MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Uzmanlar uyarıyor: Ekspertize göstermeden araç almayın!
Otomobil
30 Haziran 2021 Çarşamba 08:31

Uzmanlar uyarıyor: Ekspertize göstermeden araç almayın!

Bilirkişilik de yapan Dr. Bülent Demir, 2. el araç satışlarında yaşanan olayları hatırlatarak, "Ekspertizin olumlu rapor vermediği araçları satın almayın, tüketici için hazırlanmış olası tuzaklara düşmeyin" tavsiyesinde bulundu. Demir, ayrıca kaporanın sembolik olmasını, yetki belgesi olmayan firmalardan alışveriş yapılmaması gerektiğini işaret etti.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de 2. el araç satışlarında sıkça yaşanan hileler ve dolandırıcılık olayları, sık sık gündeme geliyor. Kilometre düşürme, motor değişimi, parça birleştirme gibi yöntemlerle yapılan hilelere dikkat çeken uzmanlar, alıcılara "Ekspertize göstermeden araç almayın" mesajı verdi. Ege Üniversitesi Otomotiv Bölümü'nden emekli Öğretim Üyesi Dr. Bülent Demir, insanların çıplak gözle göremeyeceği eksiklerin, hataların ve hilelerin, ekspertiz incelemesiyle ortaya çıkacağını belirterek, 2. el araç almak isteyenlere bir dizi tavsiyede bulundu.

ARACINIZI YETKİ BELGESİ SAHİBİ FİRMALARDAN SATIN ALIN
Türkiye'de 2. el araç satışının son yıllarda hızla arttığına dikkat çeken Dr. Bülent Demir, tüketicinin mağduriyetini önlemek için Ticaret Bakanlığı tarafından kayıt dışı satışı önlemek adına mevzuatta düzenlemeler yaptığını söyledi. Demir, yeni düzenleme kapsamında, 2. el araçların "Yetki belgesi" sahibi firmalardan alınmasını önerdi.

Ekspertiz firmasının, ekspertiz raporundaki bilgilerin, taşıtın gerçek durumunu yansıtmamasından sorumlu olduğuna vurgu yapan Demir, şu bilgileri aktardı:

"Aracın geçmişteki hasarları gizlenebiliyor. Motor ve şase numaralarındaki yasal olmayan değiştirmeler, araçtaki kronik arızalar, önemli masraf gerektiren yağ yakması, hararet yapması gibi arızalar, sık sık karşımıza çıkıyor. Kapora dolandırıcılığı da çok fazla görülüyor. Aracı test etme amaçlı alıp satış yapmak, eksik ödeme yapmak, hiç ödememe yapmak gibi hilelerle de karşılaşıyoruz. Ekspertiz, sizin bu gibi tuzaklara düşmenizi önler. Öncelikle satın alınmak istenen aracın piyasa emsal rayiç değerleri incelenmelidir. Araçla ilgili olarak 5664’e kısa mesaj atılarak, bu plakalı aracın ruhsat sahiplik sayısı, yılı, kaç yıldır son kullanıcıda olduğu, aracın kaç yıldır kaskolu kullanıldığı, aracın hasar geçmişi, kaza tarihleri, onarım bedeli, hangi parçaların değiştiği, eksper raporları hususlarında bilgilere ulaşılabilir."

BLOKELİ HAVALE YAPIN Kİ, SORUN ÇIKARSA PARANIZI GERİ ALIN
Dr. Bülent Demir, satışlarla ilgili dikkat edilmesi gereken kuralları şöyle sıraladı: "Araç satışında parayı en güvenli aktarmanın yolu, satıcının hesabına blokeli havale yapmaktır. Satışta bir sorun çıkarsa, alıcı, blokeli havale sayesinde parasını geri alabilir. Kişinin, araç sahibi olup olmadığını araştırın. İmza yetkisi olmayan mal sahipleriyle yapılan alışverişler geçersizdir. Sıfır ve garanti kapsamındaki araçlarda bir arıza söz konusuyla, 30 gün içinde satıcı veya ithalatçı tarafından sorunun giderilmesi gerekir. Satıcı, tüketicinin talebini reddedemez. Eğer otomobilde veya servisin yaptığı işlemde ayıplı hizmet olması halinde, ayıp ve zarar ücretsiz giderilmiyorsa, tüketici yasal yollara başvurabilir."

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz