MENÜ
İzmir 22°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Eskinazi'den kur çıkışı: Faiz ve enflasyonun gerisinde kaldı!
İş Dünyası
4 Temmuz 2024 Perşembe 09:59

Eskinazi'den kur çıkışı: Faiz ve enflasyonun gerisinde kaldı!

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Haziran ayında yüzde 17 azalışla 1 milyar 329 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. EİB’nin 2024 yılının Ocak-Haziran döneminde ihracatı 9 milyar 21 milyon dolar olurken, son 1 yıllık dönemdeki ihracatı 18 milyar 77 milyon dolara ilerledi. İhracat rakamlarını değerrEge İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, "Bizim stratejimiz; “Çok üret, çok ihraç et, enflasyon daha çabuk düşsün.” olmalıdır. Kur oranlarımız faiz ve enflasyonun gerisinde kaldı. Bu şekilde sanayide, ticarette, dijitalleşmede, tarımda katma değer temelli üretimi ıskalıyoruz" dedi.

181 milyon dolarlık ihracata imza atan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği zirvedeki yerini korurken, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 121 milyon dolarlık döviz getirisiyle ikinci ve Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 101 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ise Haziran ayını yüzde 4 artışla 97 milyon dolar ihracatla geride bıraktı.  

Ege Maden İhracatçıları Birliği ihracatını yüzde 2 artışla 91 milyon dolara yükseltti. Ege Tütün İhracatçıları Birliği ihracatını yüzde 6 artışla 80 milyon dolara çıkardı.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 9 artışla 67 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin ihracatı 63 milyon dolara olarak gerçekleşti.   

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Haziran ayında 60 milyon dolarlık ihracat rakamını kayda aldı.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılı Haziran ayında ihracatı 55 milyon dolar oldu.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Haziran ayında 24 milyon dolarlık, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ise 11 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırmayı başardı.

178 farklı ihraç pazarına ulaştık
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Birliğimizden yapılan sanayi ürünleri ihracatımız 688 milyon dolar, tarım sektörlerimizin ihracatı 550 milyon dolara olarak gerçekleşti. Haziran ayında 178 farklı ihraç pazarına ulaştık ve 73 ülke ve bölgeye ihracatımızı artırmayı başardık. Avrupa Birliği’ne ihracatımız 2024’ün Haziran ayında 626 milyon dolarlık hacme ulaşırken toplam ihracatımızda Avrupa kıtasının payı yüzde 53 olarak kayıtlara geçti. İhracatımızdaki ilk beş ülke; Almanya’ya 139 milyon dolar, ABD’ye yüzde 114 milyon dolar, İtalya’ya 86 milyon dolar, İspanya’ya 84 milyon dolar, Birleşik Krallık’a 73 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sürdürülebilir büyüme için düşük enflasyon şart; düşük enflasyon içinde daha çok üretim şart. Ne kadar fazla üretirsek enflasyonu o kadar düşürebiliriz. Bizim stratejimiz; “Çok üret, çok ihraç et, enflasyon daha çabuk düşsün.” olmalıdır. Kur oranlarımız faiz ve enflasyonun gerisinde kaldı. Bu şekilde sanayide, ticarette, dijitalleşmede, tarımda katma değer temelli üretimi ıskalıyoruz. Ekonominin faiz-enflasyon-kur sarmalından kalıcı olarak çıkarılmasını, 2025 yılından itibaren enflasyon görünümünün daha olumlu olacağını ümit ediyoruz.” dedi.

Ege Bölgesi’nin ihracatı 2 milyar 245 milyon dolar
Ege Bölgesi, 2024 yılının Haziran ayında ihracatını 2 milyar 245 milyon dolara taşıdı. İzmir, Ege Bölgesi ihracatına 1 milyar 204 milyon dolarlık katkı sağlarken, bu ihracatın 212 milyon dolarlık dilimi Ege Serbest Bölgesi ve İzmir Serbest Bölgesi’nden geldi. 2024 yılı Haziran ayında Manisa, 355 milyon dolarlık performans ortaya koyarken, Denizli 344 milyon dolarlık ihracatla Manisa’yı takip etti. Balıkesir ihracatını 117 milyon dolara ilerleterek Ege Bölgesi illeri arasında dördüncü sıraya adını yazdırdı. Ege Bölgesi ihracatına, Muğla ise 79 milyon dolarlık katkı sağladı. Ege Bölgesi illerinden Aydın 67 milyon dolarlık, Kütahya 33 milyon dolarlık ihracat yaparken, Afyonkarahisar Haziran ayında 24 milyon dolar, Uşak 19 milyon dolar ihracata imza attı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 
 4 Temmuz 2024 Perşembe 12:11
Af edersiniz siz mason musunuz?
 izmirli
 4 Temmuz 2024 Perşembe 12:05
TL değerli diyorsanız ve değersiz TL ile ihracat yapabileceksiniz, sizin ürün kalitenizde yada pazarınızda sorun var demektir. İhracat şampiyonu Almanya düşük euro kuru ile me ihracat yapıyor veya japonya. Önce ürün kaliteni artır sonra ölücü olmayan pazarlara gir. Kendine dön bak, TL düşsün ülke ucuz mal cennetine dönsün ypk öyle yapma.
 
 4 Temmuz 2024 Perşembe 12:01
ortağı olduğu şirketler iflas edince dolar kuru ile paçayı kurtaracağını zan ediyor.
 
 4 Temmuz 2024 Perşembe 11:52
yeter artık takmış kur da kur kur da kur
 MKC
 4 Temmuz 2024 Perşembe 11:50
Don, atlet, zeytin, Allah'in mermerini ihracat yapiyorum diye satarsaniz tabi ki kur yukselsin, normal vatandasin alim gucu yerlerde surunsun istersin Jak Bey! Rabbena hep size zaten. Araba da sizin icin, ev, yali, kat, daire de. Her seye sizin icin! Abi biraz kendinizi gelistirin artik!
 
 4 Temmuz 2024 Perşembe 11:18
AKLINI DOLARLA YECEK
 EMRE
 4 Temmuz 2024 Perşembe 11:13
bu amca da kurdan sorumlu galiba.
 Baran
 4 Temmuz 2024 Perşembe 11:13
Asgari ücrette 12 bin tl ye çeksinler dolar 50 tl. olsun bayağı memnun olursun! Aslını inkar edecek değil ya.
 Citizen
 4 Temmuz 2024 Perşembe 11:13
İhracatımızdaki yüksek katma değerli ürünlerin payı alabildiğine çok düşük seviyelerde. Aslında bu durumun faiz ve enflasyonun gerisinde kalan kur ile açıklanması da pek uygun değil. Örneğin, diğer büyük ölçekli teknoloji ve sanayi yatırımlarından ayrı olarak, bu aralar Güney Kore 450 milyar dolarlık yatırımla yarıiletken üretim kapasitesi artırımı yapıyor. Küresel yarıiletken ihracatındaki payını artırmak için yapılıyor tüm bunlar. Bizde bu ölçeklerde teknoloji yatırımları konuşuluyor mu? Hayır. O halde bizler bu kısır döngülerden nasıl çıkacağız? Bence en öncelikli alan: Yüksek nitelikli eğitim
 
 4 Temmuz 2024 Perşembe 10:55
İş adamlarına ağır vergiler gelsin. Bu şekilde enflasyonun altında kalıyor.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz