MENÜ
İzmir 22°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir iş dünyası süreç ve erken seçim ihtimali için ne dedi?
Ekonomi
14 Ağustos 2015 Cuma 09:12

İzmir iş dünyası süreç ve erken seçim ihtimali için ne dedi?

İş dünyasının 7 Haziran seçimlerinden sonra beklediği hükümet bir türlü kurulamadı. Son olarak Başbakan Davutoğlu ile CHP Lideri Kılıçdaroğlu arasında gerçekleşen koalisyon müzakerelerinin cevapsız kalmasının ardından siyasi partiler erken seçim için kolları sıvadı. Gelinen süreçte koalisyonu işaret eden İzmir’in iş dünyası görüşmeleri ve erken seçimi değerlendirirdi.
Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Türkiye, 7 Haziran seçimlerinden sonra geçen 2 aylık süreçte yaşadığı sıkıntılı ortamın beraberinde koalisyon bilmecesine kilitlendi.

Muhalefet partilerinin gerçekleştirdiği görüşmelerin çıkmaza girmesinin ardından başlayan AK Parti ile CHP arasındaki müzakereler, iki liderin yaptığı son zirveyle sonuçlandı.
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün ülkeye görüşmelerin olumsuz sonuçlandığı duyururken süreçte erken seçim ihtimali büyük ağırlık kazandı.

7 Haziran’dan sonra gelen süreçte Türkiye ve İzmir’in iş dünyası, ülkede huzur ortamı içerisinde ekonominin gelişmesi için siyasilere mevut parlamentoda hükümetin bir an önce kurulmasını işaret etmiş, koalisyon ihtimalini olumlu karşılamıştı. Uzayan görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine İzmir’in iş dünyası süreci ve erken seçim ihtimalini değerlendirdi.

 http://www.yerelgundem.com/uploads/haberler/2011/11/05/74796c4_o.jpg


BİZİM ARZU ETTİĞİMİZ BU DEĞİL
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, “Seçim sonuçlarının hayırlı olmasını diliyorum. Bizim arzu ettiğimiz sonuçlar bu değildi. Biz meclisteki bu tabloyla bir hükümetin kurulmasını istemiştik. Ama siyasi parti liderleri yeniden seçim yapılmasını istedi. Bizim bundan sonraki dileğimiz,  en kısa zamanda seçim tarihinin belirlenerek gerçekleşmesi ve çıkan sonuçla hızlıca bir hükümetin kurulmasıdır” diye konuştu. Öte yandan gün içerisinde borsada yaşanan düşüş ve dolardaki rekor artışı işaret eden Yorganılar, “Bu süreçte bu sonuçların ortaya çıkması gayet doğal” ifadesini kullandı.


 
DÜNYANIN SONU DEĞİL
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, çıkış yolunu bulmanın siyasetçilerin görevi olduğunu ifade ederken , “Dünyanın sonu değil, siyasette her zaman bir çıkış yolu bulunur. Siyasetçiler çıkış yolu bulmalıdır. Siyasetçilerimizden ülkemizin parlak geleceği için çalışmalara devam etmelerini istiyoruz. Erken seçim bir seçenek olarak durmakla birlikte, erken seçimden çok fazla beklentimiz olmadığını ifade etmek istiyorum. Ekonomik bir çevre olarak, bir sivil toplum kuruluşu olarak bu görüşmelerin olumlu ya da olumsuz gitmesinden dolayı kendimizi stres altında ya da olumsuz bir düşünce içinde hissetmiyoruz. Biz işimize bakıyoruz. İşimize de bakmamız gerekiyor. Bu dönemde piyasalarda dalgalanmalar olabilir ama kısa süreli döviz ya da borsa hareketleri de kalıcı olmayacağı için bu konuda da dikkatli olunmalıdır” dedi


 
KOALİSYONDA ŞANSLAR SONUNA KADAR ZORLANDI MI
Ege Sanayicileri ve İş Adamları Derneği  (ESİAD)Yönetim Kurulu Başkanı  Mustafa Güçlü, “Şu an itibariyle tam olarak erken seçim kararı alınmadı. Başbakan Ahmet Davutoğlu görüşmelerin tıkandığını söyleyerek erken seçimi işaret etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise siyasette ‘24 saat çok uzun bir süredir’ ifadesini kullandı. Tabi bu durum, iş dünyası için üzücü bir durum. İş dünyası parlamentodan bir koalisyon ihtiyacını uygun gördü. Bu koalisyon geniş tabanlı bir reform koalisyonuydu.  Bu bir umuttu Türkiye için. Bu beklentiler şu an için kayboldu. Hayırlısı olsun.  Seçim ciddi bir iş her zaman  halka gitmek doğru bir kanaattir elbette ama hükümet kurulmasıyla ilgili şanslar sonuna kadar zorlandı mı, buna kamuoyu vicdanı karar verecek”  diye konuştu.


 
HANGİ SİYASİ HESAPLARIN OLDUĞUNU SEÇMEN GÖRECEK
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, “Görüşmelerden ortaya çıkıyor ki ekonomiyi düşünen yok. Türkiye’nin geçirmekte olduğu gergin ortam, terör olaylarını, piyasaların durumunu gören yok. Türkiye’nin güçlü bir iktidara ihtiyacı vardı. CHP  - AK Parti koalisyonu bu ihtiyaç için doğruydu. Ama olmadı. Bu hükümetin kurulmamasının altında hangi siyasi hesapların olduğunu seçmen görüp karar verecek. Bakalım hükümetin kurulmamasında hangi partinin rolü varsa o meydanlarda seçmene kendini nasıl anlatacak?  Alınan karar doğru bir karar değil. Erken seçimde de farklı bir sonuç ortaya çıkmayacak” dedi.


 
ORTADA MÜZAKERE YOK
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, “Açık ve net söylemek gerekirse şaşkın değilim. Milletin iradesi 7 Haziran’dan sonra parlamentodaki partilerin birine yetki vermedi. Çıkan tabloyla siz koalisyon yapın dedi. Fakat siyasiler maalesef bu görüşmelerde çok fazla yol kat edemedi. Bugün gördüğüm şu ki aslına bakarsanız koalisyon görüşmesi olmamış. İki partinin lideri ve parti temsilcileri kendi görüşlerini birbirlerine iletti. Karşılıklı bir müzakere söz konusu olmadı.  Bu görüşmelerin başından beri biz zaman kaybedilmemesi gerektiğini söylemiştik.  Ben her gün bir şehit haberinin geldiği bir ortamda ekonomi konuşmayı tercih etmem ama Türkiye ekonomisine acilen öncelik verilmesi lazım. Bugün piyasaları durumu ve doların geldiği rekor düzey, ilerisi için korkutucu.  Eminim yine Başbakan MHP’yle görüşmeleri yerine getirecektir. Önemli olan ülke geleceğidir. Ama görünen o ki maalesef Türkiye yeni seçime gidecek.  Bu sürecin böyle devam etmesindense erken seçimin bir an önce gerçekleştirilmesi daha doğru olacaktır” şeklinde konuştu.
 

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 PAUSE
 14 Ağustos 2015 Cuma 14:31
57. koalisyon hükümetinin ekonomiden sorumlu devlet bakanı DSP li sayın Hikmet ULUĞBAY'ın temmuz 1999 da ülkemizin kısa vadeli dış borçlarını çeviremediği için bunalıma girip silahıyla intihar ettiği yılları iş dünyamızın unutmaması gerekir. Koalisyonu kurmak kolay yürütmek zordur. Tıpkı evlilik gibi. Balayı bitince gerçek hayata dönmek gibi.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz