MENÜ
İzmir 18°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Güneş'te iki patlama: 3 ülkede radyo kesintisi!
Dünyadan
3 Mayıs 2024 Cuma 16:45

Güneş'te iki patlama: 3 ülkede radyo kesintisi!

Güneş güçlü bir X1.6 patlamasının ardından M4.4 patlaması da üretti, böylelikle bu döngüdeki en büyük 11. patlama gerçekleşirken, 3 ülkede kısa süreli radyo kesintileri yaşandı.

Yeni ortaya çıkan AR3663 güneş lekesi bölgesi, altı saatlik arayla iki güçlü güneş patlaması gerçekleştirdi.

3 ÜLKEDE RADYO KESİNTİSİ
İlk patlama dün gece 2 Mayıs tarihinde güneşin en güçlü kategori patlaması olan X-sınıfı güneş patlamasını yaymasıyla meydana geldi ve Avustralya, Japonya ve Çin'in büyük bölümünde kısa süreli radyo kesintilerine neden oldu.

Bir sonraki patlama bu sabah 3 Mayıs tarihinde ikinci en güçlü kategori patlaması olan M sınıfı güneş patlamasının zirve yapmasıyla gerçekleşti.

Spaceweather'ın haberine göre, X-patlamasından kısa bir süre sonra ABD Hava Kuvvetleri, "bir koronal kütle atımının ön kenarındaki şoklanmış gaz tarafından yayılan bir tür doğal radyo sinyali" olan Tip 2 güneş radyo patlamasını bildirdi.

GÜNEŞ PATLAMASI KAÇ KATEGORİYE AYRILIR?
Güneş patlamaları, Güneş'te aniden açığa çıkan büyük enerji patlamalarıdır. Patlama gücüne ve etkisine göre A, B, C, M ve X olarak 5 kategoriye ayrılırlar. M ve X sınıfı patlamalar ise en tehlikeli olanlardır

Dünya'daki radyo iletişimi ve elektrik şebekeleri üzerinde olumsuz etkilere neden olan Güneş patlamaları 11 yıllık bir döngüye sahiptir. (NTV)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz