MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Cumhur İttifakı'ndan Soyer'e 'emsal' desteği
Yerel Yönetimler
13 Ekim 2021 Çarşamba 15:32

Cumhur İttifakı'ndan Soyer'e 'emsal' desteği

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Bayraklı ilçesi için alınan emsal artışı kararının tüm kent genelindeki orta ve ağır hasarlı binalar için uygulanmasını sağlayacak öneriyi Meclise getireceği açıklamasını değerlendiren AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Az hasarlı binalar ile ilgili bir düzenleme yapılmalı ancak şu haliyle de eşitlik noktasındaki hassasiyetleri göz önüne almaları olumlu" ifadelerini kullanırken, MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise, " Biz AK Parti ve MHP olarak bu öneriyi kabul edeceğiz" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ- İzmir'de geçtiğimiz yıl 30 Ekim günü yaşanan 6,9 şiddetindeki deprem sonrası, kent genelinde binlerce bağımsız bölüm hasar almıştı. Özellikle Bayraklı ilçesinde ağır hasarlar oluşurken, 79 bin bağımsız bölüm dönüşüm için 'emsal artışı' haberine kilitlenmişti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “emsali artırın” talebi sonrası Bayraklı Belediyesi konuyu acil biçimde gündemine getirmiş ve yüzde 10’luk emsal artışı verilmesi kararı alınmıştı.

AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partili siyasiler yüzde 10'luk kararının yetersiz olacağını vurgularken, gerçekleştirdikleri çalışma sonrası hazırlanan emsal artışı dosyasını gündem maddesi önergesi olarak Büyükşehir'e sunmuş ve kent genelinde yüzde 30'luk emsal artışı verilmesi çağrısında bulunmuştu.

Deprem mağdurları ise sorunun ancak yüzde 30'luk emsal artışının çözebileceğini belirterek Başkan Tunç Soyer ile bir zirve yapmış ve Soyer’in ilk meclis gündemin yüzde 10’luk emsal artışı kararının revize edileceği konusunda depremzedeler ile sözleşmişti.

'BAYRAKLI' SINIRLAMASINA CUMHUR İTTİFAKI VE DEPREMZEDELER TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
11 Ekim günü gerçekleştirilen İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi oturumunda Bayraklı Belediyesi'nin yüzde 10'luk emsal artışı kararı revize edilirken, sadece Bayraklı ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve K sınırlarında geçerli olacak parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30'luk emsal artışı teklifi Meclisten geçirilmişti.

Cumhur İttifakı 'parselde yüzde 20, ada da ise yüzde 30' emsal artışı kararını kent genelinde yüzde 30 verilmesi talebi ile reddederken, depremzedeler de emsal artışı kararının sadece Bayraklı ile sınırlı kalmasına tepki göstermişti.

SOYER İLK MECLİSTE YENİDEN GÜNDEME GETİRECEK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise bugün yaptığı açıklamada kent genelinde, depremde ağır veya orta hasar görmüş binaların tamamına parsel bazında emsal artışı verilmesi teklifini ilk meclise oturumunda gündeme getireceğini belirtti.

HIZAL: AYRIM YAPMAKSIZIN PARSEL BAZINDA YÜZDE 30 EMSAL ARTIŞININ REVİZE EDİLMESİ LAZIM
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in getireceği öneri hakkında değerlendirmelerde bulunan Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Bizim itirazlarımız eşitlik ilkesi üzerineydi. Deprem en fazla hasarı bayraklıya verdi farkındayız ancak Bayraklı'nın yanında yer alan Bornova, Karşıyaka var. Bunun en başta sade Bayraklı ile sınırlandırılması yanlıştı. Bizim oy çokluğu vermemizdeki temel neden buydu. Biz bunu yaptığımızda CHP meclis üyeleri Bayraklı'daki düzenlemeye karşı çıktığımız iddiasında bulundu. Hatta bunu genele yayarsak uygulaması zor olur söylemleri vardı. Ancak biz Bayraklı'daki sorun neyse, diğer ilçelerde de aynı sorun yaşanıyor demiştik. Sayın Soyer böyle bir duruma gelmişse ve bizim ve depremzedelerin itirazları kabul ediliyorsa bu olumlu. Bir eksik daha var burada. Burada bir ayrım yapmaksızın parsel bazında yüzde 30 emsal artışının revize edilmesi lazım. Az hasarlı binalar ile ilgili bir düzenleme yapılmalı ancak şu haliyle de eşitlik noktasındaki hassasiyetleri göz önüne almaları olumlu" ifadelerini kullandı.

BU HALİYLE AZ DA OLSA OLUMLU BİR GELİŞME
Getirilecek önerinin kendi önerilerinden cımbızla çekilen konuların içerdiğini belirten Hızal, "Bunu bir şekilde değil orta, ağır, az hatta hasarsız  binalar için geçerli olmalı. Çünkü burada dönüşüm hamlesi yapılması lazım. Bunu bizim için fırsat olması gerekiyor. Bizim Büyükşehir Belediyesi'nin CHP ve İYİ Partinin oyları ile reddedilen önergemiz tüm bunları içeren önergeydi. Bu önergenin içinde bazı şeyleri cımbızla çekerek durumu düzeltmeye çalışıyorlar. Şu haliyle az da olsa olumlu bir gelişme. Buna destek vereceğiz" diye konuştu.

ŞAHİN: BİZ DEPREM GERÇEĞİNİN DİKKATE ALINMASINI İSTİYORUZ
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise, "Biz önerimizin tekrar gündeme alınmasını istedik. Bu tüm partilerin birlikte çalışması ile tekrar gündeme alınmalı diye önerdik. Çünkü bu konu siyaset üstü bir durum. Biz AK Parti ve MHP olarak bu öneriyi kabul edeceğiz. Biz deprem gerçeğinin dikkate alınmasını istiyoruz. Az, orta ve ağır hasarlı binalar var. Deprem İzmir'deki vatandaşları mağdur etti. Bizim amacımız bu mağduriyetlerin giderilmesi. Bu işin partisi olmaz" dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 MEVLÜT ŞAHİN
 14 Ekim 2021 Perşembe 13:03
Bizim oturduğumuz evler Bayraklı Adalet mah.125 daire az hasarlıydı ama riskli bina oldu yıkılacak.Bu ne yaa orta ve ağıra var az hasarlı riskli ne?Bu ne biçim anlayış,%30 üçüne de olmalı.Bütün olanaklarımızı ömrümüzü verdiğimiz evimiz,emeklilikte siz yöneticiler sayesinde cehennem ettiniz dünyamızı,kredi de 20 yıl faizsiz olmalı aksi takdirde CHP deAKP de sorumlusunuz.
 sezarın hakkı sezara
 13 Ekim 2021 Çarşamba 18:23
İnşaat dedinmi destek verirler.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz