MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ödemiş patatesi rötar yaptı
Tarım
19 Mayıs 2022 Perşembe 09:50

Ödemiş patatesi rötar yaptı

Adana’da erkenci patates hasadı başlarken, Ege’nin patates deposu Ödemiş’te 10 gün içinde söküm çalışmalarının, üç hafta gecikmeyle başlayacağı açıklandı. Rekoltenin düşük olacağını öngören yetkililer, ürünün tarladan çıkış fiyatının 7 lirayı bulacağını tahmin ediyor

EGEDESONSÖZ – Pazar tezgahlarında patatesin kilosu 10 lira etiketi taşırken, “erkenci” tabir edilen ürünün hasadına çeşitli illerde başlandı. Ancak Ege’nin patates deposu olarak bilinen Ödemiş’te hasadın gecikmeli olacağı öğrenildi. Şubat ayında ekimi yapılan patatesin, don olayları nedeniyle olgunlaşmadığı, 10 gün sonra hasada başlanacağı bildirildi.

TÜRKÖN: TARLADAN ÇIKIŞI 6-7 LİRA OLMALI
Ödemiş Çaylı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Türkön, bölgede yaşanan don nedeniyle bu yıl rekoltenin düşük olacağını söyledi. Ödemişli patates üreticisinin önemli bir bölümünün, önünü görmediği halde yine de üretime devam ettiğini anlatan Başkan Türkön, erkenci patatesle ilgili şunları söyledi:

“Ödemiş’in erkenci patatesi maalesef rötar yaptı. Adana’da tarladan çıkış fiyatının 9 lira olduğunu duyduk. O halde bizim ürünümüzün tarladan çıkış fiyatı da 6-7 lira olabilir. Zaten artan gübre, akaryakıt ve ilaç fiyatları ve işçilik giderleriyle bir kilo patatesin maliyetinin 4 lirayı bulduğunu söyleyebilirim. Ay sonuna doğru Ödemiş’in erkenci diye tabir ettiğimiz ilk patatesleri tezgahlarda yerini almaya başlar.”

BİRLİK: ÜRETİCİ BU YIL EKMEDİ, EKEMEDİ, ÇÜNKÜ…
Birlik Tarım Ürünleri firmasının sahibi Mehmet Birlik ise üreticinin geçen yıl 80 kuruşa patates sattığını, bu nedenle pek çok kişinin patates ekimi yapmadığını söyledi. Birlik, “Üretici, patates ekmedi, ekemedi. Çünkü geçen yıl perişan oldu. Üretici mecburen vazgeçti; çünkü mazot para, gübre para, her şey para. Bu yıl, rekolte tahminlerin de altında olacak gibi. Üretici, 4-5 liraya mal ettiği patatesi yine maliyetinin çok altında satmaya zorlanırsa, gelecek sene üretim alanı daha da daralır” değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz