MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Menemen Ovası alarm veriyor... Sadece iki haftalık suyu kaldı!
Tarım
26 Nisan 2022 Salı 11:57

Menemen Ovası alarm veriyor... Sadece iki haftalık suyu kaldı!

İzmir’de pamuk üretimi denince akla gelen Menemen Ovası, kuraklık sorunuyla karşı karşıya kaldı. Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, yanlış tarım uygulamalarıyla bu bölgeye yazık edildiğini belirterek tarım için sadece 2 haftalık suları kaldığını söyledi.

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ – Uzun yıllar küresel ısınma ve iklim değişikliği nedenleriyle oluşan kuraklık sorunu, son dönemlerde daha çok gündeme geliyor. Ve bu durumdan tarım sektörü diğer sektörlere göre daha çok etkileniyor. Sulama çalışmalarının yoğun yapıldığı ürünleri ekmekte zorlanan çiftçiler daha az su harcanan ürünlere yöneliyor. İzmir bölgesi için önemli tarım arazilerinden biri olan Menemen Ovası’nda ağırlıklı olarak pamuk üretimi yapılırken kuraklıkla mücadele noktasında bu yola başvuruluyor. Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, bölgede tarım yapan çiftçilerin kuraklık nedeniyle bu sezon pamuk ekiminde düşüşe gittiğini belirterek, Menemen Ovası’nı besleyen suların tükenmesine sadece 2 hafta olduğunu çarpıcı verilerle aktardı.

ÇİFTÇİLERİMİZ TARLASINI SULAYAMAYACAK!
Çiftçilerin Menemen Ovası’ndaki pamuk ekimini kuraklık sorunu nedeniyle düşürdüğünü belirten Karagöl, bunun sonucunda ciddi verim kayıpları yaşanacağını aktararak, “Geçen sene pamuk fiyatları iyiydi... Doların da yükselmesiyle birlikte çiftçi bu sene de pamuk ekmeyi düşünüyordu. Fakat kuraklık ve su sorunu ortaya çıkınca büyük ölçüde pamuktan uzaklaşmaya başladılar. Pamuk ekimlerini düşürmek zorunda kaldılar. İlk hedeflenen pamuk ekimlerinden yüzde 10 – 20 eksiğiyle üretim yapılacak. Aynı şekilde bu ölçüde de verim kaybı yaşayacağız çünkü, su yok... Aldığımız verilere göre bölgemizde son 50 yılın en kurak sezonu yaşanacak. Yani çiftçilerimiz pamuk tarlalarını ya bir kere sulayabilecekler ya da hiç sulayamayacaklar. Bu nedenlerle ayçiçeğine daha çok kayma oldu. Bir de Menemen Ovası’nda buğday ve arpa ekiliyordu, onları biçip hayvan yemi olarak kullanıyorlardı ve alana pamuk ekiyorlardı. Beklentilerini karşılayamayacağı için onu yapmayı bıraktılar” dedi.

PAMUKTA YÜZDE 35 – 40 VERİM DÜŞÜKLÜĞÜ OLACAK
Pamukta kuraklık nedeniyle ekim noktasında yüzde 15; bunun sonucu olarak verimde de yüzde 15 eksiklik yaşanacağını ifade eden Karagöl, gübre, tarım ilaçları gibi ürünlerdeki zamlar dolayısıyla çiftçilerin az ürün kullanmak zorunda kalacağını belirtti ve bunun da yüzde 10’luk bir düşüşe neden olacağını ekledi. Karagöl, Menemen Ovası bölgesinde üretilen pamukta yüzde 35 – 40 verim düşüklüğü yaşanacağını söyledi.

BU BÖLGEYE YAZIK ETTİLER!
Kuraklık sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını belirten Karagöl, Menemen Ovası’nın sadece 2 haftalık suyu kaldığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Yıllardır tarımda yanlış uygulamalar yapıldı. Biz 20 yıldır söylüyoruz, kuraklık, iklim değişikliği diye bir gerçek var. Sağ olsunlar yollar, köprüler yaptılar ama tüm göller kurudu... Türkiye’nin birçok önemli gölü kurudu... Çiftçilerin dayanağı da kalmadı. Eskiden çiftçiyi destekleyen kamu kurumları vardı, onların da çoğu satıldı. Çiftçi çok zor bir durumda. Bölgemizdeki çiftçiler bir ümit pamuk ekiyor. Murat Dağı’nda karlar eriyecek ve sular gelecek diye düşünüyorlar ama o da hiç mümkün değil. Suyumuz yok, 14 günlük bir suyumuz kaldı. 14 günlük suyla hangi ürün yetişir, bilemiyorum... Barajların havzasına tekrar gölet yapıp suyunu kesiyorlar. Bizim bildiğimiz 55 tane baraj havzasına gölet yapıldığı... Gördes Baraj ’da hatalı bir yatırım mesela, 10 yıldır su tutmuyor. Bunların yanı sıra ovamızda yapılaşma da oldukça arttı, her hafta yeni bir bina ortaya çıkıyor. Kimse de denetlemiyor. Tüm bunları yaparak bizim bu bölgeye yazık ettiler.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Çiğlili
 26 Nisan 2022 Salı 12:56
Özellikle Sasalı'dan Seyrek'e doğru giderken yapılaşmanın ne kadar arttığı görülüyor. Tarım alanları hep imara açılmış. Yazık olur geleceğimize
 Menemen'e huzur geldi(!)
 26 Nisan 2022 Salı 12:46
Menemen Belediyesi de halı saha temeli atsın.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz