MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı’dan vaka düşüşü yorumu ve rehavet uyarısı!
Sağlık
11 Mayıs 2021 Salı 13:57

İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı’dan vaka düşüşü yorumu ve rehavet uyarısı!

İzmir'de haftalık vaka oranının yüz binde 223.34'ten 161.92'ye gerilemesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Rakamsal azalmış olsa da İzmir hala kırmızı ve en riskli iller arasında. Asla rehavete kapılmamak lazım. Bayram sonrasında bir kısım tedbirlerle kontrollü bazı gevşemeler sağlansa da toplumsal bağışıklık elde edilmeden yapılacak açılımların sıkıntı yaratacağını unutmamak gerekiyor" dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Pandemi sürecinde İzmir'in rengi değişmese de bir hafta önce yüzbinde 223.34 olan vaka sayısının yüz binde 161.92'ye gerilemesi, İzmirliler için sevinçle karşılandı ve umutların yeşermesini sağladı. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Bu umut verici… Bizleri mutlu eden bir sonuç… Fakat bu düşüşte nelerin rolü olduğunu,  önümüzdeki günlerde göreceğimizi düşünüyorum. Vaka sayıları düşüşe geçmiş olsa da yine yüksek sayıda olduğunu unutmayalım, tedbirlere harfiyen uyalım" çağrısında bulundu.

ŞU GERÇEK UNUTULMAMALI Kİ, İZMİR'İN RENGİ HALA KIRMIZI
Vatandaşların, daha önceki süreçlerde açıklanan rakamlar nedeniyle güvensizlik hissi yaşadığına dikkat çeken Başkan Çamlı, "İnsanlarımız doğal olarak açıklanan rakamlara temkinli yaklaşıyor. Sonuçta vakaların düşüyor olması, pandemiyle mücadelede olumlu bir gelişmedir" dedi.

Başkan Çamlı, test sayısındaki belirgin azalmanın, hala pozitif temaslılara test yapılmamasının aynı birer tartışma konusu olduğuna dikkat çekerek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şunu akıldan çıkarmamak gerekiyor; İzmir'de yüz binde 223.34 olan oran, 161.92 olmasına rağmen İzmir'in rengi hala kırmızı. Yani en riskli iller arasında. Dolayısıyla bu düşüş bizi rehavete sevk etmemeli. Bu bağlamda bu enfeksiyonun varyant virüs tarafından yapıldığı da göz önünde tutularak, maske, mesafe, hijyene dikkat etmek gerekiyor. Kapalı ortamlardan uzak durulması lazım... En büyük sorunun kapalı ortamlarda, iyi havalandırılmayan kapalı ortamlarda virüsün bulaşımının çok yüksek olduğunu akıldan çıkarmayalım. Toplu taşımlarda, kapalı ortamda çalışma koşullarında mutlaka fiziksel mesafeyi koruyarak, oralarda kalma süresini kısa tutarak korunmayı artırmalıyız. Kapalı ortam ve ev içi bulaşların yüksekliği göz önüne alınarak bayram ziyaretlerinin, kutlamaların yapılmaması da önemli"

NORMALLEŞMENİN ÖNCELİKLE EĞİTİMDE BAŞLAMASI TARAFTARIYIZ
Vaka sayısının 10 binin altına inmesi durumunda kademeli normalleşmeye geçileceği, önce küçük işletmelerin açılacağı, ardından yüz yüze eğitimin başlayacağı şeklindeki söylemleri de değerlendiren Başkan Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vaka sayılarının düşmesiyle, kademeli normalleşme uygulanabilir. Ancak bunu yapabilmek için vaka sayılarının 10 binin altına inmiş olması yetmez. Eğitimdeki bulaşın çok düşük olduğunu biliyoruz. İlk normalleşmesi gereken kesim, özellikle ilkokul, okul öncesi eğitim olmalı. Eğitime başlanması, bulaşı artırmayacaktır. Ancak öğretmenlerin aşılarının bir an önce tamamlanması, ilköğretim, okul öncesi ve kreşlerin gerekli altyapı düzenlemelerinin yapılması gerekir, normalleşme öncesi... Diğer açılımlar için daha geniş parametrelerde değerlendirmeler yapılmalı. 10 bin sayısı, kontrollü bir açılım için, genel olarak çok uygun düşmüyor, buna özellikle dikkat çekmek istiyorum"

VAKALAR AZALSA DA YÜKSEK KALMAYA DEVAM EDECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı'nın, "Önümüzdeki hafta başında tam kapanma süreci tamamlanmış olacak. Bayram sonrasında pandemide nasıl bir tablo öngörüyorsunuz?"  sorusuna yanıtı şöyle oldu:

"Vaka sayılarının 17 Mayıs'ta hangi seviyeye ineceği konusunda fikrimiz yok. Görünen o ki, vakalar azalsa da yüksek kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Bir kısım tedbirler çerçevesinde kontrollü bazı gevşemeler olabilir. Ancak en büyük sorunun, toplumsal bağışıklık elde edilmeden, toplumun en az yüzde 70'inden fazlası aşılanmadan, her zaman bu tür açılımlarda sıkıntı çıkabileceğidir; bu gerçeği unutmamamız gerekiyor. Vaka sayılarının düşmesiyle bir açılım yapılacaksa bile mutlaka kontrollü bir açılım olmalı. Daha önemlisi, hızlandırılmış bir aşılama programı ile toplumsal bağışıklık sağlanmalı. İngiltere'de aylar sonra covid 19 nedenli ölüm olmadı. Burada aşılama ve tedbirlerin birlikte yürütülmesinin etkili olduğunu kabul etmemiz gerekiyor"

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz