MENÜ
İzmir 22°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'in en büyük 100 firması açıklandı... Zirvede hangi firma var?
Ekonomi
14 Haziran 2023 Çarşamba 11:37

İzmir'in en büyük 100 firması açıklandı... Zirvede hangi firma var?

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2022 yılında üretimden satışlarına göre 100 büyük sanayi kuruluşunu açıkladı. Zirvede iki yıldır listede ilk sırada yer alan Star Rafineri A.Ş. Aliağa Şubesi alırken Başkan Yorgancılar açıklamasında “2022 yılında 100 büyük firma Türkiye geneline göre; ihracatını daha fazla artırırken, Türkiye genelinin tersine ithalatını azaltmıştır. Dolayısıyla, 2022 yılında 100 büyük firmanın dış ticaret performansı son derece başarılıdır” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından, bu yıl 41’inci kez açıklanan “Üretimden Satışlara” göre 100 Büyük Sanayi Kuruluşu 2022 yılı listesi düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın başkanlığında gerçekleştirilen basın toplantısında, ekonomik gelişmeler de değerlendirdi.

“Üretimden satışlara” göre 100 büyük sanayi kuruluşu 2022 yılı sıralamasında, iki yıldır zirveye kurulan Star Rafineri A.Ş'yi bu yıl da liderliğini sürdürdüğü görüldü. Star Rafineri A.Ş'yi ise TÜPRAŞ ve Petkim A.Ş takip etti.

İlk 10'da sırasıyla PETKİM’in ardından; İzmir Demir Çelik, Abalıoğlu Yağ Sanayi, Philsa Philip Morris, Kocaer Haddecilik, Abalıoğlu Lezita, Ravago Petro Kimya ve JTI Tütün aldı.

SANAYİCİNİN PERFORMANSI UMUT VERİCİ
100 firmanın performansını yorumlayan Yorgancılar, “Pandemi süreciyle birlikte; içerde ve dışarda Türk sanayi ürünlerine talebin artması, bunun da üretimi ve ihracatı olumlu etkilemesi, yüksek enflasyon, kur dalgalanmalarının etkisi ile iç talebin öne çekilmesi, konjonktürel olarak artan karlılığın verdiği imkanlar ve krediye ulaşımdaki güçlükler nedeniyle, firmaların öz kaynaklarını artırma gayreti içinde olmaları, pandemi ile başlayan hammadde teminindeki sorunlardan alınan dersler, ileriye dönük stok ihtiyacını artırması, cari kurlardaki artış nedeniyle, üretim ve ihracat artarken, ithalatın gerilemesi, geçmiş dönemlerdeki düşük karlılık artışına karşın anormal koşulların anormal sonuçlar doğurduğu 2022 yılında, karlardaki artışın finansal düzeltmeye imkan vermesi, böylesi bir konjonktürde ortaya çıkan yüksek performans, Türk sanayicisinin dinamik ve zorluklarla mücadele etme gücünü göstermesi açısından çok büyük umut vermektedir” şeklinde konuştu.

İHRACAT ARTTI, İTHALAT AZALDI
Bir önceki yıla göre 100 firmanın ihracatını arttırdığını kaydeden Yorgancılar, “2021 yılında Pandemide artan talep etkisi ile ihracatını %40 artırmayı başaran 100 büyük firmanın, 2022 yılında artış oranı, yüksek baz etkisine rağmen, %20 olup, ithalatta %9 azalış gerçekleşmiştir. 2022 yılında 100 büyük firma Türkiye geneline göre; ihracatını daha fazla artırırken, Türkiye genelinin tersine ithalatını azaltmıştır. Dolayısıyla, 2022 yılında 100 büyük firmanın dış ticaret performansı son derece başarılıdır” dedi.

KDV ÇAĞRISI
Sektörün acil sorunlarından birinin “KDV” konusu olduğunu söyleyen Yorgancılar, “Sektörümüzün acil çözüm bekleyen konularının başında devreden KDV yükü gelmektedir. 100 Büyük Firmanın devreden KDV alacak miktarı bir önceki yıla göre; %118 oranında artarak 3,7 milyar TL’ye ulaşmıştır. Firmalar, bir yandan finansman temini sorunu yaşarken, işletme faaliyetleri için sermayeye ihtiyaç duyarken, diğer yandan devreden KDV ile devleti bir anlamda finanse etmeye devam etmektedir. Bu konuyu kalıcı olarak çözmek için yeni yöntemler geliştirilmelidir” şeklinde konuştu.

14 MADDELİK ÇAĞRI
Hükümete ekonomi konusunda atılması gereken adımlar ile ilgili önerilerini sıralayan Yorgancılar şunları söyledi:

-Türkiye ekonomisinin iki temel ihtiyacı güven ve istikrardır. CDS priminin 10 gün içinde 700’lerden 500’lere gerilemesi bunun göstergesidir.

-Yetkin ekonomi yönetimi ve güçlü ekonomik program; güveni, fiyat ve finansal istikrarı sağlayacak yapısal önlemler de istikrarı sağlayacaktır.

-TCMB, BDDK, SPK, Borsa İstanbul vb. kurumlara yapılacak atamalar, bu güveni pekiştirmelidir.

-Restorasyon ve yapısal dönüşümü amaçlayan, daha çok da tarım ve sanayi öncelikli önlemler içeren içsel ve küresel tutarlılığı sağlanmış 2+3 yıllık bir ekonomi programı hazırlanmalıdır. Bu programın geniş kitlelerin desteğini alabilmesi için Ekonomik ve Sosyal Konsey ile istişare edilerek hazırlanması uygun olacaktır.

-Katma değerli üretimi artırmak adına, öncelikli ileri teknoloji ürünler için teşvikler artırılmalıdır.

-Piyasa ve fiyat mekanizmasının işleyişini olumsuz yönde etkileyen düzenlemelerden vazgeçilmelidir.

-Gerçekçi kur düzeyinden sapmaya izin vermeyecek bir para-kur politikası uygulanmalıdır. Döviz kontrolleri kaldırılmalıdır.

-Kur korumalı mevduat uygulaması zaman içinde reel faiz getirili devlet tahvilleri devreye alınarak kaldırılmalıdır.

-Enflasyon-faiz ilişkisi ekonominin kurallarına göre yeniden dizayn edilmelidir.

-Bütçe açığı yeni vergilerle veya vergilerde artışlarla değil, kayıtdışı ekonomiyle mücadele yoluyla azaltılmalıdır.

-Türkiye bulunduğu konumun gereği olarak, hem doğu-batı hem de kuzey-güney ekseninde ekonomik ilişkilerine genişlik ve derinlik kazandırmalıdır.

-AB ile ilişkiler canlandırılmalı, Gümrük Birliği anlaşması bir an önce revize edilmelidir.

-Sığınmacı sorununa yönelik kısa, orta ve uzun vadeli çözümler belirlenmelidir.

-Deprem bölgesinde hayatın normal akışına devam edebilmesi için kentsel dönüşüm hızla yapılmalıdır”

SEKTÖREL MÜKEMMELİYET MERKEZİ AÇILDI
Programın ardından EBSO'nun AB projesi kapsamında alınan hibe desteğiyle Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde kurduğu "Sektörel Mükemmeliyet Merkezi" açıldı.

Proje kapsamında okulda elektrik elektronik teknolojileri alanında oluşturulan 3 laboratuvarı gezen heyet, öğretmenlerden bilgi aldı.

Laboratuvarların ilk etapta hizmet içi eğitim kapsamında 150 öğretmene hizmet vereceği kaydedildi.

İLK 100 FİRMA İSE ŞÖYLE:

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Recep coşkun (gariban emekli)
 15 Haziran 2023 Perşembe 19:51
Helal olsun TÜRK TUBORG BİRA VE MALT SANAYİ AŞ,ye., maşşallah19,uncu sırada yer almış hani Anadolu efes bunlar hiç BİRA satamıyorlar herhalde.saygılar.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz