MENÜ
İzmir 22°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir’de bir mesleğin çöküşü! Oda başkanı konuştu: Her ay 30-40 kişi isim sildiriyor
Ekonomi
15 Nisan 2023 Cumartesi 08:11

İzmir’de bir mesleğin çöküşü! Oda başkanı konuştu: Her ay 30-40 kişi isim sildiriyor

Terzi esnafının sorunlarını anlatan İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası (İTKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güvenli, “Üyelerimiz çok zor durumda. Yüzlerce terzi esnafı dükkan kapattı. Her ay 30-40 kişi üyeliğini sildirmeye geliyor. Siftah yapmadan dükkan kapatanlar var” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası (İTKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güvenli, yeni kıyafet alamayan ya da eski kıyafetlerini tamir ettirip kullanmaya devam eden dar gelirlilerin uğrak yeri olan terzi esnafı özellikle girdi maliyetleri sebebiyle zor günler geçirdiğini açıkladı.

Egedesonsöz’e konuşan Başkan Güvenli esnafın girdi maliyetleri ile başa çıkamadığını kaydederek “2 bin 700 üyemiz var. Terziler, konfeksiyoncular, halı yıkamacılar, gelinlikçiler, pikocular, yorgancılar odamıza bağlı gruplar. Hepsinin sıkıntısı ayrı. Terzi de küçük esnaf olarak büyük sıkıntılarla mücadele ediyor. Pandeminin ardından elektrik faturalarına afaki zamlar geldi.  Terzi esnafı zaten 10- 20 liraya paça yapıp sökük dikiyor. Bu maliyetlerin altından nasıl kalkacaklar? Fason dediğimiz büyük atölyelerde ise elektrik fiyatları, vergiler, asgari ücret zamlarından sonra bu yükün altından kalkamıyorlar. Asgari ücret zamlansın ama esnafa da destek verilsin” dedi.

SURİYELİLER KAYIT DIŞI ATÖLYE AÇIYOR
İzmir’e gelen Suriyeli göçmenlerin kayıtsız fason dikim atölyeleri açtığını vurgulayan Güvenli, “SSK primleri yüksek… Esnaf bunu ödeyemeyince kaçak, kayıtsız işçi çalıştırıyor. Bir de ceza alırsa bunun da yükü ağır. En büyük sıkıntımız kayıt dışı işçi sorunu ve Suriyelilerin kaçak atölyeler açması. Daha önce yanımızda kaçak çalışıyorlardı. Şimdi gözleri açıldı. İzmir’in her bölgesinde fason atölyeler açmış. Gerekli mercilere bildiriyorum ancak bir sonuç alamıyorum. Bazı parti kanallarına bile bildirdim. Benim vergi veren üyem ise sigortasını yatırıyor. Bir tişörtü firmaya 50 TL’ye dikiyorsa bu fasoncular 30 TL’ye dikerim diyor. Bu kez diktirici firma da gidip onlara diktiriyor” dedi.

BENDE 25 İŞÇİ VARDI, 10 TANEYE DÜŞÜRDÜM, 5’E DÜŞÜRECEĞİM!
Esnafın yaşadığı sorunlardan bahseden Başkan Güvenli, kendi atölyesinde de personel azaltma yoluna gittiğini belirterek “Benim üyem zora giriyor. Girdi maliyetleri çok yüksek. Bizim dükkânımıza 3 bin TL geliyordu. Şimdi 10 bin TL elektrik faturası geliyor. Esnafın sıkıntısı haddinden yüksek. Bende 25 işçi vardı, 10 taneye düşürdüm. 5’e düşüreceğim. Böyle giderse ilerde de kapatacağım. Binlercesi de kapattı… Her ay 30-40 kişi ismini sildirmeye geliyor. Üyelerim kira, elektrik fiyatlarından şikayetçi. Vergi ve elektrik gibi giderler dolayısıyla işin içinden çıkamıyoruz diyorlar. Siftah yapmadan dükkan kapatanlar var” diye konuştu.

KURS SONRASI İŞ GARANTİSİ
Sektörde eleman sıkıntısı yaşandığını aktaran Güvenli,”Makine eğitim kursları düzenliyoruz 30’ar kişilik… Sektöre eleman yetiştiriyoruz. 9:00’dan 13:00’e kadar 100 TL, cep harçlığı veriyoruz. Suriyelileri de adapte etmek için alıyoruz. Harçlık almak için geliyorlar. Bizim vatandaşlarımız kurslara talep etmiyor. Kurstan sonra iş garantisi de veriyoruz” dedi.

STOPAJ VERGİSİ KALDIRILMALI
Terzi malzemelerinin piyasada pahalıya satıldığını söyleyen Güvenli, “Gelinlikçi esnafıyım. Nakliye kargo, mazot parası da çok yüksek… Depremin ardından iş yapan gelinlikçilerin çekleri kaldı. Devlet faturaları olanları tespit ederek destek vermeli. Esnaf zor durumda... Ağzını bıçak açmıyor. Bir kilo soğan 30 TL olmuş. Böyle bir tarım ülkesinde böyle bir şey yaşanması normal mi? Üyelerimin ham maddesi bobin, iğne, iplik…Üüyelerimize nasıl ucuz mazlzeme sağlayabiliriz diye düşünüyorum. Bobin satıyorum burada. Bende 17 TL. Piyasada ise 25 TL. Önümüzü göremiyoruz. Devletin kredi vermesi çare değil. Geri ödeyecek para yok ki. İş      yok. SSK primi düşürülmeli. Stopaj vergisi kaldırılmalı. Stopaj vergisi dünyanın hiçbir yerinde yok” dedi

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 halim
 15 Nisan 2023 Cumartesi 15:48
vatan gelecek terziler yeniden kral olacaklar oylar vatana care perinçek
 
 15 Nisan 2023 Cumartesi 12:44
10 - 20 liraya paça yapan terzi yok. 50-60 liraya paça yapıyorlar.
 İzmir'li
 15 Nisan 2023 Cumartesi 10:46
Eskiden bayram önceleri terziler geceli gündüzlü çalışırdı.Şimdi fason üretim yapan, çalışan sayısının fazla olduğu işletmeler belki şu an için idare ediyor ama bir kaç kişinin çalıştığı işletmeler,kira bağkur sigorta ve diğer sabit giderler yüzünden yavaş yavaş piyasadan çekildi.Artık yorgancı,ayakkabı tamircisi, tamirat yapan terziler...evlerinden kayıtdışı olarak hizmet verecek duruma düştü.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz