MENÜ
İzmir 19°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sayıştay, İZKA için 'Süreç hukuka aykırılık içeriyor' dedi
Ekonomi
6 Aralık 2021 Pazartesi 10:28

Sayıştay, İZKA için 'Süreç hukuka aykırılık içeriyor' dedi

Sayıştay, İzmir Kalkınma Ajansı’nda işe temizlik görevlisi, şoför gibi kadrolardan giren kişilerin yönetici asistanı ve insan kaynakları personeli yapılıp maaşlarına zam yapılmasının usule aykırı buldu.  Açıklamada, “Kadroya geçirilen sürekli işçilere yapılacak ödemeler ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan Yüksek Hakem Kurulu Kararı’nda belirlenmektedir” denildi.

EGEDESONSÖZ-İzmir Kalkınma Ajansı’nın 2020 yılı mali harcamalarını inceleyen Sayıştay çalışan personele ilişkin önemli bir tespitte bulundu.  Kurumun faaliyetleri ve kadrolarını incelendikten sonra, “İzmir Kalkınma Ajansında da büro personeli, temizlik görevlisi, şoför, grafiker ve tercüman sıfatları ile görev yapan personel sürekli işçi kadrosuna geçirilmiş, bir süre sonra bazılarının görev tanımları değiştirilerek muhasebe personeli, yönetici asistanı, arşiv sorumlusu ve ayniyat saymanı, kurumsal iletişim personeli ve insan kaynakları personeli olarak görevlendirilmişlerdir” denildi.

Personelin görev yaparken konuyu şikayet ettiği belirtilirken bu yöntem ile maaşlarında artışa gidildiği vurgulandı. Bunun usüle uygun olmadığını belirten Sayıştay, “Sonrasında, söz konusu personel, temel olarak “eşit işe eşit ücret” ilkesinin ihlal edildiğini ileri sürerek ücretlerinin benzer ya da aynı işleri yapan diğer ajans personeli ile dengelenmesi talebinde bulunarak konuyu 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 3’üncü maddesi çerçevesinde dava şartı olarak düzenlenen Arabuluculuk müessesesine taşımışlardır. Arabuluculuk kararı gereğince 8 personel 666 sayılı KHK hükümlerine göre maaş almakta olan personel gibi değerlendirilmiş ve ücretleri bu doğrultuda ödenmeye başlanmıştır. Yukarıda özetlenen süreç iki yönüyle hukuka aykırılık içermektedir. Öncelikle, 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilere ödenecek maaş tutarı ve artış oranları Yüksek Hakem Kurulu Kararı ile belirlenmiştir. Kararda belirlenenlerin dışında bir ödeme yapılması söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı.

Sayıştay aynı konuda 2019 yılında da rapor yazıldığını, bu konunun belirtildiğini vurguladı. İZKA’nın cevabi yazısında, “konunun yerindelik denetimi kapsamına girdiği ve konunun mali denetim kapsamında olmayıp, bu raporda yer almaması gerektiği, ayrıca arabuluculuk uygulamasının rapor konusu yapılmasının idarenin takdir yetkisini denetlemek anlamına geldiğini” dile getirdi.

Sayıştay uzun uzun kanun maddeleri ve yönetmeliklerle desteklediği açıklamasında son olarak şu ifadeleri kullandı:

“Sonuç olarak, açıklanan nedenlerle, sürekli işçi kadrolarına geçirilen personele arabuluculuk komisyonu kararına dayanılarak, mevzuata aykırı ödemede bulunulması uygulamasına son verilmesi uygun olacaktır”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz