MENÜ
İzmir 18°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Esnafların başkanından yolsuzluk çıkışı: Birkaç odamız daha patlar!
İş Dünyası
4 Mayıs 2024 Cumartesi 08:05

Esnafların başkanından yolsuzluk çıkışı: Birkaç odamız daha patlar!

Elbiseciler Odası başkanı ile ilgili yolsuzluk, usulsüzlük iddialarını değerlendiren İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, iddiaların hedefindeki başkan için savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Ata, "Bu odamız gibi tereddütle baktığımız birkaç odamız daha var. Onların da üzerine gidip gerekli tahkikatı yaptıracağım. Yakın zamanda birkaç oda daha patlar" ifadelerini kullandı

EGEDESONSÖZ – İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Yalçın Ata, SONSÖZ TV’de Gazeteci yazar Muhittin Akbel'in sorularını yanıtladı,  önemli açıklamalarda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Esnaf ve Sanatkarlar Şube Müdürlüğü açmış olmasından duydukları memnuniyeti dile getirirken, yolsuzluk, usulsüzlük iddialarıyla çalkalanan Elbiseciler ve Benzerleri Odası gibi birkaç odanın daha yakında patlayacağını söyledi. Uyguladıkları tasarruf tedbirleri sayesinde Birlik’in kasasındaki parayı üçe katladıklarını belirten Başkan Ata, göreve geldiklerinden bu yana yaptıkları işleri anlattı.

BİRLİK OTEL’E 25 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPILIYOR
11 ay önce göreve geldiklerinde vaat ettikleri projelerin çok büyük bölümünün hayata geçirildiğini belirten İESOB Başkanı Yalçın Ata, “Hayallerimizin, projelerimizi, beklentilerimizin üzerinde gerçekleştirdik. Çalışarak yapılmayacak bir şey yok. Önceki yönetimlerde yaklaşık 6 yıl denetim kurulu başkanlığı, 4 yıl da disiplin kurulu başkanlığı görevinde bulundum. O süreçte, Birlik’te ne gibi değişiklikler yapabileceğimizin istişarelerini yapıyordum. Tam 11 aydır Birlik Başkanı olarak hizmet ediyorum. Bu 11 ayda çok yol kat ettik. Arkadaşlarımla beraber, çok güzel işler yaptığımızı düşünüyorum. Birlik Otel, tam 24 yıl ruhsatsız çalıştı. Bir süre önce, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sayesinde ruhsatımızı aldık. Otelin işletmesini 10 yıllığına bir şirkete verdik. O şirket otele 25 milyon liralık yatırım yapıyor. Otelin dokunulmadık yerini bırakmıyorlar, her şeyini değiştiriyorlar. Mülk sahibi Büyükşehir ama otelin sahibi biziz. Otele turizm belgesi almak için müracaatımızı yaptık. İzmir’e 5 yıldızlı bir otel kazandırıyoruz. Haziran ayı içinde Cemil Tugay başkanımızla oteli hizmete açacağız. Birlik binamızın 150 metre ötesinde, belediyemize ait bir açık alan vardı, orasını aldık, otopark yaptık. İlçelerden, metropolden toplantıya gelen arkadaşlarımız araçlarını koyacak yer bulamıyordu, büyük sıkıntı yaşıyorduk. Otoparkımıza kavuştuktan sonra o sıkıntıdan kurtulduk. Şoförler odalarımızın otoparkta katkısı büyüktü. Çeşme’nin en güzel yerindeki arsamızın tüm altyapısını hazırladık. Çeşme’deki arsayla ilgili olarak bir otel projesi geliştirdik. Esnaf Birliğimize bir otel daha kazandırmak istiyoruz. Eğer ruhsatta bir sorun çıkarsa, burasını kiraya vererek Birlik’e gelir sağlayacağız” dedi.

AKARYAKIT TÜKETİMİNİ 5.180 LİTREDEN 3 BİN LİTREYE DÜŞÜRDÜK
Esnaf Birliği’nde sıkı tasarruf yaptıklarını, tasarruf  tedbirlerine uyulması sayesinde çok iyi tasarruf yapıldığını dile getiren Başkan Ata, şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi 11 ay önce bir seçim yaşadık Birlik’te. O süreçte odalara inanılmaz paralar dağıtılmış. Çok düşük meblağlı bir kasa teslim almıştık. Işıkkent’te bir arsamız vardı ve o arsayı 6 milyon liraya satışa çıkarmıştı geçtiğimiz dönemki yönetim. Şimdi biz aynı yeri 3 milyon 200 bin liraya kiraya verdik. İzmir Esnaf Birliği’nin 68 civarında tapulu malı var. Onların hepsini gelir getiren birimler haline getirmeye çalışıyoruz. Kullandığımız akaryakıttan da ciddi tasarruf yapıyoruz. Mesela Birlik genel kurulundan önceki 6 aylık süreçte 5 bin 180 litre akaryakıt kullanılmış. Akaryakıt istasyonu açsak daha iyiymiş! Biz göreve geldik, 6 aylık süreçte kullandığımız akaryakıt 3 bin litreye düştü. Bunun gibi pek çok kalemde tasarruf yapıyoruz. Çalışma arkadaşlarımızın maaşlarını neredeyse iki katına çıkardık ve gününde ödüyoruz. Birlik’te herkesin yüzü gülüyor.”

İddiaların hedefinde oda başkanı… İzmir’de bir hortumlama hikayesi!

ELBİSECİLER ODASI YÖNETİMİNDEKİ ARKADAŞLAR BİRBİRLERİNİ TANIMIYOR
Elbiseciler ve Benzerleri Odası’ndaki yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarına değinen Başkan Ata, yakında 5-6 odanın daha yolsuzluk, usulsüzlük gibi olaylarla patlayabileceği iddiasında bulundu:

“Elbiseciler Odası’nda ortaya çıkarılan yolsuzluk, usulsüzlük beni gerçekten çok üzdü. Elbiseciler ve Benzerleri Esnaf Odası’nın 1074 üyesi var. Yolsuzlukla ilgili olarak adı geçen başkan, biz yönetime seçildikten sonra hayırlı olsuna geldiler. Gelen grupta tanıdığım iki arkadaş vardı. Onlar dediler ki, başkanım, bu yönetimde 9 kişi, denetimde 3 kişi var ama buradaki arkadaşların hiçbirini tanımıyoruz! Denetim kurulundaki arkadaş, yönetim kurulundaki arkadaşı tanımıyor. Yönetimde olan arkadaş, birlikte çalıştığı 8 arkadaşını tanımıyor! Defteri almışlar, imzaya götürmüşler, kapı kapı dolaşarak. Bunu böyle 4 yıl boyunca sürdürmüş! Kendisi odadan harcırah adı altında maaşını almış, yönetim kurulundaki arkadaşlarına maaş vermemiş! Merak ettim, bu nasıl olur yahu dedim, yönetim kurulundaki arkadaşlar birbirlerini nasıl tanımazlar? Öğrendim ki 1074 üyesi olan odanın seçimi, 45 kişiyle yapılmış. Onlar da o yolsuzluk, usulsüzlükle adı geçen arkadaşın yakın çevresindekiler! Oda başkanı, 2016 senesinde 450 bin liraya bir mülk alıyor odaya. 2021 yılının başlarında 457 bin liraya, sadece 7 bin liralık farkla kendi üzerine geçiriyor. Oda yönetiminden iki kişinin imzasıyla yapıyor bunu. Odanı başkanısın ve odanın mülkünü üzerine geçiriyorsun! Olacak şey değil. O mülkü üzerine aldıktan sonra 25 bin liraya kiraya veriyor! 4 yıl sonra bu mülkün değeri 7 bin lira mı artar? İnsaf! Bu arkadaş, Birlik’in disiplin Kurulu’nda çalışan bir arkadaştı. Odanın defterlerini aldık. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Müfettiş raporunu bekliyoruz. Her ay harcırah adı altında fatura getirmiş, para almış. Hiçbir yere gidilmediği halde bu neyin harcırahı? Ankara’ya, Antalya’ya gidersin, uçak biletini, otel paranı fatura ettirirsin, anlarım. Bu, odalarda en kolay dolandırma yöntemidir. Bu da yetmedi. Basit usul muhasebeyle çalışan üyelerimiz var. Basit usuldeki tüm muhasebeler için makbuz kesmiş ama odaya giriş yapmadan, direkt cebine almış. Bizim Birlik olarak bu arkadaşa bir yaptırımımız yok. Bu nedenle 5362 sayı yasanın mutlaka değişmesi gerekiyor. Bu yasa esnaf teşkilatlarına hizmet etmiyor. 5 kişilik Disiplin Kurulumuz var ama yaptırım yetkimiz yok. Sadece kınama cezası verebiliyoruz. Onun dışında oda başkanı üzerinde bir hakimiyetimiz yok. Elbiseciler odası gibi tereddütle baktığımız birkaç oda var. Onların da üzerine gidip gerekli tahkikatı yaptıracağım. Yakın zamanda birkaç oda daha patlar. Esnaf teşkilatının yenilenmesi lazım. Odaların yeniden gözden geçirilip yenilenmesinden yanayım.”

ESNAFIN İÇİNDEN İKİ BELEDİYE BAŞKANI ÇIKARDIK
Gaziemir, Karşıyaka ve Konak başta olmak üzere pek çok ilçede esnaf teşkilatından isimlerin belediye meclislerine girdiğini belirten Başkan Ata, Kiraz Belediye Başkanı Nasuh Coşkun’un Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı, Bayındır Belediye Başkanı Davut Sakarsu’nun da Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı olduğunu hatırlattı.  Baştan Aka, Coşkun ve Sakarsu’dan esnafa pozitif ayrımcılık yapmasını beklediklerini söyledi:

“Gaziemir, Karşıyaka, Konak’ta başta olmak üzere pek çok ilçede 13 esnaf arkadaşımız belediyelerin meclis üyesi oldular. İki esnaf başkanımız da Belediye başkanı oldular. Kiraz’da Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanımız Nasuh Coşkun, Bayındır’da Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Davut Sakarsu arkadaşlarımız, seçimde büyük başarı elde edip belediye başkanı seçildiler. Bu tablo Birlik Başkanı olarak beni çok mutlu ediyor. Biz çok büyük bir camiayız. Türkiye’nin en büyük ikinci Birliğiz. Nasuh ve Davut başkanlarımızdan, esnafın içinden biri olmalarından dolayı, esnafa pozitif ayrımcılık yapmalarını bekliyorum. Selçuk’ta da esnaf masası kuruldu. Tüm ilçe belediyelerimizi gezeceğiz, esnaf masası kurulması için ricada bulunacağız.”

CEMİL BAŞKANIMIZ VERDİĞİ SÖZÜ YERİNE GETİRDİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın, seçimden önce sözünü verdiği Esnaf Müdürlüğü’nü kurmuş olmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirten Başkan Yalçın Ata, şu görüşlere yer verdi:

“Buradan müjdeyi verebilirim. Geçen haftaki İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde Esnaf Müdürlüğü kuruldu ve meclisten geçti. Hepimize hayırlı olsun. İzmir Büyükşehir’de ilk kez böyle bir müdürlük kuruluyor. Artık esnafımız işlerini değişik birimleri ayrı ayrı dolaşarak değil, Esnaf Müdürlüğü ile doğrudan çözebilecek. Verilen sözün yerine getirilmiş olmasından dolayı çok mutluyuz. Cemil Tugay başkanımıza sonsuz teşekkür ediyorum.  Esnaf Müdürlüğü, esnafımızın işini kolaylaştıracaktır. Seçimden önce Birliğimizi ve esnaf odalarımızın yarıdan fazlasını ziyaret etmişti Cemil Başkanımız. Bir ay gibi kısa sürede bu müdürlüğü kurmuş olması, bize karşı samimiyetini gösteriyor. Suda indirim yapıldı. Esnafa su konusunda daha fazla indirim bekliyoruz.”

ESNAF TEŞKİLATINA YAKIŞIR BİR BAŞKANLAR TOPLANTISI OLDU
Tasarruf tedbirleri uygulanırken Kıbrıs’ta başkanlar toplantısının yapılmasına yönelik eleştirileri değerlendiren İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim yılda bir kez, yasanın emrettiği şekilde başkanlar toplantısı yapmamız gerekiyor. 2022 yılında  Marmaris’te yapılmıştı.  28 oda başkanımız değişti son seçimlerde. 2023 yılında başkanlar toplantısı yapılmadı. Seçime üç gün kala, Birlik’in salonunda başkanlarla bir araya gelindi, o kadar. O da seçim çalışması gibiydi. Arkadaşlarla oturup konuştuk, bu yıl nerede yapalım diye. Kıbrıs’ta karar kıldık. İyi bir yerde olsun istedik. Tasarruf tedbirleri uygulanırken, Kıbrıs’a mı gidilir dediler. Göreve geldiğimizden bu yana inanılmaz bir tasarruf yaptık. Aldığım kasayı, üç katına çıkardık. Esnaf teşkilatına iyi bir yerde başkanlar toplantısı yakışırdı. En uygun rakam karşılığında güzel bir seyahat oldu. Olabilecek en düşük fiyata aldık bu seyahati.”

BAĞKURLU ESNAF DA 7200 GÜNDE EMEKLİ OLABİLMELİ
Esnafın devletten en büyük isteğinin, 7200 günde emekli olmak olduğuna vurgu yapan Başkan Ata, bu konuda şunları söyledi:

“Geçen hafta Ankara’daydım. Bizim olmazsa olmazımız, Bağkurlu esnafımızın da 7 bin 200 günde emekli olmasıdır. Bunu defalarca dile getirdik. Yanımızda çalışan arkadaşlar 7200 günde emekli oluyor, fakat işveren olan esnaf 9 bin günde emekli oluyor. Bu haksızlığın giderilmesi için hükümet, Cumhurbaşkanımız ve bakanımız söz verdi. 2024’ün ikinci yarısında bu talebimizin gündeme geleceğini öğrendik. Esnafa kredi sağlama anlamında sıkıntılar yaşıyoruz. Seçimlerden sonra Esnaf kefalete para gelmedi. Dönen parayla çarkı döndürüyoruz. Önümüzdeki süreçte paranın geleceğini düşünüyorum. Paradan yana sıkıntı yaşıyor esnafımız. Yakın zamanda bu sorunun çözüleceğini umuyoruz. Bankalardan esnafın kredi çekmesi mümkün değil. Yüzde 60, 70 oranıyla kredi alamıyoruz. Kredi faiz oranlarının düşmesini bekliyoruz.”

Gevrek ve boyoza 2022'nin 3'üncü zammı geldi… İzmirlilere kötü haber!

EKMEK VE GEVREĞE ZAM YAPILMASINA KARŞIYIM
Ekmek ve gevrek fiyatlarının artık Ticaret Bakanlığı tarafından tespit edilecek olması konusuna da değinen Başkan Ata, ekmek ve gevreğe zam konusunda görüşlerini açıkladı:

“Eskiden belediyeler ekmek ve gevrek fiyatını belirliyordu. Sonra bu yetki esnafa verildi. Biz de 5 kurumdan gelen  temsilcilerden oluşan komisyonda yeni fiyatı konuşup karara bağlıyor, Valilik makamına iletiyor, sonra da açıklıyorduk. Hiçbir sorun da yaşanmıyordu. Şimdi komisyon aynı görevini sürdürecek ama fiyatı belirlemek, açıklamak yetkisi Ticaret Bakanlığı’na geçti. Ankara’da bir arkadaşımız gevrek fiyatını 15 liraya çıkınca, başımıza bunlar geldi. Elimizden bir yetki alınmış oldu. Buna üzülmemek elde değil. Gevrekçi arkadaşlar zam talebinde bulundu. 10 lira olan gevreğin 12,5 lira olmasını istediler. Bu talep henüz onaylanmadı. Ekmek konusunda zam gündemde yok. Bence hem ekmek hem de gevrek fiyatının bir süre daha aynı rakamda kalmalı. Şu anda zam almaları konusunda bir pozisyon yok. Ekmeğe ve gevreğe şu an itibariyle zam yapılmasına kesinlikle karşıyım.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz