğiniz yeşil alan vardı. 20 masal evinden bahsediliyor ‘hala yapıldı, başlandı’ diye bahsediyorsunuz. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesi ile 1 yılda bütün ilçelerde aynı anda yapılabilecek bir şeydir. Sürdürülebilir Eylem Planı için bir takım bütçe ayırmışsızın... 700 TL bütçe ayırmışsınız eylem planı için. Toplam ayırdığınız para 6 milyon. Gençlerden ve bilimden bahsediyorsunuz ancak AR-GE ve inovasyona ayırdığınız para 1.2 milyon TL. 25 milyar harcanmış, bir yere harcanmış… Nereye gidiyor? Bir sanal maraton yapmışsınız, 70 bin Euro vermişsiniz ancak çalışmıyor. Heykel sayma ihalesi yapılmış. Sonra diyoruz ki İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin neden yatırım odaklı bütçesi yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin borcu neden 10 milyar oldu diye sormuyoruz, 10 milyar olmuşken karşılığında ne yaptınız diye soruyoruz. Siz borcu borçla kapatmaya çalışıyorsunuz. Belediyecilik ve yöneticilik işi mazeret üretme ve bunların arkasına sığınarak beceriksizlikleri örtme yeri değildir. Siz tüm bu zor koşullara rağmen iş üretebiliyor musunuz? Önemli olan bu... Tüm bu dalgalanmalara rağmen hükümet vatandaşa yapması gereken tüm yatırımları yapıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’yken mevcut bütçesini bile alamazken, trafik ve hava gibi sorunları tam 4 yılda çözdü. Demek ki 2021'in 2022'den farkı yok. Yatırımların altı boş. Yatırımdan uzak bir bütçe ve performans” ifadelerini kullandı.

ŞAHİN: AASM VE HOLLER OLMASA ÇADIRDA HİZMET VERECEKTİK
Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise kentsel dönüşüm noktasına vurgu yaparak, "2022 İzmir Büyükşehir Belediyesi performans programı mali yılı bütçe tasarısı… İzmirimizin kronikleşmiş sorunlarını çözmeyeceğini gördük. İzmirimizin kronikleşmiş sorunlarını maddeler halinde ifade edersek; deprem, kentsel dönüşüm, trafik ve planlama… Deprem konusunda, 30 Ekim 2020 yılında yaşanan ve ülkemizi yasa boğan 6.6 büyüklüğündeki İzmir Depremi’nin üzerinden tam 1 yıl geçti. Yaşadığımız acı, kayıplarımızın gönüllerimize düşürdüğü ateş hala ilk günkü tazeliğini koruyor. İzmir Depremi’nde hayatını kaybeden 117 kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına, ailelerine ve aziz Türk milletimize bir kez daha başsağlığı diliyorum. Deprem değil, bina öldürür sözünü her zaman hatırlamamız gerekir, söz konusu depremde yıkılan ve hasar alan binaların tamamı ruhsatlıydı, peki bu binalar neden yıkıldı? İmar planları yapılırken bu bölgelerin zemin sınıfları neden göz ardı edildi? Bu binalara yapı kullanım izni verilirken belediyeler gerekli denetim ve hassasiyeti neden göstermedi? Bu konuda CHP Bayraklı eski ilçe başkanı Pınar Susmuş, belediyeden uğradığı zararın tazminini istedi her ne hikmetse istifalarla görevden alındı. İlçe belediyelerinde alınan meclis kararlarıyla kısmi emsal artışları verilerek bütüncül bir anlayıştan uzak lokal çözümler üretildi. Cumhur İttifakı olarak vermiş olduğumuz İzmir’in tamamını kapsayan önerge gündeme dahi alınmadı sonrasında yapılan açıklamalarda değerlendirileceği ifade edildi. Bu çalışmalar Büyükşehir yönetimi tarafından depremin hemen sonrasında yapılması gerekliydi. İşte biz bu performans programının İzmir’in deprem sorununu çözeceği kanaatinde değiliz” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN AYRILAN PAY YETERLİ DEĞİL
“Büyükşehir belediyesi yaklaşık 1000 konutu dönüştürebilmiş ve ne yazık ki şu içinde bulunduğumuz bina ve fuardaki holler olmasaydı büyükşehir belediyesi çadırlar damı hizmet verecekti meydan da kalacaktık” diyen Şahin, kentsel dönüşüm hakkında İzmirli vatandaşın yaşadığı sorunlara değinerek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sayın başkanım, Sayın Meclis CHP Genel başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu İzmir ziyaretinde Uzundere’deki insanlarımızın haklı feryatlarına hepimiz şahit olduk ama ben size buradan daha vahim bir olayı aktarmak istiyorum. Meclis üyesi seçildiğim Gaziemir Aktepe-Emrez Mahalleleri’nde henüz daha 112 hektarlık alanın imar planları 1980’li, 1990’lı yıllardan günümüze gelen planlardır. 2015 yılında yapılan yarışma neticesinde beş eşit mansiyon ödülü verilmiştir. Yarışmanın kazananı belli değildir. Hangi planın uygulanacağı belli değildir. İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi eski pazar yerinde mülkiyeti kendisine ait iki adanın bir bölü beş binlik ve bir bölü binlik imar planlarını üç buçuk emsal olarak onaylanmıştır. Ancak oradaki kardeşlerimize teklif edilen oran bir buçuk emsal üzerinden yüzde 50 olup üç buçuk emsale oranlandırıldığında oradaki kardeşlerimize aslında yüzde 23 hak sahipliği teklif edildiği aşikârdır, biraz önce söylediğimiz deprem mağdurları ile ilgili 1 yıldır gerekli görüşmeleri yapmayan İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi kendi arsası söz konusu olunca bol keseden emsal vermekte bir beis görmemektedir. Bütçede kentsel dönüşüm için ayrılan payların yeterli olmadığı kanaatindeyiz" diye konuştu.

KAVŞAK DÜZENLEMELERİ YAPILMALI
Sözlerine İzmir'deki trafik sorunu ile ilgili konuşarak devam eden Şahin, sözlerini şu ifadeleri kullandı:
“Sorununu artan araç sayısına bağlamak bu sorundan ne kadar bihaber olduğunun göstergesidir. 1981 yılından bugüne kadar yaşadığım İzmir de ulaşım yollarının ana arterlerinin hemen hemen aynı olduğunu görüyoruz. Siz araç sayısı arttıkça yeni yollar, yeni güzergahlar ilave etmezseniz ya da mevcut yolları genişletmezseniz elbette artan araç sayısı trafik yoğunluğuna sebep olur. Ayrıca kent içi trafiğinde yeteri kadar battı çıktı, köprü ve kavşak düzenlemeleri yapılması gerekir. Yine kent içi trafiğini rahatlatacak önemli unsurlardan bir tanesi de yeterli otopark yapılmasıdır. Çünkü otopark bulamayan kardeşlerimiz mecburen aracını yola park edip trafik akışını engellemektedir. Allah’tan zamanında 1’inci Çevreyolu yapılmış fakat bugünün yoğunluğunu kaldıramamaktadır. Merkezi hükümet tarafından projesi hazırlanan ve ÇED raporu Nisan ayında onaylanan 2’nci Çevreyolu önemli ölçüde fayda sağlayacaktır. Yukarıda belirttiğimiz battı çıktı, köprü ve kavşak düzenlemeleri için performans programında yeterli önemin verilmediğini düşünüyoruz."

ÇEŞME DE YAPILAN PLANLARI ÇOK OLUMLU BULUYORUZ
Planlama konusunun önemine de dikkat çekerek sözlerine başlayan Şahin, "İmar planlarını yaparken kentin tarihsel, kültürel, sosyolojik, ekolojik ve coğrafi kodlarını iyi okumak lazım bu okumalar neticesinde doğru planlama ile kent kimliği oluşacaktır. Şimdi buradan soruyorum İzmir hangi potansiyeli ile ön plana çıkıyor, tarım mı, sanayi mi, ticaret mi, turizm mi hangisi? Hepsinden birer parça söz edebiliriz ama kısaca İzmir tüm bu potansiyellerin neresindedir? İzmir tarihi boyunca bir liman kenti olarak Ticaret merkezlerinden biriydi. Tarımda çok önemli ürünlerin yetiştiği alanlara sahipti doğal ve coğrafi güzellikleri ile her zaman bir cazibe merkezi oldu bugün İzmir’e liman kenti diyebilir miyiz ya da ticaret konusunda yeterli potansiyele sahip midir? İzmir’deki turizm anlayışı insanların sahip oldukları konutlardan ibarettir. Turizm gelirleri bakımından pastadan payına düşeni alamamaktadır. Tam bu söylediklerim İzmir’in bütüncül bir plan anlayışı olmadan ve tarihsel kotları dikkate alınmadan yapılan imar planlarıdır. Son dönemde Turizm Bakanlığı tarafından Çeşme merkezli yapılan planları çok kıymetli buluyorum. İzmir’in Turizm kazanımında çok önemli bir eşik olduğunu düşünüyorum. Bütün şehir yasası çıkmadan önce ilçe ve belde belediyeleri kendi meclislerinde imar planı yapma yetkisine sahipti. İzmir ilinin mülkiyet sınırlarının İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırı olarak kabulünden sonra plan yapma noktasında İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimine çok önemli bir yetki ve sorumluluk verilmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi yukarıda bahsettiğim kentin tarihsel kodlarını sosyal kültürel ve coğrafi özelliklerini göz ardı etmeden İzmir’i bütüncül bir plan anlayışı ile ele almalıdır. İzmir’in diğer sorunlarının da olduğu gibi planlama konularında yeterli hassasiyetlerin gösterilmediğinden kanaatle performans programının İzmir’i ülkemizde ve uluslararası platformda hak ettiği noktaya taşıyamayacağını düşünüyorum" dedi.

SEVİNÇ: HİZMET ODAKLI BİR BÜTÇE
İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise 2020-2024 stratejik plan doğrultusunda verilen vaatlerin gerçekleştirileceğini aktarırken, "Bütçe hakkında komisyon başkanı Bülent kardeşimiz bizi geniş kapsamlı bilgilendirdi. Mustafa Özuslu kardeşim dünya ve ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntıları dile getirdi, ekonomik sıkıntılara dikkat çekti. Özgür Hızal kardeşimiz AK Parti'den bütçenin yatırımlar odaklı değerlendirmesini yaptı; altyapı, ulaşım, trafik konusundaki gerekli önemlerin verilmediği dile getirdi ve verilen vaatlere uyulması gerektiğini dile getirdi. Makul düzeyde düşüncelerini dile getirdi. Bu düşüncelerini dikkate alınmasında fayda var. Selahattin Şahin kardeşimiz, özellikle kentsel dönüşüm alanındaki çalışmalara dikkat çekilmesi gerektiğini belirtti. 2020-2024 yılı stratejik planı doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi gerçekten özverili bir çalışma içinde. Dünyanın içinde bulunduğu durumlar nedeniyle her zaman gecikmeler olabilir. Verilen projelerin bu süreçte tamamlanacağına inancımız tamdır. Bütçe hizmet odaklı, gerekli çalışmalar yapılacaktır. Biz emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

ŞİMŞEK: 2,5 YILDA 2,5 MİLYAR DOLARLIK GÖZLE GÖRÜLEN HANGİ YATIRIM VAR?
Bütçe ve performans raporu ile ilgili söz alan MHP Grup Sözcüsü Hakan Şimşek, 2019 yılı bütçesinin Başkan Soyer’e ait olmaması dolayısıyla eleştiride bulunmadıklarını hatırlatarak, "Ancak 2020 yılında global bir kent olabilmek için gereken şartları koymuştuk, yapay zekadan bahsetmiştik. Teknoloji anlamında bütçe kalemlerine baktığımızda çok komik rakamlar gördük. Bütçe kitapçığını açtım ve performans hedefleri tablosuna bakayım dedim.. Buca Otogar viyadük tamamlanma oranı 2022 yılındaki hedefiniz yüzde 5. Proje çizimi tamamlanacak yeni imar yolu sayısını koymuşsunuz. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesine böyle bir maddenin girmemesi gerekir. Bir hafta 10 gün önce çıkıp dediniz ki ‘Meclisi İzmir'in ezgileri ile açacağız’. Bugün bir marş dinledik. Siz biri iki toplantıda ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinin yüzde 42,5 yatırıma harcanıyor’ dediniz. Bu yatırım planında ortalama ESHOT, İZSU ve Büyükşehir Bütçesi ile 15 milyarlık bütçesi olduğunu düşünürsek 5 yılda 75 milyar TL ortalama olarak... Bu oranda 10 milyar dolar, yüzde 40'ı da 4 milyar dolar yatırım eder. İzmirlilere soruyorum, bu 2,5 yıl içinde 2,5 milyar dolar değerinde gözle gördüğünüz bir yatırım var mı?" diye soru.

KÖKLÜ: ÖNEMLİ OLAN YOLA ÇIKMAK
CHP sıralarından söz alarak Şimşek'in sözlerine yanıt veren Meclis Üyesi Bülent Köklü, "Enflasyonun Türkiye'nin en büyük sorunu olduğu bilinmekte. Bütün bu değerlerden bahsedildi... Sadece Kasım ayında dövizde yüzde 30'lük bir devalüasyon oldu. Geçen hafta Büyükşehir'deki 110 milyon borçlanma ile ilgili serzenişte bulunuldu. 2021 yılı bütçesinde merkezi idarenin tahminden farklı gelirler hesaplanması olmuş. Başka bir tarım sözünden niye mutsuz oluyorsunuz? Bu mümkün. 20 yıl önce topraksız tarımdan bahsedilince mümkün değil diyorlardı ancak bugün mümkün. Başka bir tarım demek buğday, saman ithal etmek mi? Önemli olan ayrılan bütçe değil, önemli olan yol. Böyle bir yola çıkmanın nesi yanlış?" diye seslendi.

MISIRLI: TL BAZINDA KREDİ NEDEN BULAMIYORUZ?
AK Parti sıralarından söz alarak eleştiriler hakkında konuşan Fikret Mısırlı ise , "Biz bugün Büyükşehir Belediyesi’ni konuşmak isterdik ancak maalesef hiç konuşulmadı. Birçok arkadaşımız hükümet ile ilgili bir şeyler söyledi. Burası bu konuların konuşulması geren yer değil. Bazı şeylerin adını doğru koymak lazım. Yapılması gereken tabii ki daha çok şey. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin borçlarına baktığımız zaman tabii ki kıymetli. Bu borçlar yatırım karşılığında yapılıyor. AK Parti de bu zamana kadar yaptığı borçları, yatırım için yapmıştır. Bizim bir stratejik planımız var 2020-2024 yılları için. Bu kadar önemli şeyleri yaparken kitapçıklarımızda yer almayanlar var. Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri stratejik planlara oy verirken bunlar kimin kararı ile çıkarıldı? Başkanımız herhalde bununla ilgili bir açıklama yapar... Büyükşehir Belediyemizin 11 milyar TL’ye yaklaşmış borcu var ve bunların yüzde 27 civarı döviz cinsinden. Biz borçlanmamıza kredi buluyoruz ancak döviz ile kazanmadığımız şeyi döviz ile ödeyeceğiz. Tamam ancak bunu TL kaynaklarımızın oranlarını artıracak kredi sözleşmeleri yapamıyoruz. Bizim yaklaşık olarak 12,5 milyar gelir bütçemizin içinde 1,5 milyarın kredisini kullanacakmışız…" ifadelerini kullandı.

ÇAMUR: TÜRKİYE'DE ÖNCÜ ŞEHİRLERDEN BİRİYİZ
CHP'li Meclis Üyesi ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Gamze Gül Çamur ise sosyal yardım konusunda Türkiye genelinde öncü şehirler arasında yar alındığını belirtirken, “Hizmeti sadece yol yapmaktan ibaret sanan bir anlayışa devletin görevi olan yoksul ve yoksulluğun yanında olma görevini belediyeler yüklediğini anlatmak istiyorum. Biz sosyal yardımlarımız ile Türkiye'nin öncü belediyelerindeniz. Sosyal yardımlara İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 2022 yılında 435 milyon ayırdık. Eğitim kart diye bir sosyal yardımımız var. 2022 yılında 35 bin çocuk hedefimiz var ve 5 milyon bütçe ayırdık. Gün geçtikçe bu sayılar çoğalıyor. Biz bu rakamları kendimiz belirlemiyoruz, Milli Eğitim Bakanlığı belirliyor. Yardım ettiğimiz mont ve botları da çıraklık eğitim merkezinden alıyoruz. Bu sene ilk defa faaliyet geçireceğimiz hizmetimiz var, bu da üniversite öğrencilerinin çamaşırları için yıkama evi hizmeti. İlk etapta Bornova'da açılacak sonrasında Buca ve Çiğli'de hayata geçecek. Üniversite eğitim desteğimiz var, 500 öğrenciye aylık 400 TL olmak üzere 8 ay boyunca vereceğiz. Ayakları yere basan bir bütçelendirme yapıldığını görmemiz mümkün. CHP olarak toplumsal cinsiyet eşitliği ifadesini kullanmaktan vazgeçmeyeceğiz. Gerçekten bütçemiz geçmiş yıllarda yaptığımız çalışmaları göz önünde bulundurarak gerçekçi bir bütçe olmuş" dedi.

BOZTEPE: DEMEK Kİ İŞİMİZİ İYİ YAPIYORUZ
Bütçe hakkındaki görüşlerini dile getirmeden önce bugün açılışı yapılan Dr. Behçet Uz Rekreasyon alanındaki gösteri için teşekkür eden AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, CHP tarafından yöneltilen döviz kuru eleştirileri hakkında “2019-2020-2021 yılında döviz kurunun daha düşük olduğunu görürsek bugünden sonra yapılacak işler için döviz söylenebilir belki ancak geçmiş için bunu söylemek çok mümkün değil” dedi.

“1 metre metro bile yapılmadı denildi, evet doğru yapılmadı” diyerek, sebebini açıklayan Boztepe, “Buraya yapacaktık ancak Aziz Ağabey ‘Ben istemiyorum benim param var’ dedi. Ankara'da Melih Gökçek talepte bulununca yardım edildi. Başka bir tarım mümkün sözü çok güzel bir söz. Ancak tarım belediyenin asli işi değil. Tabii ki destek olunması lazım ancak bizim işimiz, asli görevimiz değil. Gamze Hanım da 'Kooperatif üreticilerini ötekileştiriyorsunuz' dedi. Niye böyle bir şey olsun? Komisyonculuk yapıyorsa biz ona ‘Dur’ deriz. Kooperatifçiliğin önemini bizde biliyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği için CHP olarak tabii ki çalışmalar yapabilirsiniz. CHP tüzüğünde toplumsal cinsiyet eşitliği kotası var, oraya koysunlar olsun bitsin. CHP Milletvekili Murat Bakan, bizim muhalefetimizi eleştirmiş. Bundan çok mutluyuz demek ki doğru bir muhalefet yaptık. Biz bu kentte ‘altyapı, trafik, su sorunu var, emsal artışı eksik’ diyoruz, ‘koku sorunu var’ diyoruz. Biz dediğimiz için bir şey kötü olmuyor. Biz kötüye kötü diyoruz sadece. Bizim hiçbir arkadaşımız İzmir dışında hiçbir konuya girmedi. Bizim Büyükşehir'de binamız var. Bence oraya bir reklam panosu geçirelim ilan verelim ya da geçici süreyle kullanım dışı diyelim. Bazı şeyleri söylemesek eksik kalır. Konuşmaktan korkmayacağız. Tarım ile ilgili süt ile ilgili konuşacak çok şey var ancak zamanım yetersiz" diye konuştu.

ÖZKARA: KAYMAKAMLAR AK PARTİ TEMSİLCİSİ GİBİ
İzmir'i hükümetten bağımsız düşünülemeyeceğini belirten CHP Meclis Üyesi İrfan Özkara, "Başka bir tarıma arkadaşlar o kadar değiniyor ki… Başka bir tarım başka bir Türkiye'yi sağlayacak diye korkuyorlar. Başka bir Türkiye'nin mümkün olduğunu herkes görecek. 20 yıldır bu ülkeyi AK Parti yönetiyor. Söyledikleri gibi bizde İzmir'de 20 yıldır iktidarız. İzmirlilerin teveccühü hep bizden yana olmuştur, olmaya devam edecektir. Merkezi hükümetten bağımsız bir İzmir'i düşünebilir miyiz? Tabii ki düşünemeyiz. Kurumlar o kadar yabancılaşmış ki kaymakamlar AK Parti temsilcisi gibi çalışıyor" dedi.

GÖNEN: ARAÇ OLMAZSA TRAFİĞİ YÖNETİRİM DEMEK HOŞ DEĞİL
Söz alan AK Parti Meclis Üyesi Ali Gönen ise trafik sorununa dikkat çekerek, "Çevreci bir belediye olduğumuzu söyleyen değerli belediye başkanımıza şunu söylemek istiyorum, çevre konusunda yeterli seviyede olduğumuzu söylemem çok mümkün değil... Kişi başına düşen yeşil alanda 2021'de 480 bin gibi bir alan yazılmış. Bu düzeltilmeli. Trafik sorunu İzmir'in en önemli sorunlarında biri. Eskiden İstanbul'dan buraya geldiğimizde ‘Oh be!’ deyip rahatlardık. Ancak bu gidişle İzmir trafiğinin İstanbul trafiğine dönüşmesi hepimizi çok üzer... ‘Araçlar olmasaydı trafiği nasıl yönetirdim?’ sözünün karşılık bulmasını sizde istemezsiniz sanırım... Performans raporuna baktığımızda köprü ve karayolu sayıları gözüküyor. Yeni açılacak yol için 42 bin metrekarelik yol hedeflenmiş" ifadelerini kullandı.

YILDIZ: CEVAP VEREBİLECEK POTANSİYELDEYİZ
Bütçe görüşmeleri sırasında CHP’li meclis üyelerinin genel siyaset yaptığını ve bunun doğru bulmadığını belirten AK Parti Sözcüsü Hakan Yıldız ise "Belediyelerin en önemli unsurları bütçe görüşmeleri. Bütçeye nasıl bakıyoruz? Yaşadığımız kenti nereden aldık nereye götürüyoruz ve kentimizin ileriye dönük nasıl bir yol haritası ortaya koyduğu yönünde bir harita ortaya konuluyor. Bizim ortaya koyduğumuz eleştirilere genel siyaset üzerinden cevap vermeye çalışıyor CHP'li üyeler. Biz ortaya kentin sorunlarını koyarken arkadaşlar genel politikadan geliyor. Biz bunların hepsine cevap verebilecek bilgiye de yetkinliğe de sahibiz. Cevap verebilecek potansiyeldeyiz. Bizim geçmiş karnemiz güçlü. Biz korkmuyoruz. 2023'de de ittifakımız ile iktidarı sürdüreceğiz” dedi.

AK PARTİ’NİN DERDİ İZMİR!
Sözlerine İzmir’in sorunlarından bahsederek devam eden Yıldız, “Bu kentin en önemli sorunlarından biri kentsel dönüşüm. Bu ülkede, bu kentte kentsel dönüşüm noktasında CHP ne yaptı? 2012 yılında tam 7 bölge ilan ettik. 10 yıllık hikayede ortalama 10 milyarlık bütçeyi yöneterek 960 konut yaptık. 10 yılda kaplumbağa hızıyla bir kentsel dönüşüm içindesiniz. Karabağlar var mesela... Orası İzmir'in kaderidir. Sürekli dava açılan ve odaların dava açtığı yerdir. Karabağlar Belediye Başkanı varsa açıklasın, kaç defa dava açtınız? Engelleme dönüşümü bu. Bu bölgenin yüzde 65'i hazine mülkiyetidir. Planın hızını 10 yılda yavaşlamasını nedeni açılan davalardır. Dünya kenti vizyonu var sayın başkanın... Osman Gazi Köprüsü, İstanbul Otoyolu… Devlet bugün oralara para ödemiyor. Yapılan ulaşım ağları ile dünya kentli olma yönünde gidiyor İzmir. Algıyı biz yapmıyoruz, tüm söylemlere rağmen alanların dışına çıkarak siz yapıyorsunuz. AK Partinin derdi İzmir, İzmir olduğunda siyaset yapmıyoruz. Eleştirdiğimiz konu şu; sorunlar dağ gibi büyümeye devam ediyor" diye konuştu.

AYDIN: DAR GELİRLİLERE DESTEK OLMAYA DEVAM EDİYORUZ
“Bütçe siyasi tercihlerimizi somutlaştıran bir belge” diyerek, Cumhur İttifakı cephesinden gelen eleştirilere yanıt veren CHP'li Meclis Üyesi Murat Aydın, belediyenin halktan aldığı gücü halkın yararına ve toplumun geniş kesimlerinin yararına kullandığını ifade etti. Bütçelerin hazırlanma süreçleri oldukça uzun ve karmaşık olduğuna vurgu yapan Aydın, “Bütçeyi hazırlarken bir rakam kabul etmeniz gerekiyor. Devletin Hazine Bakanlığı'nın tahminleri verilerini kullanmak zorundasınız. 2021 yılı sonunda, 2021 yılı enflasyon tahmini 9,4… 28 Ekim'de tahminini 18 olarak revize etti. Bu tahminden 18 gün sonra enflasyonu 19 olarak açıkladı. Göreceksiniz İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi yüzde 95'in üzerinde gerçekleşme ile karşımıza çıkacak. Bütçe de ne var? Her kriteri arttıkça bütçenin şeffaflığını arttıracağı için önemli... Başka ne var? Yatırım var. Arkadaşlar rakam verdi, ‘2019'dan beri şu kadar bütçe aldınız bunu ne yaptınız?’ diye. ESHOT, İZSU'nun sadece yatırımı 10 milyar 188 milyon doğrudan yatırım. Bu bütçe dar gelirlilere yardım etmeye devam ediyor. ESHOT sabah ve akşam saatlerinde, en yoğun saatlerde, insanlara destek olmaya devam ediyor. ‘1 tane kütüphane yaptınız mı?’ diye sordular, 8 tane yaptık. Seneye daha iyisini yapana kadar bununla yetineceğiz" açıklamalarında bulundu.

HIZAL: SİYASİ RAKİP DE OLSAK…
Tekrar kürsüye çıkarak CHP'li üyelerin sözlerine yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Her eleştirimizin arkasında CHP'li meclis üyelerinden tarafımıza algı eleştirisi geliyor. Bende şunu diyeyim; Bu şehirde trafik sorunu yok. Varsa da sorumlusu siz değilsiniz, şehri siz yönetmiyorsunuz. Alt yapı sorunu yok, bu şehirde atık su kanalları ayrıldı bitti, kenti siz yönetmiyorsunuz. Bunları bu şekilde söylersek herhalde manipülasyon yapmamış oluruz. Yada şunu dersek 'İzmir Büyükşehir Belediyesi 10 yılda verdiği tüm kentsel dönüşüm hedeflerini yerine getirdi' dersek... Bu şekilde algı yapmamış mı olacağız? Biz gerçekleri söylemeye devam edeceğiz. Yüzde 95 bitti diyorsunuz viyadüklerle ilgili. Geçmiş yıllardaki performans raporlarında var, yüzde kaç bittiği ve ihalenin ne zaman yapıldığı... Hak edişleri ödeyebilmek için kredi çekiyorsunuz. Borçlanarak hak edişleri ödemek zorunda kalıyorsunuz. Evet, aramızda bir fark var. Ben bu farkı net göremedim. Biz yapmak için mücadele ediyoruz, siz yaptırmamak için mücadele ediyorsunuz. Biz burada art niyetli olmadan yapın, İzmir'in sorunlarına çözüm bulun diyoruz. Geleceğini İzmir'de hayal eden bir kişi olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şu an siyasi olarak rakibim de olsa başarılı olmasını canı gönülden isteyen biriyim. Sizin kendi içinizde başarısız olmanızı isteyen birileri var" diye konuştu.

KÖKKILINÇ: BİRBİRİMİZ İLE GURUR DUYMAK İÇİN SEÇİLMEDİK
Son olarak söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise temsil ettikleri partilerde halka hizmet etmek için seçildiklerine vurgu yaparak, "Birbirimiz ile yarışmak yada gurur duymak için seçilmedik. Hepimizin siyasi görüşlerimiz var. Bugün CHP yerelde iktidarsa sizin göreviniz eleştirmek, başarıları ile gurur duymak değil... Asgari ücretin net 2 bin 825 TL olduğunu söylemek isterim. TÜFE 19,25; enflasyonda yüzde 20'lerdeyiz... ÜFE ise yüzde 50'lerde. Ülkemizin gelmiş olduğu ekonomik tablo yoksulluk. Göreve geldiğimizden beri deprem, sel her türlü felaketi yaşadık ve kriz belediyeciliğine örnek teşkil ettik. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak merkezi yatırımlardan yüzde 2'lik pay alarak ve 81 il içinde 76'ncı sırada olarak İzmir halkına sahip olduğumuz bütçeyi en iyi şekilde yansıtıyoruz” şeklinde konuştu.

SOYER: TÜRKİYE'DEKİ EN BAŞARILI BELEDİYEYİZ
Tüm eleştirilere yanıt vermek ve bütçe ile ilgili konuşmak için söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tüm meclis üyelerine teşekkür ederken, "Herkes çalışarak gelmiş ve çok seviyeli bir müzakere oldu... Hepinizi tebrik etmek istiyorum. Son derece modern bir görüşme oldu ve kırıcı olmadan seviyeli bir müzakere oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi egolarına yenilen sığ siyaset yapan bir meclis olmadığını herkese gösterdi. Bir kafa karışıklığı olduğunu da söylemem lazım... Özgür Bey söyledi ki 'Konuların hiçbiri gerçek değil', biz burada faaliyet raporunu konuşmuyoruz. Biz 2022 yılında nereye ne kadar para harcayacağımızı konuşuyoruz. Bu nedenle geleceğe dönük fotoğraflar var. Hele ki 2,5 yıl içinde 5 yıl için verdiğimiz vaatlerimin sorulduğu durum asla… Daha 2,5 senemiz var. Belediyeden merkezi hükümetten aktarılan para bütçenin yüzde 8'i. Doğru ama bu İzmir'den giden vergilerin ne kadarının geri geldiğinin sorulmayacağı anlamına gelmez. Bunun siyaseti olmaz, herkesin bunu sorması lazım. 2019'da 84, 5 milyar, 2020'de 94,5 milyar, 2021'de 97 milyar İzmir vergi ödemiş ancak aldığımızın toplamı 5,6 milyar. Yani İzmir 40 vermiş ancak 1 almış. İzmir'in merkezi hükümetten alması gereken yatırımın verdiğine yakın olmasını hayal ediyoruz. İZBETON ile ilgili birkaç rakamı söylemem lazım... İZBETON'un çok ciddi çalışmaları var. Rakamlar çalışmaları ortaya koyuyor. Çalışmayan bir sayfada sanal koşu için hizmet alındığı söylenmiş. Burada 10 sanal yarış düzenlenmiş. Türkiye'de ilk kez bir sanal koşu platformu oluşturmuşuz. Burada 4 bin 800 üyemiz 11 bin kilometre koşu yapmışlar. Yenilememişiz çünkü nisandaki maratona hazırlanıyoruz. Buca Otogar Viyadükü'nde yüzde 85-90 civarında tamamlanmış durumda. Tünel değil. Biz çok uzun konuştuk ancak kararlarımızın yüzde 98'ini birlikte geçirmişsiz. Bütçe başarılı! Bütçenin başarısını ölçen şey gerçekleşme oranıdır. Burada bütün mali hizmetlerde çalışan arkadaşlarımız tebrik ediyorum. Eminim ki Türkiye'de bu kadar başarılı bütçe yapan bir belediye yoktur. Türkiye yangın yeri… Biz müzakere ederken ekmek 2,5 TL oldu. Ocak sonuna kadar biz halk ekmeğe zam yapmayalım böyle devam edelim. Bir şey içimi çok acıtıyor. Yüzde 50'den fazla genç bu ülkeyi bırakıp gitmek istiyor. Bu olabilecek en ağır faturadır. Bir yerde orman yanıyorsa bir grup ağacın kendini kurtarması mümkün değil. Hep birlikte bu yangını söndürmeliyiz. İzmir'den el ele vererek bu yangını söndürmeliyiz. Allah korusun Türkiye'deki bu dalgalanma 10-15 gün daha devem ederse daha kötü sonuçlar ortaya çıkar" dedi.

Konuşmaların ardından 2022 yılı bütçesi ve performans programı oy çokluğu ile kabul edildi.

BÜTÇEDE NELER ÖNE ÇIKTI?
İzmir Büyükşehir Belediyesi 2022 Mali Yılı bütçesinde yatırım ve hizmet miktarı ile önce çıkan 19 ana başlık ise şöyle:

-Ulaşım yollarında asfalt kaplama, bakım, onarım ve düzenleme yapılması için 1 milyar 100 milyon TL,
-Hafif Raylı Sistem Projesi kapsamında Buca Metrosu için 510 milyon TL,
-Tramvay hatları yapımı için 301 milyon TL,
-Hafif Raylı Sistem Projesi kapsamında Fahrettin Altay-Narlıdere Kaymakamlık Metrosu yapımı için 250 milyon TL,
-Kamulaştırma çalışmaları için 201 milyon TL,
-Buca-Bornova arası sanat yapıları, tünel ve bağlantı yolları yapılması için 190 milyon TL,
-İzmir Opera Binası için 170 milyon TL,
-Kemeraltı ve çevresi yenileme alanı proje ve programları için 156 milyon TL,
-İzmir Hafif Raylı Sistemi araç depolama tesisleri yapım işi için 150 milyon TL,
-Süt Kuzusu Projesi için 117 milyon 500 bin TL,
-İhtiyaç sahiplerine ayni ve nakdi yardım için 100 milyon 10 bin TL,
-Modern, yenilikçi, temalı yeşil alanlar projesi için 100 milyon TL,
-Haşerelerin üreme alanlarını periyodik olarak kontrol etmek ve ilaçlama yapmak için 97 milyon 680 bin TL,
-Akıllı trafik yönetim sisteminin geliştirilmesi için 96 milyon 800 bin TL,
-Araç ve iş makinesi alımları hizmeti için 80 milyon TL,
-Ulaşım yollarında alt ve üst geçit çalışmaları için 66 milyon TL,
-Belediye hizmet tesisleri, binaları ve depolarının yapımı, bakımı ve güçlendirilmesi 60 milyon TL,
-Yollardaki yağmur sularının uzaklaştırılması ve dere ıslahı yapılması için 50 milyon TL

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 KSK
 25 Kasım 2021 Perşembe 08:33
Aziz bey sayesinde olduğunu biliyoruz bu mali yapının
 tuna
 25 Kasım 2021 Perşembe 08:26
birşey yaptıgın yok ki. Belediyeye yandaşları doldur onları besle suya zam yap sonra basarılıyız de hadi ordan hadi ordan
 T.C. Vatandaşı
 25 Kasım 2021 Perşembe 08:00
Şu günlerde ekonomi ve bütçe konusundaki söylemleri dikkate alınmayacak bir siyasi anlayış varsa bunun adı net olarak bellidir ve o da AKP'dir. Bunun için kura ve bunun yarattığı tahribata bakın yeterlidir. Dün akşam benzin istasyonları önünde oluşan kuyruktan kim sorumludur acaba? NOKTA
 Tuhaf işler!
 25 Kasım 2021 Perşembe 02:12
Belediyeyi eleştiren meclis üyeleri, şu otogar metrosu ne zaman yapılacak? Bu şehirle resmen alay ediliyor. Hızlı tren dendi, onun da ne zaman biteceği belli değil. YİD projeleri haricinde son 5 yılda hükümet ne kadar yatırım yaptı diyeceğim ama ortada büyük hiçbir proje yok. 2011'de Çandarlı'da liman yapacağız diye temel atıldı, proje öyle kaldı. Ha ha ha ... Yıllardır yapılmayı bekleyen o kadar çok proje var ki! Say say bitmez. Hala daha İZBAN, Konak Tüneli anlatılıyor. İZBAN açılalı kaç yıl oldu? 100 milyar vergi veren şehre yıllar önce yapılan Konak Tüneli anlatılıyorsa yatırım yapılmadığı sonucu çıkar. Anlatacak başka bir şey yok. dağ başına özel sektörün yaptığı şehir hastanesinin temeli bile yıllar önce atılmıştı. Umarım bu dağ başındaki hastane açılınca şehir içindeki hastaneler kapatılmaz. Aliağa vergiyi büyükşehir belediyesine mi veriyor? İzmir'de belediyeye düşen hakkını vermiyorsunuz diyen mi var da yıllardır aynı şey söyleniyor? 1 metre metro yapılmışlığı yok. Resmen oy yoksa proje de yok deniyor. Gönderilen ödenekler de İzmirlinin parası, AKP'nin değil.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz