MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmirli vekillerden 'demokrasi' çağrısı!
Politika
12 Mayıs 2022 Perşembe 23:19

İzmirli vekillerden 'demokrasi' çağrısı!

Yargıtay'ın, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu kararı hakkında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekilleri; Atila Sertel, Murat Bakan ile İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray çarpıcı açıklamalarda bulundu.
EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekilleri; Atila Sertel, Murat Bakan ile İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray Halk TV canlı yayınında Açıkça programına konuk oldu. Siyasilerin gündeminde ise Yargıtay'ın, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu kararı yer aldı.

ÇIRAY: GEREKİRSE SANDIKLARIN ÜZERİNE OTURULMALI, PROVOKASYONA GELİNMEMELİ
Kaftancıoğlu kararını siyasi açıdan değerlendiren İYİ Partili Çıray, Türkiye'nin şu anda içinde bulunduğu durumu değerlendirerek, "Bugün hem partimiz resmi bir açıklama yaparak kınadı, hem de Sayın Akşener açıklama yaptı... Yani Türkiye bu konuda ortak sağduyulu bir şekilde buluştular. Mesele çok ötede bir mesele. Meselemiz kısıtlanmaz, engellenemez durumda. Kavala davasında bu daha çarpıcı noktaydı.

Bu süreç 1980 sonrasını hatırlatıyor. Meselemiz devlet gücünün provokasyon üretmesi durumu. Çok dikkatli olmamız gereken bir süreçten geçiyoruz. Seçim sürecine girmiş bulunuyoruz. Her yaşadığımız olay provokasyona açık durumda. Seçim güvenliği konusunda 6'lı masa en büyük rolü oynayacak. Orada kurulan komisyon bu konuda çok hassas olmalılar. Türkiye'nin deneyimi var, kötü hatıraları var bütün bunların tekrarlanmaması için muazzam bir seçim güvenliği çalışmasına ihtiyacı var. Türkiye'de zaman zaman bu dönemleri yaşıyor. Geçmişte darbelerde yaşamıştı... O süreçler bize bazı tecrübeler kazandırdı. Milletimizi öyle çok bilinçlendirmeliyiz ki, sandık başlarında ayrılmamalılar. Gerekirse sandıkların üzerine oturulmalı. Sağduyulu yaklaşarak çözümler ürettiğimiz sığınmacı meselesine bile nasıl yaklaşıldı... Böyle bir günde bütün milletimize sükunet tavsiye ediyorum. Tek hedefimiz olmalı, seçim güvenliğini sağlayarak kansız kavgasız seçime gitmeliyiz. Bu hepimizin en temel görevimiz olmalı" ifadelerini kullandı.

BAKAN: YAPILAN HUKUKSUZLUĞUN HESABINI SORMAYA MUKTEDİRİZ
CHP'li Bakan tarihin zulme karşı direnenleri yazdığını söyleyerek, "Bugün zalime karşı bir direniş söz konusu... Burada hem mazlum hem yiğit bizim arkadaşımız, Canan KAftancıoğlu. Bu işin hem hukuki hem de siyasal yönü var. Hukukun siyasallaştığını tartışmaya gerek yok. Cumhurbaşkanı yargıyı elinin altına almış durumda. Bu karar siyasi bir karar tartışmasız. Biz Avrupa İnsanlar Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) tabiiyiz... Bugün Hizbullahçı teröristler Türkiye'de, Avrupa'da elini kolunu sallayarak dolaşıyor ama aynı mahkeme Kavala, Demirtaş davalarında aynı kararı veremiyor. Kaftancıoğlu'nun 10 sene önce atılan tweetinden dolayı bugün bu karar verildi. O kadar güçlü bir değer ki düşünce özgürlüğü... Biz AİHM tarafıyız ama Hizbullahçılar için alınan karar bugün Kavala, Demirtaş, Kaftancıoğlu için alınmıyor. Genel Başkanımız Ankara'dan İstanbul'a yürümüştü... Bugün de onun işaretidir. Elbette demokrasiyle yapacağız, seçimle değiştireceğiz bu sistemi... Tüm insanlığın ortak değeri hukukun özgürlüğü, demokrasi; bugün bizi 5 partiyle yan yana getiren, hepimizin savunması gereken değerler mevcut şu anda... Bu noktada mücadele etmeye, önümüzdeki seçimlerde seçimi kazanıp, yapılan hukuksuzluğun hesabını sormaya muktediriz" diye konuştu. 

ÇIRAY: TÜRK MİLLETİ ARTIK UYANDI
Canan Kaftancıoğlu'na yönelik kararın yarattığı ortamın Türkiye'ye etkisinin sorulması üzerine konuşan Çıray, "Seçim döneminde CHP ve İYİ Parti genel başkanları kapı kapı gezerek, İstanbul seçimi için mücadele etti. Bunun sonucunda seçim alındı. İstanbul seçimleri, birinci aşamada esasen alınmış ama buna rağmen YSK'nın hukuk dışı kararıyla iptal edilmişti. Vatandaşlarımızda bu durum vicdan kanaması yarattı ve bu durum vicdan kardeşliğine dönüştü ve 800 bin oy farkı oluştu. Biz artık hukuku konuşamıyoruz, çünkü böyle bir zemin yok. Hadiseler siyasi... 16 Nisan akşamı alınan kararla hukuken, siyaseten gayri meşru bir ortamda kaldık. Bu ucube rejim 16 Nisan gece mutlak kuvvetler birliği olarak karşımıza çıktı. Bütün yaşadıklarımız ucube rejimin sonuçlarından ibarettir. Esasen bizim konuştuğumuz bu cezalar binlerce hukuksuzluktan bir kaçı... Asıl kurtulunması gereken bu ucube rejimdir. Yoksa huzur yüzü göremeyiz. Bu rejim Türk milletini fakirleştirmiştir. Ekonomik kriz bir buhrana dönüşmüş ve sosyal bir vasıf kazanmıştır. Millet İttifakı'nın ortak bildirisinde bizi bir araya getiren hedef; hukukun üstünlüğüne dayalı, demokratik bir ortam çıkarmaktır. Türk milleti artık uyandı. Önümüzdeki seçimlerde kararlar sandığa yansıyacak. AYM'ye çağrıda bulunmak istiyorum, yürütmeyi durdurma kararı vermeli bu konuyla ilgili. Bütün bu yapılanlar, kutuplaştırma siyasetine zemin oluşturmak için. Biz de muhalefet olarak kesinlikle geri adım atmadan, onların isteklerine hizmet etmekten çekinmeliyiz. Şu anda farklı fikirlerden siyasi partiler bir araya geldiler ve mücadele ediyorlar. Demokrasi yoksa; fikirlerimizin, kimliklerimizin hiçbir önemi yoktur. Ortak mücadeleye devam etmeliyiz" açıklamasında bulundu.

Çıray "Bu süreçte liderler bir araya gelemez mi? Blok halinde daha güçlü bir yanıt olmaz mı? Moralleri düzelmez mi?" sorusuna ise, "Son Mersin mitingi muazzam bir mitingti... Bunlar yapılır. Türk siyasi tarihinde bir ilk gerçekleşti. 6 siyasi parti şu anda aynı masada. Hiç kimse moralini bozmasın. Türkiye'de ne yapılması gerekiyorsa yapılacak" diye cevap verdi.

SERTEL: HİÇBİR ŞEYDEN KORKMUYORUZ
Kaftancıoğlu kararının gündeme düştüğünde kulislerde neler konuşulduğunu aktaran CHP'li Sertel, "Bugün hukukçularla görüştüm... Bu karar apar topar getirilen bir karar. Bir anda işleme sokuldu. Onca dosya varken, bu dosya hemen indiriliyor ve aceleyle karar veriliyor. Böyle bir direktif olmadan birden bire hakim önüne gelmesi mümkün değil. Burada bir el, bir direktif var... Yargıtay bu kadar hızlı çalışmıyor. Vatandaşların davaları yıllar yılı sürüyor... Bu ceza özellikle verilmek istendi, Türkiye üzerinde manipülasyon, kaygı ortamı yatılmakla birlikte kavga ortamı yaratılmak isteniyor. Biz CHP'liler olarak hiçbir şeyden korkmuyoruz. Bize ne olacaksa olur, cezaevine de girebiliriz, öle de biliriz... Biz bir çatışmadan beslenen yapı içinde olmadık, olmayız. Bizi bunun içinde sokarak, ülkenin karanlık içine girmesine izin vermeyeceğiz. Biz İstanbul'da milyonlarla adaletsizliği mahkum edeceğiz. Ben parlementerim, yasa yapıcısı olarak yasalara rağmen insanların mahkum edilmesi bana; bugün söylenenlerin 10 yıl sonra yargılanabileceğini gösteriyor. Bozdağ'ın Gülen'i savunduğunu hatırlıyorum... Onun gibi onlarca, yüzlerce AK Partili'nin Pensilvanya'ya gittiğini çok iyi biliyoruz. 10 yıl öncesine dönüp baksınlar... Bugünler geçer, biz bunları geçmişte de yaşadık. Ergenekon davalarını izledik hep birlikte, davaların bizzat içinde bulundum, o zamanda hukukun katledildiğini gördüm. Kaftancıoğlu'nun seçilme hakkını elinden almaya çalışanlara sesleniyorum, şiir okuduğunuz için verilen sizin siyasi yasağınızı kaldıran Deniz Baykal'dır. Sizin yaptığınız bu tavır sizi bitirdi. Acz içindeler. Biz çok sakin, çok kararlı bir şekilde gezeceğiz. 51 kentte 3,4,5,6 Haziran'da alanlardayız. Köyleri gezip, anlatacağız. Bunlar kaybettiler. İstiyorlar ki ekonomi, açlık, sefalet, çaresizlik konuşmasın. Kamuoyunu başka işlerle meşgul edip, korku salmaya çalışıyorlar. Bu toplum daha önce bunu yaşadı, bir daha yaşatamayacaklar. Sandıklarda bu iktidarı göndereceğiz, Türkiye'ye demokrasiyi, özgürlüğü getireceğiz. Bizi oyunlarla bu işlere sokmaya çalışıyorlar, yanıldıklarını görecekler" dedi.

BAKAN: HALK UYANDI
Sertel'in sözlerine ekleme yapmak istediğini belirten Bakan, "İnsanların temel varoluş problemi; barınma ve tokluktur. İnsanlar bu ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda şu anda. Bu ülke savaşları, ekonomik buhranları yaşadı ama kimse bu döneme kadar intihar etmedi açlıktan... Büyükşehir'de meclis üyesiydim, 2015'te vekil oldum... Bana 2 yılda o kadar çok iş talebi geliyor ki... Bu tweetten dolayı Kaftancıoğlu'na verilen cezayla biz geri adım mı atacağız? Hayır. Onlar da biliyorlar. Cezanın bize etki etmeyeceğini biliyorlar. Gezi'yle ilgili verilen ceza, HDP'nin davasının ertelenmesi... Bunları bütün olarak değerlendirmeliyiz. Bir kaos yaratılmaya çalışılıyor. Bunu görmek lazım. Asıl konuşulması gereken konu sığınmacı mevzusuydu... Direnişimizi demokrasi içinde yapacağız. İktidar gelirken savunduğu değerleri, bugün savunmuyor. Hüseyin Çelik, kararın yanlış olduğunu söylüyor... Kendi milletvekilleri bu durumu yanlış görüyor. İktidar, kaos ve güvenlik endişesi yaratmak istiyor. Biz özgürlüğe düşkünüz ama muhafazakar seçmen güvenliğe oy verir. Ama bu bir kere olur. Halk gözünü açtı. Bir daha olmaz. Halk uyandı! Bizim yapmamız gereken 6 siyasi parti olarak aynı mesajı veriyoruz; bu ittifak sürecek. Seçim güvenliğiyle ilgili çalışılacak. 6 parti seçimleri planlıyor... Bu iktidar değiştiğinde Cumhurbaşkanı'nın kim olacağındansa MB'nin bağımsız olup olmaması konusu daha büyük bir önem arz ediyor... Bunların konuşulması lazım. Ateşten gömlektir, Kaftancıoğlu biz onunla beraber mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz