MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Rusya'da faiz arttırıldı... Ruble yükselişte!
Ekonomi
22 Ekim 2021 Cuma 17:14

Rusya'da faiz arttırıldı... Ruble yükselişte!

Rusya Merkez Bankası faizi yüzde 6,75'ten yüzde 7,50'ye çıkardı. Rus Merkez Bankası’nın enflasyonu dizginlemek üzere seri faiz artışlarına gitmesiyle birlikte bu yıl dolar karşısında yüzde 5,25 oranında değerlendi.

Rusya Merkez Bankası (CBR), faiz oranında 75 baz puan artışa gitti. Rusya Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, haftalık repo ihalesi faiz oranı yüzde 6,75'ten yüzde 7,50'ye çıkarıldı. Piyasa beklentisi ise 50 baz puan artış olacağı yönündeydi. Öte yandan Rus Rublesi bu yıl petrol fiyatlarında ki artışın da etkisiyle dolar karşısında en çok değer kazanan para birimi oldu. Ruble, enerji fiyatlarındaki artışın Rusya’nın cari fazlasını hızla artırması ve Rus Merkez Bankası’nın enflasyonu dizginlemek üzere seri faiz artışlarına gitmesiyle birlikte bu yıl dolar karşısında yüzde 5,25 oranında değerlendi.

ÜLKELER FAİZ ARTIRIYOR

Son olarak önceki gün Macaristan’da merkez bankası politika faizini 15 baz puan artışla 1,80’e çekti. Banka, geçen ay da 15 baz puanlık faiz artışı yapmıştı. Macaristan’da tüketici enflasyonu eylülde yüzde 5,5 ile son 9 yılın zirvesine çıkmıştı.

Türkiye için emsal ülkelerden biri olan Brezilya’da politika faizi, artan enflasyonu dizginlemek üzere 2021’de yüzde 2’den yüzde 6,25’ye çekildi.

Brezilya’da yıl başında yüzde 4,52 olan tüketici enflasyonu, eylülde yüzde 10,25’e kadar yükseldi.

SON İKİ AYDA FAİZ İNDİRİMİ YAPAN İKİ ÜLKE VAR

2021 yılında dünya genelinde faiz indirimine giden Türkiye dışında beş ülke daha bulunuyor. Bu ülkeler; Kongo, Uganda, Danimarka, Gana, Endonezya.

Ancak bu ülkelerden sadece Türkiye ve Danimarka, sonbahar döneminde faiz indirimine gitti.

Kongo 17 Haziran’da, Uganda 16 Haziran’da, Gana 31 Mayıs’ta, Endonezya 18 Şubat’ta faiz indirdi.

Enflasyonun yüzde 1,8 olduğu Danimarka’da ise merkez bankası, 30 Eylül’de politika faizini yüzde -0,5’ten yüzde -0,6’ya çekti.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz