MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP'nin 'yerel yönetim' hedefleri belli oldu
Politika
5 Temmuz 2021 Pazartesi 10:55

CHP'nin 'yerel yönetim' hedefleri belli oldu

CHP Parti Meclisi’nde (PM) oybirliği ile kabul edilen Yerel Yönetimler Politika Belgesi’nin ayrıntıları ortaya çıktı.

Yerel Yönetimler Politika Belgesi'ne göre, CHP iktidarında, belediye sayısı artırılacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, siyasi iktidarın ülkedeki bin 836 belediyeyi kapattığını belirterek, “Gelişmiş ülkelerde belediye başına düşen kişi sayısı 10 binlere inerken bu rakam Türkiye’de 60 binlere çıktı. İhtiyaca göre yetki ve bütçelerini düzenleyerek kapatılan beldeler ile birlikte 2 bine yakın belediyeyi yeniden açacağız. Belediye başına düşen kişi sayısı 20 binlere düşecek. Hizmetleri halka yakınlaştıracağız” dedi.

CHP iktidarında uygulanacak yerel yönetim politikalarının belirlenmesi amacıyla yaklaşık bir yıldır sürdürülen çalışmalar tamamlandı. CHP’li Torun başkanlığında hazırlanan Yerel Yönetimler Politika Belgesi, PM toplantısında görüşülerek, oybirliği ile kabul edildi. 52 sayfalık belge, “yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, demokratikleştirilmesi ve şehirlerin sürdürülebilir kılınması” ana başlıklarına odaklanıyor. Belgede öne çıkan düzenlemeler özetle şöyle:

YETKİ VE GELİRLERE ARTIŞ
- Belediyelerin yetkileri, öz gelirleri ve hizmet kapasiteleri artırılacak. Böylece belediyeler merkezi yönetimin; siyasi ve finansal bağımlılığından kurtarılacak. Belediyeler güçlendikçe hizmetler halka yakınlaşacak ve ucuzlayacak.

- Belediye bütçeleri yalnızca nüfusa göre değil, kentin ihtiyaçlarına göre düzenlenecek. Yerel yönetimlere; hizmet verdiği ulaşım, iletişim gibi bazı alanlarda vergilerin belirli oranlarını toplama yetkileri verilecek, bağış toplama yetkileri genişletilecek.

- Yerel yönetimlerde yakından yönetim ilkesi esas alınacak. Belediye sayıları artırılacak ve belediye başına düşen kişi sayısı azaltılacak. Halk, yaşadığı kentle ilgili kararların bir parçası olacak.

- Şehirler, uzun vadeli planlamalarla sürdürülebilir politikalar geliştirecek. Kentler doğal afetlere hazırlıklı olacak şekilde uzun vadeli tasarlanacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve kırsal üretim teşvik edilecek.

‘DENGE KURACAĞIZ’
CHP’nin İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’nin 12. maddesinde halka, “Yeni bir merkez-yerel dengesi kuracağız” sözü verdiğini anımsatan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Yerel Yönetimler Politika Belgesi ile bu maddenin gereğini yerine getiriyoruz. Yerel yönetimler devletin vatandaşa en yakın eli. Siyasi iktidar o eli kesmek istiyor ama biz güçlendireceğiz. Hizmetleri halka yakınlaştıracağız” diye konuştu.  

CHP, Yerel Yönetimler Politika Belgesi ışığında, partinin Yerel Yönetimler Reformu Yasa Teklifi’ni yazmaya başlıyor. Bu kapsamda Torun başkanlığında oluşturulacak heyet, kısa süre içinde çalışmalara başlayacak. Yasa teklifi hazırlanarak, TBMM’ye sunulacak.  (Cumhuriyet)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Mustafa CAN
 5 Temmuz 2021 Pazartesi 18:17
CHP Genel Merkezi zihniyetini değiştirmez ve genel veya yerel seçimlerde ön seçim yapmaz ise (AKP'ye payanda olmaya devam ederse)korkarım ana muhalefeti de kaybeder.Herkes bunu görürken hala CHP sahalarda yok. Salıdan salıya kendi yandaşları tarafından şakşaklanmak iktidar olmaya yetmez.(Tabi ki iktidar olma niyetleri varsa.)
 “ Hizmetler halka yakınlaşacak ve ucuzlayacak “
 5 Temmuz 2021 Pazartesi 12:14
İzmir BB kamu hizmeti olan toplu taşımada ayrımcılık yapıyor. Merkez ilçelerde 120 dk. aktarma hakkı var. Çevre ilçe belediye otobüslerindeki aktarma hakkı İzmir BB meclisince 10.02.2016 tarihinde iptal edildiğinden belediye ( ESHOT ) otobüsleri dolmuş işletmesi gibi indi bindi para ödeniyor. Yetmedi aktarma hakkı olan merkez ilçelerde biniş ( tam ) 3,46.- TL . Aktarma hakkı olmayan çevre ilçelerde biniş (tam ) 3.56.- TL. Merkez ilçelerde hem 120 dk. aktarma hakkı var , hemde 10 krş daha az. Çevre ilçelerde hem aktarma hakkı yok , hemde 10 krş daha fazla ödeniyor. Yetmiyor çevre ilçelerden belediye ( Eshot ) otobüsleri çekilerek ( Seferihisar ilçesinde başladı 2019 Aralık ) İZTAŞIT ( Özel halk otobüsü ) uygulamasında ısrar ediliyor . ( İzmir BB Başkanı sayın Tunç Soyer geçen hafta bir toplantıda yine ifade etti ) Bu uygulama hangi halkla yakınlaşılıyor ? Hangi halkla uzaklaşılıyor. Hangi halka hizmet ucuzlatılıyor ? Hangi halk için belediye hizmetten çekilerek toplu ulaşımı özelleştiriyor , ( İZTAŞIT ) CHP İzmir ‘deki bu ayrımcı hizmet anlayışıyla mı iktidar olacak ? İktidar olurda İzmir’deki toplu ulaşım uygulamasında olduğu gibi kamu hizmetlerinde ayrımcılık yapmayacağının garantisi var mı ? İzmir’de merkez ilçelerde 120 dk. aktarma hakkı var. Çevre ilçelerde aktarma hakkı yok. Merkez ilçelerde 120 dk. aktarma haklı biniş (tam ) 3,46.- TL. Çevre ilçelerde aktarma hak- sız biniş ( tam ) 3,56.- TL. Merkez ilçelerde otobüs ( ESHOT) , metro , vapur, tramvay var. Çevre ilçelerde İZTAŞIT ( özel halk otobüsü ) uygulamasında ısrar edilirse otobüs ( ESHOT ) dahi yok . “ Eşit yurttaşlık mümkün “ mü ? “ Göreve gelirken refahı İzmir’in tamamına paylaştırmayı hedeflediklerini “ belirtilmiş ! Toplu taşımada refah İzmir’in tamamına paylaşılmış mı ? . Yurttaşlar İzmir’de toplu ulaşım hizmetinden eşit ve adil faydalanmış mı ? İzmir’in sınırları sadece merkez ilçelerden mi ibaret acaba ? İstanbul Marmara rayda aktarma hakkı yokmuş ? İzmir çevre ilçelerinde ESHOT otobüslerinde aktarma hakkı var mı ? İzmir çevre ilçelere İzmir BB olarak toplu ulaşım hizmeti veremiyoruz. Ne yapalım Tamamen özelleştirelim ( İZTAŞıT - Özel halk otobüsü ) Ne yapalım ! Stad yapalım ! 2 tene yaptık. Üçüncüyü de yaparız. Ne yapmayalım ? Çevre ilçe halkına ; çevre ilçelerden tahsil edilen vergilerden ( Torbalı , Kemalpaşa , Aliağa ödenen vergi oranı % kaç ? ) İzmir BB ‘nin aldığı payla alınan belediye otobüslerinden vermeyelim !
 Partili
 5 Temmuz 2021 Pazartesi 11:21
Ön seçim olacak mı? Yoksa genel merkez atamaları ile yola çıkışacaksa bu partiye gönülden bağlı olanlar yok böyle biline buyurun devam ediniz...
 İSLAMLARLI
 5 Temmuz 2021 Pazartesi 11:02
ilk hedef; köylerden belediyelere geçen arsaları satmak.. Tıpkı Dikilinin İSLAMLAR KÖYÜNDE olduğu gibi... CHP li ADİL KIRGÖZ 45 arsayı sattı. Alanların önemli bir bölümü MÜTEHİTLER. köyün gençlerine uygun fiyata veremedi. HALKÇILIKTAN RANTÇILIĞA GEÇTİ.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz