MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Halk toplantıyı yaptırmadı… Yarımada’da RES’e rest!
Enerji
9 Mart 2023 Perşembe 16:59

Halk toplantıyı yaptırmadı… Yarımada’da RES’e rest!

Yarımada’yı saran ve birbirine bağlayan parkur ağı ile Efes / Mimas kültür rotası üzerinde bulunan Börklüce Mustafa parkuru bölgesinde kurulu bulunan GRC Enerji’ye ait Emres Rüzgar Enerji Santrali’nin kapasite artışı talebi halkın vetosuna takıldı. Protestolardan dolayı halkın katılımı toplantısı gerçekleştirilemedi. Proje Karaburun sınırlarında kalmasına rağmen toplantının Urla’da yapılmasına da tepki gösterildi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle Karaburun Mordoğan’da Emres isimli rüzgar enerji santralini diken GRC Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi kapasite artışı için harekete geçmiş ve bakanlığın kapısını çalmıştı.

Bakanlığın başlatmış olduğu yeni çevresel etki değerlendirme sürecine göre şirket hali hazırda 3 tane olan türbin sayısını 4’e 2,25 MWm / 2 MWe olan gücünü ise 6,45 MWm / 6,2 MWe’ye çıkarılmasını planlıyor. Şirket bu artış için 18 milyon TL’lik bütçe ayırmış durumda. Kapasite artışı ile birlikte yıllık 7 milyon kWh elektrik enerjisi üretim miktarı ise 24,8 milyona çıkması planlanıyor. Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alan proje alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre ormanlık arazide yer alıyor



Projenin halkın katılımı toplantısı Urla Balıklıova Mahallesi’nde Güven Kıraathanesi’nde gerçekleştirilmek istendi ancak bölgenin halkının tepkilerinden yapılamadı. Karaburun Kent Konseyi’nin çağrısıyla kıraathanenin önünde bir araya gelen vatandaşlar projeye karşı itirazlarını dile getirdiler. Kent Konseyi, ayrıca proje sahasının Karaburun’da olmasına rağmen Urla’da yapılmasına da tepki gösterdi.

TUTANAK TUTULDU
Tepkilerden dolayı halkın katılımı toplantısı gerçekleştirilemezken durum İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü uzmanları tarafından da tutanak altına alındı. Proje ile ilgili önümüzdeki günlerde duyuru yayımlanarak halkın katılım toplantısının Karaburun’a çekilmesi bekleniyor.



Tutanakta “Belirtilen gün ve saatte toplantı alanında hazır bulunulmuştur. Yoğun bir kalabalık gözlemlenmişti. Protesto gösterilerinde bulunulmuş, projeyi istemedikleri ve bilgilenmek istemediklerini ifade etmişlerdir. Toplantı yerinin proje sahası idari  olarak Karaburun tarafında kaldığı için Urla’da değil Karaburun’da yapılması gerektiği belirtilmiştir. Sunum yapılamamıştır” denildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz