MENÜ
İzmir 22°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Hububatta toparlanma… Rusya’dan İzmir’e 45 milyon dolar!
Ekonomi
18 Mayıs 2023 Perşembe 08:45

Hububatta toparlanma… Rusya’dan İzmir’e 45 milyon dolar!

Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk, “2023 yılı Ocak-Nisan döneminde en çok ihracatı 45 milyon dolarla Rusya’ya yaptık. 2022 yılında iç ve dış piyasa arz talep dengesini korumak adına sektörümüz ürünlerine getirilen kısıtlamalar ile zor bir yıl geçirdik. 2023 yılını üretim anlamında verimli geçeceğini öngördüğümüzden iç talebi fazlasıyla karşılayabilecek durumda. Umut ediyoruz ki kısıtlamalara 2023 ihtiyaç duymayacağız. Uluslar arası pazarda rekabet gücümüzü kaybetsek de ihracatımız artmaya devam edecektir” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Tarım bünyesinde faaliyet gösteren 10 sektörden 3'ü ilk 4 ayda ihracat rekoru kırdı. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, yaş meyve ve sebze, zeytin ve zeytinyağı sektörleri tüm zamanların en yüksek dış satımını yaptı.

Egedesonsöz’e  değerlendirmelerde bulunan Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk, yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen hububat ve bakliyat ihracatını değerlendirdi Geçtiğimiz yıl ihracattaki kısıtlamalar sebebiyle yeni bir toparlanma evresine geçildiğini kaydeden Başkan Öztürk “2022/2023 yılları Ocak-Nisan ayı kayıt değerlerine bakıldığında, 2022 yılı ihracatı 6,9 milyar dolar  iken, 2023 yılında %8'lik bir artışla 7,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir” dedi.

EN FAZLA RUSYA’YA
Öztürk, “Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimizin 2022/2023 yılları Ocak- Nisan dönemi itibariyle kayıt değerlerine bakıldığında, 2022 yılı ihracatı 279 milyon dolar iken, 2023 yılında %33 artışla 371 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Birliğimizin 2023 yılı ilk çeyreğinde en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 5 alt sektörü sırasıyla, 183 milyon dolarla bitkisel yağlar, 51 milyon dolarla küspeler ve hayvan yemleri, 44 milyon dolarla yağlı tohumlar, 22 milyon dolarla çikolatalı şekercilik mamulleri, ve 20 milyon dolarla hububattır. 2023 yılı Ocak-Nisan döneminde en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke sırasıyla, 45 milyon dolarla Rusya, 32 milyon dolarla Cezayir, 28 milyon dolarla Yemen, 27,8 milyon dolarla Cibuti ve 21 milyon dolarla Libya’dır” ifadelerini kullandı.

2022 YILI ZOR BİR YILDI
Hububat ve bakliyata iç ve dış pazarda olan talep hakkında bilgilendirmelerde bulunan Öztürk, geçtiğimiz yılın zor bir yıl olduğunu ifade ederek, “2022 yılı sektörümüz için zor bir yıl oldu. Salgınla başlayan küresel gıda krizinin iki kritik tarım ülkesi olan Rusya-Ukrayna savaşıyla daha da derinleşti. Tedarik zincirlerindeki bozulma, maliyet artışları, küresel enflasyonun etkisiyle artan fiyatlar da sektörün belini büktü. Türk hububat sektörü, küresel kriz yaşanırken iç talebi karşılamakla birlikte ihracatta yukarı yönlü ivmesini 2022 yılı boyunca devam ettirdi. 2022 yılının ikinci yarı itibarıyla navlun fiyatları, muhtelif üretim, tedarik zorluklarının etkisiyle ihracatı azalan yakın coğrafyadaki birçok ülkenin yönünü Türkiye'ye çevirmesi ve yoğun müzakereler sonrası açılan Tahıl Koridoru sayesinde Ukrayna'nın tahıl ve hububat ürünlerinin dünyaya açılan köprüsü olarak 2022 yılı itibarıyla 15 milyon tonun üzerinde tahıl ve hububat ürünleri bu koridor üzerinden dünya pazarlarına arz edildi. 2022 yılında iç ve dış piyasa arz talep dengesini korumak adına sektörümüz ürünlerine getirilen kısıtlamalar ile zor bir yıl geçirdik. 2023 yılını üretim anlamında verimli geçeceğini öngördüğümüzden iç talebi fazlasıyla karşılayabilecek bir yıl olduğundan, umut ediyoruz ki kısıtlamalara 2023 ihtiyaç duymayacağız” şeklinde konuştu.

İHRACATIN KATLANARAK ARTMASINI HEDEFLİYORUZ
Yeni pazar hedeflerinizi paylaşan Başkan Öztürk, “Sektörlerimizin ihracat hacmini yükseltmek için var olan pazarlarımızı koruyarak özellikle Avrupa ve Amerika pazarına yönelik ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz. Bu pazarlarda gerçekleştirilen genel gıda ve sektörümüz özelinde fuarlara katılım sağlayarak sektörümüzü tanıtmaya gayret edeceğiz” diye konuştu.

Birliğin yıl sonu ihracat hedeflerini açıklayan Öztürk, “2023 yılında ihracat hedefimiz ise 1.1 milyar dolar olarak belirledik. Birliğimiz alt sektörleri olan; Bakliyat, Baharatlar, Hububat, Değirmencilik Ürünleri Yağlı Tohumlar, Bitkisel Yağlar, Şekercilik Mamulleri, Çikolatalı Şekercilik Mamulleri, Hububattan Mamul Ürünler, Gıda Müstahzarları ile küspeler ve Hayvansal Yemler özelinde yapılması planlanan çalışmalar ile Türk gıda ürünlerinin yurt dışında tanınırlığını arttırmayı hedefliyoruz.Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki gıda birliklerinin ABD pazarında Türk gıda ürünlerinin ihracatını arttırmak için TURQUALITY Projesi hayata geçirdik. Proje kapsamında Türk lezzetlerini ABD’li şeflere ve satın almacılara tadım etkinlikleriyle tanıttık.  Türk mutfağının 5 yıl süreyle Las Vegas Üniversitesi’nde müfredata girmesini sağladık. Bu sayede üniversitede okuyan şeflerin Türk lezzetlerini öğrenerek mezun olmalarını ve meslek hayatlarında menülerinde Türk ürünlerine yer vermelerine vesile olacağız. Bu sayede sektörümüzün önemli hedef pazarlarından ABD’ye Türk gıda ürünlerinin ihracatının katlanarak artmasını hedefliyoruz. Ayrıca 2023 yılında Birliğimiz alt sektörleri bazında kümelenmeyi tetiklemek için URGE projesi için çalışmaya başladık” dedi.

Son olarak, Hububat ve bakliyat ihracatındaki maliyet artışı hakkında değerlendirmelerde bulunan Öztürk, “Enerji, işçilik, hammadde vb. üretim maliyetlerindeki sert artış ile kur baskısı nedeniyle uluslararası pazarda rekabet gücümüzü kısmen kaybetsek de; sektörümüz bünyesinde yer alan ürünler temel ihtiyaç maddesi olduğundan ihracatımız artmaya devam etmektedir” diyerek sözlerine son verdi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz