MENÜ
İzmir 22°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir’in saklı cennetinde iklim krizi etkisi… Kavacık Üzümü'nde yüzde 70 zarar!
Ekonomi
23 Ağustos 2023 Çarşamba 08:28

İzmir’in saklı cennetinde iklim krizi etkisi… Kavacık Üzümü'nde yüzde 70 zarar!

Kavacık Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nurten Özkan, bağlardaki üzüm yokluğuna rağmen bu yıl Kavacık Üzüm Festivali’nin iptal olmayacağını belirterek, “zamansız yağmurlar dolayısıyla bağlarda yüzde 70 zarar meydana geldi. Bu yıl üzüm görmeyen bağlar var” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ-  Zamansız yağmurlar ve aşırı sıcaklıklar bu yıl İzmir’in meşhur Kavacık üzüm bağlarını vurdu.

İzmir’in tescilli lezzeti olan yüksek rakımda susuz yetişebilen şaraplık olarak da kullanılan mor üzümde iklim krizi dolayısıyla zarar meydana geldi.

Kavacık Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nurten Özkan, Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunarak önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek festivalin iptalinin söz konusu olmadığını açıkladı.

KALANLAR ZARARSIZ İLAÇ SAYESİNDE…
Kilosunun 50 TL ile 80 TL arasında satıldığı Kavacık Üzümü’nün yaşanan zamansız yağış, aşırı sıcaklar ve mildiyö hastağından dolayı yüzde 70 zarar olduğunu kaydeden Kooperatif Başkanı Özkan, “Bu yıl üzüm görmeyen bağlar var. Üzümün fiyatı bizi ilgilendirmiyor çünkü bağlarda üzüm yok. Yüzde 70 zarar var. Kalan üzümler ise göktaşı adındaki zararsız ilaç sayesinde kaldı” dedi.

Üreticilerin yüksek maliyetlerle başa çıkamadığını ifade eden Özkan, “Yerel yönetimin ve merkezi hükümetin üreticileri destekleyecek çalışmalar yapması gerekiyor. Bu yıl zamansız yağışlar dolayısıyla defalarca ilca atmak zorunda kaldık. İlaç ve gübre oldukça yüksek maliyetli” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİLERİ DESTEKLİYORUZ
Üretimin artması için kooperatif olarak belediye ile birlikte koordineli çalıştıklarını ve üreticiyi desteklemeye yönelik çalışmalar yaptıklarını aktaran Özkan, “Bağlarda üzüm yokluğuna rağmen üreticilerimizin moralinin iyi olması için 23-24 Eylül'de düzenlenecek olan festival iptal olmayacak. Öte yandan festivallerde eskisi gibi tonajlar olması için  gerekli kurumlara raporlama yaparak ve belediye ile birlikte çalışarak üreticilere destek oluyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz