MENÜ
İzmir 16°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Soyer ‘Bizi ezip geçemezler’ demişti... O proje bakanlıkta!
Enerji
11 Mayıs 2022 Çarşamba 08:43

Soyer ‘Bizi ezip geçemezler’ demişti... O proje bakanlıkta!

Kipaş Holding tarafından Seferihisar'a yapılmak istenen, JES ve RES projesi ile ilgili son kararı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, projenin halkın katılım toplantısında ‘Bizi ezip geçemezler’ demişti.  

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – KİPAŞ Holding bünyesinde yer alan Karen Elektrik Üretim Şirketi tarafından İzmir’in Seferihisar ve Menderes sınırları içerisinde yapılmak istenen jeotermal ve rüzgar elektrik santrali projesinde son karar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda.

6 Haziran 2022 tarihinde toplanacak olan İnceleme-Değerlendirme Komisyonu’nda bakanlık yetkilileri hem projenin hem de bölgenin geleceğini belirleyecek bir karara imza atacak. Ya projenin son şekli verilerek nihai karar açıklanacak ya da tanıtım dosyası iade edilecek.

Proje kapsamında Orhanlı köyü sınırları içerisinde 12 lokasyonda jeotermal kaynak arama amaçlı sondaj çalışmasının yapılacakken kuyuların 4’ü üretim, 4’ü reenjeksiyon amaçlı kullanılacak. Jeotermal enerji santrallerinin ihtiyacının karşılanması amacıyla da iki adet rüzgar türbini dikilecek. Şirket daha önce proje dosyasında yer alan GES projesinden ise vazgeçmiş durumda.

Şirket proje dosyasında proje yeri belirlenirken zeytinliklerden uzak durduğunu ileri sürse de santrallerin kurulacağı alanların hepsi parsel sorgulamada zeytinlik alanı olarak kayıtlı. Yüzbin ölçekli çevre düzeni planında ise bu alanlar orman ve tarım alanı olarak geçiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin görüş yazısında proje alanının Ürkmez Baraj Havzası ile Tahtalı Baraj Havzası ‘‘İçme ve Kullanma Suyu Kısa, Orta ve Uzun Mesafeli Koruma Alanı sınırında ve kısmen ‘1. Derece Arkeolojik Sit Alanında kaldığı bilgisi verildi.

ÇED TOPLANTISI YAPTIRILMADI
Geçimlerini zeytincilikle sağlayan bölge halkı doğanın zarar göreceğini belirterek projenin 27 Temmuz 2021 yapılmak istenen ÇED toplantısına izin vermemiş ve projeye tepkilerini dile getirmişti. Köylülerin eylemine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarını temsilcileri de katılmıştı.

Burada konuşan Başkan Tunç Soyer “Sevgili kardeşlerim, yerel yöneticilerin asli görevi; görev yaptıkları toprakları ve onun kültürünü korumaktır. Asfalt da çöp de hepsi sonradan gelir. İlk işimiz bu toprakları korumak. Çünkü bizim üstlendiğimiz görevler nöbet görevi. Biz nöbetçiyiz. Biz görev süremizin sonunda gideceğiz. Ama bu görev süresi içinde bize emanet edilen, atalarımızın binlerce yıldır biriktirdikleri değerleri korumazsak hangi görevi yapmış oluruz? Önemli olan bizden önce de var olup, atalarımızın bize devrettiği bu mirası canla başla korumaya çalışmak. Çünkü bunu yok etmek için, bunun üzerinden kar elde etmek için, bu toprakları ranta kurban etmek için ellerinden geleni yapıyorlar, yapmaya devam edecekler. Onun için varız. Sevgili kardeşlerim, bizi ezip geçemezler” demişti.

MAHKEME İLK ÇED'İ İPTAL ETMİŞTİ
Proje için ilk olarak verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Seferihisar Kavakdere Köyü Sulama Kooperatifi ve köylüler tarafından yargıya taşınmış ve iptali istenmişti. Açılan dava sonucunda ilk olarak İzmir Adliyesi 3. İdare Mahkemesi projenin halk sağlığına ve doğaya zarar vereceği gerekçesiyle iptal etmişti. İzmir Valiliği ve şirketin kararı temyize taşıması da çözüm olmamış ve Danıştay da köylüleri haklı bulmuştu.

KİPAŞ HOLDİNG HAKKINDA
Karen Elektrik’in bağlı bulunduğu KİPAŞ Holding’in yönetim kurulu başkanlığını Mehmet Hanefi Öksüz yapıyor. Seferihisar Orhanlı'da projeyi hayata geçirmeyi planlayan  ve Aydın - İzmir bölgelerinde faaliyet gösteren, Kipaş Holding Enerji Grubu şirketlerinden, Maren Maraş Elektrik Üretim Sanayi ve Tic. A.Ş’ye ait 7, KÇS Kahramanmaraş Çimento Beton Sanayi ve Madencilik İşletmeleri A.Ş’ye ait 2 ve Kiper Elektrik Üretim A.Ş’ye ait 1 adet olmak üzere toplamda 10 adet Jeotermal Elektrik Üretim Tesisi bulunmakta. Ayrıca Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş’ye ait Karaman-Ermenek’te ise 1 adet Hidroelektrik Üretim tesisi yer alıyor. Kipaş Holding’in Aydın’ın Söke İlçesinde kurduğu Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük kâğıt fabrikası'nın açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirmişti.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 
 12 Mayıs 2022 Perşembe 01:02
faydalı proje JES mi? şaka mısınız siz yoksa cahil mi?
 izmirli
 11 Mayıs 2022 Çarşamba 18:59
tunc soyer gider ayak şu izmire faydalı bir şey yapsanız... sizi böyle ansak
 dert başka olunca
 11 Mayıs 2022 Çarşamba 15:39
Çevreci Atilla Kaya neredeymiş?
 Hakan
 11 Mayıs 2022 Çarşamba 15:27
TİPİK İSTEMEZÜK EKİBİ. ÜLKEYE İZMİRE HEP ENGEL
 banu
 11 Mayıs 2022 Çarşamba 12:44
şovcu soyer bir git ya bir git
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz