MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'in en uzun tüneli olacak... İhale tarihi belli oldu!
Yerel Yönetimler
24 Temmuz 2021 Cumartesi 12:13

İzmir'in en uzun tüneli olacak... İhale tarihi belli oldu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca ile İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali arasında şehir trafiğine girmeden bağlantı sağlayacak tünel ve viyadük projesini tamamlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Dev projenin birinci etabını oluşturan 2 viyadük, 2 karayolu alt geçidi ve bir üst geçit inşaatını yüzde 65 oranında tamamlayan Büyükşehir, projenin ikinci etabını oluşturan Buca Tüneli  ve diğer etaplar için de 19 Ağustos'ta ihaleye çıkıyor. Tünel tamamlandığında İzmir'in en uzun karayolu tüneli olacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca ile Bornova arasında kesintisiz ulaşım sağlayacak projenin önemli ayaklarından olan “Buca Tüneli”ni sonlandırmak için kolları sıvadı. İlgili firmanın işten çekilmesi nedeniyle yarım kalan tünel inşaatının ivedilikle bitirilmesi için yeniden ihaleye çıkılıyor. Tünel inşaatı yıl sonunda tamamlanması hedeflenen viyadüklerle birlikte Konak'tan şehirlerarası otobüs terminaline ulaşımı kolaylaştıracak. Şehir içi trafiği de rahatlatacak projenin toplam uzunluğu 7,1 kilometreyi bulacak. Tünel ise tamamlandığında İzmir’in en uzun karayolu tüneli unvanına sahip olacak.

İzmir trafiğine nefes
Maliyeti 1 milyar lirayı bulacak projenin kent ulaşımını kolaylaştıracağını, Buca ile Bornova arasında seyahat süresini kısaltacağını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İzmir'de pandemiyle artan trafik sorununu hafifletmek için kısa ve uzun vadeli projeler geliştiriyoruz. Bir yandan kritik noktalarda düzenlemeler yaparak trafiği rahatlatırken diğer yandan bu tarz büyük yatırımlarımızı hayata geçirmek  için çalışıyoruz. Trafik yoğunluğunu büyük ölçüde hafifletecek   çok önemli yatırımı tamamlamak için 19 Ağustos'ta ihaleye çıkıyoruz. Bu projeyi de hizmete aldığımızda İzmir girişinden, çevreyolundan itibaren Konak'a kadar viyadük ve tünelle beraber kesintisiz bir ulaşım imkanı yaratmış olacağız. Bu proje şehir içindeki trafik akışını da çok büyük ölçüde rahatlatacak. Bu bölgedeki akışın rahatlaması, kentin diğer bölgelerindeki rahatlamayı tetikleyecek, onun önünü açacak” dedi.

Uzunluğu 2.5 kilometre
İzmir'in en uzun tüneli “Buca-Onat Caddesi ile Şehirlerarası Otobüs Terminali ve Çevre Yolu Arası Bağlantı Yolu Projesi”nin ikinci etabı kapsamında inşa edilecek. Derin çift tüp tünelin uzunluğu 2,5 kilometre olacak ve 2 gidiş – 2 geliş toplam dört şeritli olarak hizmet verecek.  Tünelin yüksekliği 7,5 metre, genişliği ise 10,6 metre olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Buca Onat Caddesi ile Şehirlerarası Otobüs Terminali ve Çevre Yolu Arası Bağlantı Yolu Yapılması Birinci Etap ikmal işi kapsamında bin 850 metrelik güzergahta 2 viyadük, 2 alt geçit ve 1 üst geçit inşa ediliyor. İnşaatın yüzde 65’i tamamlandı.
 
İhale sürecinin ardından inşaatlar başlıyor
Tünel inşaatının ihalesi ile birlikte projenin üçüncü ve dördüncü etaplarında yer alan iki adet alt geçit, 8 adet menfez, 5 adet kavşak,  2 adet üst geçit ve duvar imalatlarını içeren inşaatların ihalesi birlikte yapılacak. Projenin Homeros Bulvarı ile tünel arasında bulunan 850 metrelik üçüncü etabında Çaldıran, Hürriyet, Mehtap, Çamlık mahallerine bağlantı sağlanarak bölgede trafik problemlerinin çözümlenmesi hedefleniyor. Bu kapsamda 3 kavşak, bir alt geçit, bir menfez ve  duvar imalatları yapılacak. Projenin 4. etabı;  imalat çalışmaları devam eden 1. Etap ile tünel arasında kalan bin 773 metrelik kısmı kapsıyor. Bu aşamada 2 kavşak, 2 üst geçit, bir alt geçit, 7 menfez ve  duvar imalatları yapılacak.  Çalışmalar bu etapta bin 773 metrelik bölümün 750 metrelik kısmında başlayacak. İhale sürecinin tamamlanmasının ardından başlayacak imalatlar 3 yılda tamamlanacak.  
 
Ne olmuştu?
Tünel ihalesini alan yüklenici firmanın 4735 Sayılı Kanun'un “Sözleşmelerin Tasfiyesi ve Devri” başlıklı geçici dördüncü maddesine dayanarak işin tasfiyesi için başvuruda bulunması üzerine yaklaşık 250 metresi tamamlanan tünelde inşaat çalışmaları 2019 yılı Ağustos ayında durmuştu.

Şehir trafiğine girmeden otogara ulaşılacak
7,1 kilometrelik güzergah 35 metre genişliğinde 3 geliş 3 gidiş toplam 6 şerit bölünmüş yol ile 2,5 kilometrelik çift tüp 2 şerit gidiş - 2 şerit geliş toplam 4 şerit derin tünelden oluşuyor.
Tünel ve viyadük projesi ile Çamlık, Mehtap, İsmetpaşa, Ufuk, Ferahlı, Ulubatlı, Mehmet Akif, Saygı, Atamer, Çınartepe, Merkez, Zafer, Birlik, Koşukavak, Çamkule, Meriç, Yeşilova ve Karacaoğlan mahalleleri aşılarak Bornova Kemalpaşa Caddesi’nden Otogar'a bağlantı sağlanacak. Homeros Bulvarı ve Onat Caddesi üzerinden İzmir'in en uzun tünelini geçen araçlar, şehrin yoğun trafiğine girmeden Otogar ve çevre yoluna ulaşabilecek. Dev yatırım tamamlandığında kent içi trafik rahatlayacak, şehir trafiğine girmeden Buca’daki Homeros Bulvarı, Işıkkent’teki İzmir Otogarı’na bağlanacak.

En uzun tünel
Buca Ufuk Mahallesi ile Bornova Çamkule arasında tamamlanacak 2.5 kilometrelik derin çift tüp tünel, aynı zamanda “tamamı kent sınırları içinde olan en uzun karayolu tüneli” olma özelliğini taşıyacak. İzmirlilerin halen kullanmakta olduğu Bayraklı 1 Tüneli 320 metre, Konak Tüneli bin 674 metre, Bayraklı 2 Tüneli ise bin 865 metre uzunluğunda.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Şerif
 24 Temmuz 2021 Cumartesi 19:49
Daha yeni tarihi belirlediler bu 10yılı geçer CHP de bitmesi revamıdır güzel izmirle İzmirlileri bu faydasızlık yahu heykel olsa on günde bitirirsiniz
 Lombak
 24 Temmuz 2021 Cumartesi 16:14
Haa şöyle. Projelerle gelin. Sürekli bıdı bıdı yapmayın. İş yapın iş!
 Benzer projeler lazım.
 24 Temmuz 2021 Cumartesi 13:01
Şunun gibi 4-5 tane proje yapılsa trafik diye bir şey kalmaz ama yok alt geçitler çözüm değil, yok bilmem ne ... yol yapmadan trafiği çözmeye çalışıyoruz. Şehrin ana caddeleri çok yetersiz kalıyor. Ara sokaklar zaten felaket; patika gibi. Şehrin nüfusu 2 milyonken de yollar neredeyse aynıydı ki o zaman bile yetmiyordu, şimdi 2 katına çıktı ve şimdi hiç yetmiyor. Nasıl ki nüfusuna göre, ihtiyaca göre diğer altyapı projeleri yapılıyorsa, yol altyapısı da yapılmalı. Yol yapmadan binalar yapıyoruz ki yapılan şehirleşme de çarpık çurpuk, sonra da trafik olmasın bekliyoruz. Örneğin, bu şehrin en kalabalık ilçeleri Buca ve Karabağlar arası ne metro var ne de doğru düzgün yol. Açın uydu görüntüsünü bakın; böyle bir şehirleşme yok.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz