MENÜ
İzmir 22°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
MTV, akaryakıt, kurumlar vergisi... Ekonomide yeni düzenlemeler neler?
Ekonomi
5 Temmuz 2023 Çarşamba 15:24

MTV, akaryakıt, kurumlar vergisi... Ekonomide yeni düzenlemeler neler?

Meclis'e sunulan son kanun teklifiyle ekonomide yeni düzenlemeler geliyor. Yalnızca bu yıl tüm araç sahipleri, ek bir Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödeyecek. Akaryakıttan alınan ÖTV 6 aylık enflasyon kadar artacak. Kurumlar vergisinde 5 puanlık artışa gidildi.

AK Parti'nin Meclis'e sunduğu ve en düşük emmur maaşını 22 bin liraya çıkaracak torba kanun teklifinden ek vergi çıktı.

Teklifle birlikte getirilen ek MTV iki taksitte ödenecek. İlk taksit, yasanın yürürlüğe girdiği ayı izleyen ay sonuna kadar ödenecek. Ek MTV ikinci taksiti ise kasım ayı sonuna kadar ödenecek. 2023 için en düşük MTV tutarı 219, en yüksek ise 101 bin 152 lira.

AKARYAKITA ÖTV AYARI
Torba teklifte ayrıca, akaryakıta otomatik enflasyon zammı ve banka ve finansal kuruluşlar için kurumlar vergisi artışı da var.

Akaryakıtta alınan ÖTV ocak ve temmuz aylarında geriye dönük 6 aylık enflasyon kadar artacak.

KURUMLAR VERGİSİNDE 5 PUAN ARTIŞ
2023 yılı için belirlenen genel kurumlar vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltildi. Bu oran bankalar, finansal kiralama, faktöring, elektronik ödeme şirketleri, sermaye piyasası kurumları ve sigorta şirketleri için yüzde 30 olacak..

Ek vergilere gerekçe olarak, deprem sonrası ortaya çıkan finansman açığının kapatılması gösterildi.

PLASTİK POŞETLERİ İKİ KATINA ÇIKARMA YETKİSİ
Teklif, Cumhurbaşkanı'na marketlerde 25 kuruşa satılan plastik poşet ücreti, iki katına kadar artırabilme yetkisi de veriyor.

Teklifte, Covid-19 salgını söneminde kesilen cezaların iptal ve iadesi düzenlemesi de var.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Az Bilmiş
 6 Temmuz 2023 Perşembe 00:13
Haberi ve yorumları okudum. Yapılan zamları ve vergi düzenlemelerini kimse TASVİP etmez ama objektif olmak gerekiyorsa daha genel seçimler arafesinde 11 ilde DEPREM oldu 50 bin civarında insanımız öldü. Kim suçlu. El Cevap: Hepimiz suçluyuz. Bizler havaya ateş eden ve tanımadığınız bireyin ölümüne sebep verenleriz. Bizler makas atıp üstünlük kurmak isteyen insanlarız. Yani ARIZALI yapıya sahipiz. Şuraya gelmek istiyorum. Bu 11 şehrin ayağa kaldırılması gerekiyor. Peki bu nasıl olcak. İşte böyle olacak. Dayanışma ile olacak. Yorumunda AK PARTİ ye oy verenleri çakıyorsun. Bu yıkılan bina yarın bir gün senin de başına gelmeyeceği ne MALUM. Ya senin de başına gelirse. EMPATİ kurmalısınız. Öyle düşünmeden saydırma. Daha yakın zamanda ALMANYA'' da bir yerde sel oldu MERKEL ne dedi, ben karışmıyorum, herkes başının çaresine baksın dedi. Sigorta Şirketlerini işaret etti. Ya. Son depremlerden önce kaç kere SELLER yaşandı, daha önce orman yangınları yaşandı. Evleri yananlar. Peki bu DEVLET nasıl bunun altından kalkar. Bu GİDİYOR GİTMEKTE OLAN var ya emekliye 15 bin verecekti vaad etti ama. Bu adam sermayesi YALAN. Kimse itibar etmiyor. Soğan siyaseti yapıyor. Ve terör ve türevleriyle YOL YÜRÜYOR. İçinde vatan sevgisi olan Müslüman bir insan bu MTV yi dert etmez. Benim de aracım var. Herkesin eline taşın altına koyması GEREKİYOR.
 Objektif Yorum
 5 Temmuz 2023 Çarşamba 18:26
1994 te Çiller'in çıkardığı net aktif vergisi ve ekonomik denge vergisini ödedik. Altı ay sonra Anayasa Mahkemesi iptal etti. Ödeyenler ödedikleri ile kaldı. Hiç bir vergiye mahsup edilmedi. 2000 lerin başında LPG'li araçlardan iki motorlu taşıtlar vergisi alındı. Bu kez aptallık yapmayıp tek ödenmesi gerekeni ödedim. Yine altı ay sonra Anayasa Mahkemesi iptal etti. Yatıranlar geri alamadı. Şimdi Anayasa Mahkemesi'nin nasıl bir karar vereceği konusunda kafamda kocaman soru işaretleri var. 1994 ve 2000 kararlarını tekrar edeceklerini umuyorum. Bu güne kadar devlete bir kuruş vergi ve SSK borcu olmayan bir mükellefim. Yani anlayacağınız bir atasözünün dediği gibi YAKALANAN ÖKÜZ HARMANI DÖVÜYOR. Ülkemin daha güzel günleri göreceğini umut ederek yaşamaya devam edeceğim. Hepinize saygılar.
 sezarın hakkı sezara
 5 Temmuz 2023 Çarşamba 18:20
Burada AKP yanlısı yorumcuları bir alalım mı buraya? gelsinler mi? gelselerde bir şey fark etmeyecek merak etmeyin . ne ektilerse onu biçiyorlar. daha yolun başındayız daha çook pişman olacaklar ama iş işten geçmiş olacak.
 
 5 Temmuz 2023 Çarşamba 16:50
Kılıçdaroğlu emekliye 15bin ikramiye verecekti. Gittiler ötekine verdiler. Bir daha mtv ödüyoruz. Sürünmeye devam. yazık yazık. daha millet kimlere oy vereceğini bile bilmiyor.
 ..
 5 Temmuz 2023 Çarşamba 16:07
ver mehteri, veerrr mehteriiii.. biride çıkıp şöyle ses çıkarıyordu OOOOOAAHHHHHAAA OOOOOAAAHHH.
 VATANDAŞ RIZA
 5 Temmuz 2023 Çarşamba 15:45
Vergi ve zammın bizim için bir anlamı yok. Ekonomik durumlar konusunda bizim bir diyeceğimiz ve itirazımız yoktur. Bu halimizden fazlası ile memnunuz. Zaten bu memnuniyetimizi son seçimlerdeki demokratik tercihimizle de gösterdik(!). Bu Almanlar var ya, yine bizi kıskanmaya devam edecekler. Daha biz onları çok kıskandıracağız gibi görünüyor. (!)
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz