MENÜ
İzmir 22°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çalık’ın projesi halkın kantarında!
Enerji
15 Temmuz 2023 Cumartesi 10:33

Çalık’ın projesi halkın kantarında!

Urla’da 3’üncü derece doğal SİT statüsündeki tarım arazisine Çalık Holding tarafından yapılması planlanan güneş enerji santralinin halkın katılım toplantısı 27 Temmuz günü gerçekleşecek.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 2008 yılında aldığı ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı ile İzmir’in Urla ilçesine 16 türbinli Demircili Rüzgar Enerji Santrali’ni diken Çalık Holding’e bağlı şirket kapasite genişletmek için harekete geçmiş ve yeni dosya sunmuştu.

ÇED süreci başlatılan projenin halkın katılım toplantı tarihi de belli oldu. Toplantı 27 Temmuz Perşembe günü saat 13:30da Urla Kuşçular Mahallesi’ndeki Kuşçular Kahvehanesi’nde gerçekleşecek.

PROJE HAKKINDA
Şirket rüzgar enerji santrali projesine ek olarak güneş enerji santrali dikmek için bakanlıktan izin istedi. Şirket 16 milyonluk yatırımla Kuşçular Mahallesi’ndeki 33 bin 861 metrekarelik alana 4 bin 550 adet panel yerleştirilmesi planlanıyor.

KORUMA ALTINDAKİ CANLILARIN YAŞAM ALANI
100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda tarım arazisinde yer alan santral sahası aynı zamanda 3’üncü derece doğal SİT alanında kalıyor. Santral sahasında ayrıca BERN Sözleşmesi’ne göre uluslararası koruma altında 6 endemik canlı yer alıyor.

RES PROJESİ MAHKEMEDEN DÖNMÜŞTÜ
Çalık Holding’in RES projesi daha önce mahkemeden dönmüştü. İzmir 3. İdare Mahkemesi proje için verilen ÇED kararını iptal etmişti. Ardından Bakanlık şirket için yeni ÇED kararı vermişti.

Bilirkişi raporunda “Santralin kurulacağı bölge Türkiye’nin kuş göç yollarının ortası. Her yıl 50 bin kuş bu alanı kullanarak göç ediyor. Proje alanında yapılan tespitlerde burada bulunan 35 kuş türünden 2’si ciddi, 14’ü de risk altında. Endemik bitkiler açısından önemli bir rezerv alanı” ifadeleri yer almıştı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz