MENÜ
İzmir 22°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Karaburun’da yargıya rağmen inadına RES: Bakanlıkta İDK zirvesi
Ekonomi
19 Ağustos 2015 Çarşamba 10:18

Karaburun’da yargıya rağmen inadına RES: Bakanlıkta İDK zirvesi

Yargının lisansını iptal ederek durdurduğu LODOS Enerjiye ait RES projesi için EPDK’nın verdiği onayın ardından yeni bir süreç başlıyor. Valilik bakanlıkta inceleme değerlendirme toplantısı yapılacağını duyurdu.
EGEDESONSÖZ - Doğal yapısıyla,  uluslararası ölçekte koruma altındaki nadir bitki ve hayvan varlığıyla, hala yaşatılmakta olan gelenek görenekleriyle, kara keçisi, nergisi, zeytini, çipurası, kefali, enginarıyla, tertemiz toprağı ve deniziyle İzmir’in cennet köşesi olan Karaburun Yarımadası’nda rüzgar santrallerine karşı mücadele sürüyor.
 
Bu kapsamda ‘Yurttaş Davası’ parolasıyla yola çıkan yerel inisiyatif ve çevreci avukatlar Karaburun'a bağlı Yaylaköy'de kurulan yarımadanın önemli bir bölümünde bulunacak olan rüzgar enerjisi santralinin 47 türbini için, vatandaşlar ve çevreciler, hukuk mücadelesi başlattı.

166 rüzgar türbini ile yarımadanın en büyük projesi olan Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait Karaburun RES projesi için, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verdiği elektrik üretim lisansının iptali talebiyle, Ankara 8'inci İdare Mahkemesi'nde dava açıldı. Geçen 25 Mayıs'ta mahkeme, şirketin RES proje iznini iptal etti. Bunun için de halen çalışıp elektrik üreten proje kapsamındaki 47 türbin de durduruldu.
 
Yargı kararının ardından santral için yeniden ÇED süreci başlarken, çevreciler ve köylüler, 166 türbin direkli RES projesinin, ilk 47 türbinini yapan Lodos firmasının, kalan bölümleri tamamlamak için yapılan halkın katılım toplantısını protestoyla önledi.

Süreçte şirketin yaklaşık 15 milyon TL'lik zarara uğradıkları açıklayan şirket, köylüleri, bu parayı daha sonra rücu edip, kendilerinden alacakları yolunda bildirimde bulunması şok etkisi yaratırken Karaburun akabinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan şok bir karar sarsıldı.

Yargının iptal ettiği lisans yeniden yürürlüğe girdi. EPDK firmanın geçmişte aldığı 49 yıllık üretim lisansının devamı niteliğindeki 41 yıl 11 aylık süre için bir kez daha onay verdi.       

Gelişmelerin ardından rüzgar santrali için kapıda yeni bir ÇED süreci belirirken İzmir Valiliği Çevre İl Müdürlüğü’nden önemli bir duyuru geldi.

Valilik santral için bakanlıktan inceleme değerlendirme toplantısı yapılacağını duyurdu. Tarihi de açıklanan toplantının ardından Yakaköy’ün kaderini çizecek yeni bir ÇED süreci başlayacak.

Valilikten yapılan açıklamada, “İzmir ili Karaburun ilçesi sınırları içerisinde Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Karaburun Rüzgar Enerji Santrali projesi ile ilgili 31/08/2015 tarihinde İDK Toplantısı gerçekleştirilecektir. ÇED Raporu İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” ifadeleri kullanıldı.

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Zafer
 19 Ağustos 2015 Çarşamba 12:53
Benim bildiğim, rüzgar santralleri yenilenebilir enerji kaynağıdır ve en çevreci santrallerdendir. Ülkenin enerjideki dışa bağımlılığını azaltacak yatırımdır. Dünyanın bir çok yerinde de kullanılmaktadır. Çevreye etkisi en az olacak şekilde yapmak da mümkündür. Buna karşı çıkanların, neden karşı çıktıklarını mantıklı şekilde izah etmeleri lazım. Normal bir vatandaş olarak bizim bilmediğimiz etkiler mi var, nedir yani bu?
 engin
 19 Ağustos 2015 Çarşamba 12:42
yorum isimli arkadaşım en çevreci enerji güneş enerjisi.Almanya bundan 7 yıl önce keban barajından üretilen miktar kadar enerjiyi güneş enerjisinden üretiyordu.
 yorum
 19 Ağustos 2015 Çarşamba 10:27
türkiye enerji fakiri bir ülke. dolayısıyla enerji üretilmesi lazım. termik santral tamam zararlı, nükleere de güvenlik gerekçesiyle eleştiriler var ki buna katılmıyorum. tüm dünya kullanıyor. geriye hidroelektrik santral ve resler kalıyor. bence içlerinde en çevrecisi resler. iki saat elektrik kesilse insanlar ayaklanıyor. ama enerji üretilmesine gelince çevreciler ayakta. ben karşı değilim reslere. gayet çevreci bir santral tipi
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz