MENÜ
İzmir 22°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Maaş çok, eleman yok… Fırınlarda eleman krizi!
Ekonomi
19 Mayıs 2024 Pazar 09:10

Maaş çok, eleman yok… Fırınlarda eleman krizi!

İzmirli fırıncı Hasan Atmaca, günlük 1200 ile 1400 lira arasında değişen kürekçi, hamurcu ücretine rağmen bu işleri yapacak personel bulamadıklarını söyledi. Pasta, börek, poğaça odaklı üretim yapan Unlu Mamuller sektörünün kaçak ekmek ürettiğini öne süren Atmaca, meslek kurslarına katılım olmadığını belirtirken, ailelerin çocuklarını bu mesleğe teşvik etmesi çağrısında bulundu

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’de pek çok sektörde olduğu gibi fırıncılık sektöründe de yetişmiş personel sıkıntısı zirve yaptı. Üretimin hamurcu ve kürekçi kısmında özellikle yaşanan problemin artık dayanılmaz boyutlara ulaştığını belirten İzmirli fırıncı Hasan Atmaca, Fırıncılar Odası’na kayıtlı 780 fırının tamamının, personel bulamamaktan üretim kapasitesini kullanamadığını söyledi.

FIRINCI USTASI YETİŞMEZ OLDU
Fırıncılar Odası’nın son yapılan genel kurulunda başkan adayı olarak yarışan ancak iki oy farkla seçimi kaybeden Hasan Atmaca, meslek örgütünü göreve çağırdı. 10 yıl öncesinde yetişmiş eleman sıkıntısı diye bir şey olmadığını ancak bu son süreçte ihtiyacın giderek arttığına vurgu yapan Atmaca, “Aşağıdan eleman gelmiyor, fırıncı yetiştiremiyoruz. Yetiştirdiklerimiz de ya sanayide ekmek üreten fabrikalara kaçtı, ya da unlu mamuller sektörüne kaydı. Çünkü oralarda tatil de var, daha yüksek maaş da var. Biz fırıncılar, ekmek fiyatı hak edilen miktarda olmadığı için ustalarımıza hak ettikleri paraları maalesef veremiyoruz” itirafında bulundu.

BİR USTANIN YEVMİYESİ 1200-1400 LİRA ARALIĞINDA
Esas işi boyoz, börek, çörek, poğaça üretmek olan Unlu Mamuller sektörünün, kayıt dışı ekmek de ürettiğini, fırıncıların elindeki ustaları yüksek maaşlar vaat ederek transfer ettiğini öne süren Hasan Atmaca, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Hiç kimse oğluna, bir yakınına, git fırıncı ol, demiyor artık. Son 10 yıldır, elde kalan ustalarla günü kurtarmaya çalışıyoruz. Çünkü ekmek fiyatları, hak ettiğimiz seviyede olmadığı için personele hak ettikleri parayı veremediğimizi itiraf ediyorum. Esas işi boyoz, börek, çörek üretmek olan Unlu Mamuller sektörü, kaçak ekmek üretmeye başlayınca, bizim ustaları afaki rakamlar teklif ederek kaptı. Bu durumda işi sadece ekmek üretmek olan bizler çok az sayıda ustayla, çok az sayıda elemanla çalışmak zorunda kaldık.  İmkanlarımızı zorlayarak, elemanlarımıza günlük 1200 ile 1400 lira arasında yevmiye vererek onları elde tutmaya çalışıyoruz. İşin aslına bakarsak, o işçiler, bu rakamlarla ayda 36 bin, 40 bin lira değil, 60-65 bin lira maaşı hak ediyorlar. Bizim işin gecesi yok, gündüzü yok. Belediyede çalışan bir işçi, 8 saat çalışıp 40 bin lira maaş alıyorsa, fırıncı işçisi 60 bin lirayı çoktan hak ediyor. Herkes, birbirinin elemanına göz dikmiş durumda.”

UNLU MAMULLER KAYITDIŞI EKMEK ÜRETMEKTEN VAZGEÇMELİ
Halk Eğitim Merkezi ve Esnaf Birliği’nin açtığı kurslara katılım olmamasından üzüntü duyduklarını ifade eden Hasan Atmaca, “Hamur atma ve kürekte 5 kişiyi çalıştırdığım halde, 600 ilave etmek üretemiyorum. Personel bulunursa, tüm fırınlar gerçek üretim kapasitelerine ulaşır” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzmir’de 780 kayıtlı fırın, 400 kadar da unlu mamuller dediğimiz fırın var. 780 fırının tamamında yetişmiş eleman sorunu yaşanıyor. Üretim çok olsun diye değil, vatandaşa sıcak ekmek verebilmek için iki vardiya çalışıyoruz. Kendimden örnek vereyim, iki elemanım daha olsa, 600 ekmek fazla üretebilirim. Yeterince yetişmiş elemanla çalışırsak, üretim kapasitemizi kullanmış oluruz. Meslek örgütümüz bu sorunun üzerinde durmalı, bir an önce çözüm üretmeli. Unlu mamuller de kendi işlerini yapmalı, kayıt dışı ekmek üretmekten vazgeçmeli. Meslek örgütümüz bu sorunun da üzerine gitmeli.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Hilmicem
 19 Mayıs 2024 Pazar 19:39
Günde en az 15 saat için o yevmiye çok mu...Arabamın 10 dk işçiliği 1500 t
 sezarın hakkı sezara
 19 Mayıs 2024 Pazar 12:36
Bakın işçilerin kaçtıkları yerler için diyor ki " çünkü oralarda tatilde var,daha yüksek maaşda var" bu cümle herşeyi anlatıyor zaten . kardeşim hadi gelen işçiye ve ustaya yüksek maaş veremiyorsun anladık yahu tatilde mi vermiyordunuz???
 Yüksel Dinçtürk
 19 Mayıs 2024 Pazar 10:35
Alttan yetişecek eleman gelmiyor diyorlar; hiç bir zanaatkar, esnaf kendi çocuğunu yetiştirmiyor hep başkasının çocuğunun gelip çalışmasını bekliyorlar ayrıca usta pişiriciye 1200 - 1400 lira günlük ücret verirsen tabii ki gelmez.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz