MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ödemiş'teki mermer ocağı için ÇED oyunu!
İş Dünyası
23 Kasım 2022 Çarşamba 16:34

Ödemiş'teki mermer ocağı için ÇED oyunu!

Ödemiş’te 72 hektarlık ruhsat sahasının sadece 24,71 hektarlık kısmı için başvuruda bulunan Canmar Şirket’i mermer ocağını ÇED sürecinden kaçırmayı planlıyor. ÇED Yönetmeliğine göre 25 hektarın altındaki ocak alanları ÇED sürecinden muaf tutuluyor.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Canmar Mermer Madencilik Şirketi’nin Ödemiş’te açmak istediği mermer ocağı ile ilgili ‘çevresel etki değerlendirme’ süreci başlattı.

İzmir-Manisa sınırındaki 24,71 hektarlık ÇED alanı içerisinde yapılması planlanan mermer ocağında yılda 20 bin ton hammadde çıkarılması planlanıyor.  İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Haritasına göre ‘Tarım Arazisi’ sınırları içerisinde kalan ocak alanı için şirket 580 bin TL bütçe ayırdı. Proje ömrünün 87 yıl olması ocak alanı en yakın konuta uzaklığı ise 740 metre. Ocağın hayata geçmesi durumunda saatte 23 kilogram tozun havaya karışması bekleniyor.

 

Proje ile ilgili en dikkat çeken nokta ise başvurulan ÇED alanının büyüklüğü oldu. Şirket, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden 2021 yılında 10 yıllığına 72,36 hektarlık alan için izin aldı. Ancak şirket alanın sadece 24,71 hektarlık için kısmı ÇED başvurusunda bulundu. Yakın zamanda güncellenerek yeniden yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine göre kazı ve döküm alanı dâhil olmak üzere 25 hektar üzerindeki açık ocak işletmeleri ÇED sürecine tabi tutuluyor. Şirket, bu proje için bakanlıktan ‘ÇED Gerekli Değildir’ almayı planlıyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz