MENÜ
İzmir 22°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türk esnafın yüzde 60’ı çekildi… İzmir’de o sektörde Suriyeli hakimiyeti!
Ekonomi
8 Temmuz 2023 Cumartesi 09:02

Türk esnafın yüzde 60’ı çekildi… İzmir’de o sektörde Suriyeli hakimiyeti!

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı ve İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, yıllardır bu işi yapan Türk işverenlerin yüzde 60’ının sektörden çekildiğini açıkladı. Ata, “Suriyeliler işçi olarak geldiler, işveren oldular, patron oldular. Odamızda kayıtlı 39 Suriyeli işveren var, bir kısmı da Ticaret Odası’na kayıtlı” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Bornova’nın Işıkkent bölgesinde 1985 yılından bu yana Ayakkabıcılar Sitesi’nde ayakkabı üreten İzmirli firmalar, birer birer çekilmeye başladı. Sitede çalışanların önemli bir kısmını başta Suriyeli olmak üzere Afrika ülkelerinden sığınmacıların oluşturduğu öğrenildi.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı ve İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, Suriyelilerin çeşitli nedenlerden dolayı ürettikleri ayakkabıların daha ucuz olması nedeniyle iş yapamayan İzmirli ayakkabı üreticilerinin yüzde 60’ının sektörden çıktığını açıkladı.

AİLELERİ, AKRABALARIYLA BİRLİKTE ÇALIŞIYORLAR
İzmir Ayakkabıcılar Odası’na 39 Suriyeli patronun kayıt yaptırdığını belirten Başkan Yalçın Ata, “Suriyeliler yanlarında kendi ailelerini ve yakınlarını çalıştırıyor. Bir Türk işçi gidip onların işyerinde çalışamıyor. Sigorta yok, vergi yok. Hal böyle olunca bizim 100 liraya mal ettiğimiz ayakkabıyı onlar daha ucuza mal ediyorlar. Bu da bizim elimizi zayıflatıyor” dedi.

Bu şartlarda Suriyeli ayakkabı üreticileriyle rekabet edemeyen Türk ayakkabı üreticilerinin yüzde 60’ının sektörden çekilmek zorunda kaldığını anlatan Başkan Ata, İzmir'in sektörde bir gerileme yaşandığını da dile getirdi.

TÜRK ÜRETİCİLER, REKABET EDEMEZ HALE GELDİ
“Suriyeliler ile rekabet etme şansımız hiç kalmadı. Odamıza kayıtlı 39 Suriyeli patron var. Bir kısmı da Ticaret Odası’na kayıtlı. İzmir, ayakkabı üretiminde Türkiye’nin ikinci büyük noktasıydı. Fakat son dönemlerde gerilemeye başladık. Suriyeliler ile ilgili büyük sıkıntı var. 2012’de ülkemize geldiler ve işçi olarak çalışmaya başladılar. Sonra işçilikten işverenliğe, patronluğa geçtiler. İşçi olarak sektörümüze giren Suriyelilerin yüzde 40’ı patron oldu. Aslında bu durum çok da tuhafımıza gitmesin. Bizim vatandaşlarımız da 60’lı, 70’li yıllarda Almanya’ya işçi olarak gittiler, çoğu orada işveren oldu. Ayakkabıcılar Sitesi içerisinde bir noktada Zenci Pazarı kuruluyor. Sektörümüzde elemana ihtiyacı olan kim varsa, oraya gidiyor, ihtiyacına göre eleman seçiyor, çalıştırıyor. Türk üreticiler, Suriyeliler ile rekabet edememenin yol açtığı sıkıntılarla boğuşuyor.”

EVCİMEN: İHTİYAÇ DURUMUNDA ZENCİ PAZARI'NDAN ELEMAN ALIYORUZ
50 yıldır sektörde faaliyet gösteren 69 yaşındaki firma sahibi Güngör Evcimen, Suriyeli ayakkabıcılarla rekabet edebilmek için Suriyeli çalıştırmak zorunda kaldığını, ihtiyaç durumunda toplanıp iş bekleyen Afrika ülkelerinden işçilerin yer olduğu Zenci Pazarı'ndan eleman alındığını da söyledi.

Evcimen, şu görüşlere yer verdi:

“İhtiyaç durumunda, sitede bir yerinde toplanıp iş bekleyen Afrika ülkelerinden işçilerin yer olduğu Zenci Pazarından eleman alma durumu oluyor. Bu pazarda kadın işçiler de oluyor. Günlük 250 ile 400 lira arasında ücretle çalışıyorlar. Taşıma, nakliye işlerinde de yardımcı oluyorlar. Sitemizde 823 atölye ile birlikte toplamda 2 bin civarında dükkan var. Fason üretim yapan firmalar, sigortasız işçi çalıştırdığı, vergiden avantajlı olmaları nedeniyle ayakkabıyı ucuza mal eden Suriyeli ayakkabıcılardan alım yapıyor. Biz de Suriyelilerle rekabet edebilmek için Suriyeli çalıştırmak zorunda kalıyoruz.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Ersen Gürpınar
 12 Temmuz 2023 Çarşamba 00:22
Kendi ülkesinde inandığı tarafta savaşmayıp kaçanlar bu ülkeye sadece bela olacaklardır Ülkemiz ekonomisi ve değerlerine zarar veren sığınmacılar ülkelerine geri gönderilsin
 Emre
 11 Temmuz 2023 Salı 02:40
Bop eş başkanı sayesinde bop projesi tıkır tıkır işliyor dünyanın yeni köle devleti yeni Filistin i dünya ya hayırlı olsun ve 17. Türk devletinin yıkılışı şimdiden türklere geçmiş olsun anadoludan sürülmelerine az kaldı kendi elleri ile Anadolu yu suriyeli Afgan Pakistan Rus ve diğer bütün işgalcilere parayla sattılar
 Tam 35
 10 Temmuz 2023 Pazartesi 23:51
Sen kaç senedir başkansın sıra senin koltuğuna gelincemi sanayiyi hatırladın bunlar geldi önce işçilik öldü sonra atölyecilik şimdi sıra senin koltuğuna gelincemi sanayiyi hatırladın ucuz işçilik yaparken atölye açarken sen başkan değilmiydin bunların hepsi bir esatçı veya muhalif diye bir şey yok esatçı atölye açıyor muhalifim diyen gidip yanında çalışıyor muhalif atölye açıyor esatçıyım diyen gidip yanında çalışıyor yani önümüzdeki başkanlık seçiminde karşına bir Suriyeli çıkarsa göreceksin koltuğu nasıl senden alıyorlar bunlar sanayi içinde sanayi kurarken sen ne yaptın bunların yan sanayicileri sitede kendi topraklarına atölye açın sanayiyi ele geçirelim bunlar kulaktan kulağa yayılırken senin kulağına hiç gelmedimi gelmiştir ama sen o zaman bunlardan ucuza ayakkabı alıyordun işine geldiği için göz yumuyordun şimdimi işin ciddiyetini anladın dahada geç olmadan başkanlığını yap yoksa koltuk gitti gidiyor haberin olsun
 Tengrici Doğduk Tengrici Öleceğiz
 10 Temmuz 2023 Pazartesi 19:40
Atasını terkedip Arabın Yahudinin putuna tapanlara yakışır. Beter olsun dönekler.
 Wedo
 10 Temmuz 2023 Pazartesi 12:30
Beter olsunlar. AKP''ye oy verenler düşünsünler. Bu kaçak sığınmacılar bugün elinizden işinizi alacaklar. 30 yıl sonra 15 milyon nüfusları olduğunda toprağımızı vatanımızı elimizden alacaklar. Uyumaya devam et eyy Türk Milleti. Uyandığında çok geç kalmış olacaksın. Büyük devlet adamı ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk''ün Gençliğe Hitabedeki tüm şartlar gerçekleşmiş durumdadır.
 recep
 10 Temmuz 2023 Pazartesi 11:20
kavak isci calistirana agir cezalar gelmeli,gerekirse siginmacilar zorla gonderilmelidir.
 izmir
 10 Temmuz 2023 Pazartesi 08:59
bu adamlara ev iş yeri kiraya veriyonuz sonra da eee işimiz gitti.. kardeşim verme kiraya üniversite öğrencisi gibi görüp yüksek kiraya vermeye çalışıyorsjnuz..iş ev vermeseydiniz bunlar da gider sınır kamplarında yaşardı ... buna çözüm bulmak gerek.. ayrıca Türkiye de iş var iş beğenmiyor bazıları çalışın kardeşim.. herkes üniversite okumasın meslek sahibi olsun.. çocuğuna en yararlı iş onu çırak çoban berber bu ve benzeri işlere yönlendirmek olur
 Ahmet tancı
 10 Temmuz 2023 Pazartesi 08:28
oh oh şıkıdım şıkıdım oh oh şıkıdım şıkıdım
 Salih
 10 Temmuz 2023 Pazartesi 06:50
İlahi adalet kendi vatanına faydası olmayan hainleri getirirsen adam yerine koyarsan böyle olur zam isteyince kapı gösteren ustalara iyi olmuş bunlara ara ustalığı bile veriyorlar .kendi düşen ağlamaz.. inşallah bir çözüm bulunur kayıt dışı olanları def edilecek kalite kontrol sıkça yapılırsa bı düzene girer inşallah giderler..bir an evvel..
 Hasan Mansur Karataş
 10 Temmuz 2023 Pazartesi 04:25
Kimse Yok bizimkiler iş beğenmiyor demesin.suriyelikereservis yok,yemek yok, sigorta yok,mesai yok deyip çalıştırıyorlar Aynı şartları türk işçilere sunuyorlar ve sonrada Yok bizimkiler iş beğenmiyor diyorlar.ssk ve müfettişleri denetim yapmayip bu sisteme ama öyle,ama şöyle göz yumyyorlar.kusacası bunlar iyi günler.kalitesiz üretimle ihracatta düşüyor rekabette düşüyor....
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz