MENÜ
İzmir 22°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir’den en geniş kapsamlı araştırma: At eti çıktı mı?
Güncel
29 Temmuz 2015 Çarşamba 22:15

İzmir’den en geniş kapsamlı araştırma: At eti çıktı mı?

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal kentte Ramazan Ayı’nda ortaya çıkan at eti operasyonlarının ardından alınan numunelerin sonuçlarını açıkladı. Güldal, “İzmir’in farklı yerlerinde 402 yerde denetim yaptık. Aldığımız numunelerden 102’sinin sonucu geldi. At ya da domuz etine rastlamadık” dedi. Güldal, kaçak kesim yapılan atların etlerinin merdiven altı tabir edilen yerlerde piyasaya sürülmüş olabileceğini söyledi. Güldal, vatandaşların uygun olmayan yerlerden gıda tüketmemesini istedi.
Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir’de Ramazan Ayı’nda art arda gelen at eti operasyonlarının ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmanın sonuçları ortaya çıktı. Menemen’de 1,5 ton at etinin operasyonla ele geçirilmesinin ardından müdürlük İzmir genelinde araştırma ve inceleme başlatmıştı. Kentte birçok yerde konunun gündeme gelmesinden sonra 23 Haziran’dan itibaren kentin farklı yerlerinden numune alarak araştırma yapan müdürlük laboratuvar sonuçlarını paylaştı.

- YENİCE'DEN AT ETİ AÇIKLAMASI
 
Egedesonsöz’e açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, “At etinin gündeme gelmesinden sonra ekiplerimiz kentin farklı yerlerinde araştırmalar yaptılar. Şimdiye kadar 402 yerde denetim yaptık. Özellikle pide imalatçıları, kasaplar, restoranlar ve toplu yemek üretimi yapılan yerleri inceledik. Şimdiye kadar yaptığımız araştırmalardan 102’sinin kesin sonucu elimize ulaştı. Hiç birisinde at yada domuz etine rastlanılmadı.  Ne yazık ki gelişmemiş bölgelerde ve  arka mahallelerde bu sorunlarla karşılaşıyoruz. Araştırmalarımızda öncelikli olarak at etinin gündeme geldiği yerleri merkez aldık. Daha sonra çok sayıda gecekondu bölgesine giderek araştırmayı genişlettik. Şimdiye kadar bir sorunla karşılaşmadık” dedi.


 
MERDİVEN ALTINDA TÜKETİM OLMUŞ OLABİLİR
Güldal, şimdiye kadar kesilen ve piyasaya sürüldüğü tahmin edilen at etlerinin kimler tarafından tüketildiğinin bilinemeyeceğini söyledi. Güldal, “En geniş ve büyük çalışmayı yaptık. Sürekli denetimlerimiz artıyor. Şu da bir gerçek ki müdürlüğümüz bünyesinde her gün aynı anda tüm üretim yerlerine denetleyecek yeterli personelimiz yok. Kolluk kuvvetleri ve gerekli izinlerle biz inceleme ve numuneler alıyoruz. Çok sayıda yeri denetimden geçirdik. Gündeme gelen at etleri merdiven altı denilen yerlerde piyasaya sürülmüş olabilir. Yaptığımız araştırmalarda İzmir sınırlarında şimdiye kadar bu konuda bir veri elde edemedik” diye konuştu.
 
ZEYTİNYAĞI RAPORU DA ÇIKTI
Denetimlerde sadece gıda değil zeytinyağı ile ilgili de araştırma yaptıklarını söyleyen Güldal bu konudaki araştırma sonuçlarının da geldiğini söyledi. Güldal, “Şimdiye kadar 59 zeytinyağı markasından örnekler aldık. Bu konuda da önemli araştırmalar yapıyoruz. Tağşiş tabir edilen zeytinyağına katkı maddeleri üzerinde araştırma yaptık. Aldığımız 59 numuneden 9 tanesinde olumsuz sonuç geldi. Bunların 5 tanesi ile ilgili ayrıntılı inceleme ve yargı süreci devam ediyor. Dört tanesinde olumsuzluk kesinleşti” dedi.
 
UYARIDA BULUNDU
Güldal, ayrıca vatandaşlara da uyarılarda bulundu. Piyasa koşullarında bir yemeğin fiyatının belli olduğunu ifade ederken ucuz ve kalitesiz üretim yapan yerlerin tercih edilmemesi gerektiğini söyledi. Güldal, “Vatandaşlarımız gıda tüketimi yaptıkları yerleri iyi incelesinler. Denetimlerin yapıldığı, hijyenik yerlerden alışveriş yapsınlar” ifadelerini kullandı. Güldal, vatandaşların gittikleri yerlerde sorunla karşılaşmaları halinde duyarlı davranarak ilgili kurumlara şikayet etmelerini de istedi.
 

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 hakikat
 30 Temmuz 2015 Perşembe 14:05
at sa iyi ...
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz